Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak s?dzicie, co to jest?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odstresowanie jest też potrzebne. Tylko nie rozumiem czemu się chwalisz wykształceniem i co to ma za znaczenie "GOŚCIU ..........." A i jeszcze widzę że posługujesz sie tylko sobie znanym językiem pewnie masz też wykształcenie lingwistyczne :lol: . A swoją drogą ciekawe zdjęcie tylko czemu taka żółta karnacja. Może guma do żucia by coś pomogła :D

Samodowartościowany kpt. mgr inż. elektryk

Ja też już zauważyłam, że "Goście" to często wprowadzają ferment dlatego nie zamierzam zwracać na nich uwagi...

A tak na marginesie to przecież my tu dokonujemy poważnej wymiany doświadczeń ... my "małżowiny" następnym razem jak Panowie będą wykonywali czynności co do których będziemy miały duuuże wątpliwości to będziemy miały sygnał coby nie przeszkadzać i na poprawienie humoru piwkiem poczęstować a Panowie będą wiedzieli, że z "babskimi kryteriami" nie należy dyskutować tylko zaaplikować przed zakupami mały nerwosolek i do dzieła !!! :lol:

A to przecież bardzo pożyteczna uwaga i jak wielu może uprzyjemnić niby zmarnowany dzień i do tego obie strony będą szczęśliwe :wink:

1) Język moim zdaniem jest nie gorszy od "krosownic" i tak samo zrozumiały dla znakomitej większości.

2) Zazwyczaj jestem zielony w odcieniu, tym razem to chyba wina oświetlenia- z gum próbowalem Myszkę i do majtek - nie pomogły. Też chciałbym być taki jak Ty, ale jak widzę jeszcze daleka droga...

3) Wiele osób może zamieścić tu tak zaawansowany tytuł i nie mniej zaawansowane zdjęcie tylko po co? Dla prymitywnej fascynacji nieznajomością tego akurat tematu przez innych?

4) Recepta na sukces (i bijący licznik):

a) towarzystwo wzajemnej adoracji

b) nazwa tematu nie może sugerować zawartości - inaczej ilość odsłon może nie być satysfakcjonująca

c) po wyczerpaniu garści mądrych określeń rzucamy się na każdego, kto spoza a) jw. - pozostali z a) pewnie dołączą

Straciłem już dość czasu na ten temat (typowe OT) - niestety czasem na tym skądinąd sympatycznym forum takie rzeczy też się trafiają. Z pewnością już nie będę przeszkadzał.

Życzę nieustającej wymiany wartościowych poglądów dotyczących wymiany doświadczeń - przecież inaczej nie znalazłyby się na forum pod tym tytułem?

A pisałem, że język dziwny :o . Z riposty nie wiele do mnie dociera, ale obiecuję, że na kurs się pilnie zapiszę, aby długo "gości'ńcem" spacerować, tytuły zdobywać, a i licznik kilometrów po drodze nabijać.

Nauki tajemnej zdobędę i mieszkańcom Ziemi Matki służyć pokornie będę.

PS. Ja nie jestem autorem tematu, a rzucam się tylko na zimne piwo w upalne dni na ludzi nigdy.

Czy ktoś mógłby mi polecić firmę z Warszawy lub okolic, która niedrogo i kompetentnie zaprojektowałaby mi i wykonała w domu taką instalację? Zawsze chciałem mieć w domu coś takiego ale nie znając możliwości i nie siedząc w temacie nawet nie wiem dokładnie czego chcę i potrzebny mi jest ktoś kto umiałby doradzić i zaproponować gotowe rozwiązania.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Włodek

Gość napisał :UWAGA: temat tylko dla onanizujacych sie wlasnymi pomyslami

Co za "goście" zero poczucia humoru :lol: . Czy budowa, czy praca, a może własne myśli ich tak stresują :wink: I widzę że "Gość" nie zna ostatnich badań wg których onanizm zmniejsza ryzyko powstania raka prostaty o 1/3. Więc myśleś, myśleć i jeszcze raz myśleć, a będziemy zdrowsi :lol: .

Pomysł mam - wszystko można wszedzie podłączyć i ma działać. Miałem raczej na myśli dodatkowe możliwości o których być może nie wiem, a mogą ułatwić życie np. urządzając kuchnię można nie wiedzieć, że są obrotowe wnętrza szafek, relingi, specjalne osłony cokołów itp. a kompetentny projektant może doradzić. A swoją drogą mógłbyć się powstrzymać od uszczypliwych komentarzy.

Ponawiam pytanie - czy ktoś zna taką firmę?

To nie było uszczypliwe.

I pomóc ci nie mogę bo nie znam żadnej warszawskiej firmy tego typu. Obawiam się jednak, że będziesz rozczarowany - prawdziwi fachowcy w tej branży wystawiają tłuste faktury i nie poświęcą ci zbyt dużo czasu, a ci co niewiele żądają są w najlepszym razie sprawnymi rzemieślnikami. W sumie projekt pewno będzie sztampowy i średnio dopasowany do twoich potrzeb (które jak sam napisałeś jeszcze nie są skrystalizowane).

Poszukaj wśród znajomych, kogoś kto się na tym zna i zechce poświęcić tobie trochę czasu. Kogoś kto przyjedzie pogada, wyjaśni - sama realizacja jest już prosta i nie wymaga specjalnych narzędzi ani drogich materiałów. Tylko trzeba to zrobić PRZED tynkowaniem i posadzkami - potem to już musztarda po obiedzie.

PS. Zawsze zostaje coraz bardziej popularne radio :)

Witaj wg. Myślę że Jasiu nie miał nic złego na myśli. Dziwi mnie że nikt ci nie polecił nic z Warszawy przecie tam na pewno są firmy od inteligentnego budynku. Ja u siebie robiłem tylko tyle co sam wymyśliłem i tylko tyle co potrzeba, a to dlatego że wystarczy że Microsoft za mnie myśli. Jak dotarło do mnie że jeszcze moja chałupa będzie wiedziała lepiej czy jest mi za zimno czy za gorąco? Czy przysłonić żaluzje czy nie? Czy włączyć światło albo przyciemnić albo rozjaśnić. Czy włączyć TV, czy wyłączyć? To normalnie zwątpiłem. A symulacja obecności w budynku jest dobra ,ale na jeden wieczór. Jak ktoś ma troche rozumu to na drugi dzień już będzie wiedział że nikoguśko w chałupie nie ma. A taką inteligencję i tak można "oszwabić" (nie obrażam nikogo - to tylko taki zwrot) i im więcej inteligencji tym ciężej żyć.

Dzięki Jasiu, przepraszam, ale dla mnie to tak zabrzmiało. Bez urazy :wink:

A wracając do tematu, to czy można zamiennie stosować te same kable do TV, komputera czy sprzętu Audio-Video? A może ja czegoś nie rozumiem?

Chciałbym:

- oglądać TV w każdym pomieszczeniu (różne programy) korzystając z jednej anteny satelitarnej,

- połączyć domowe komputery w sieć,

- nagłośnić kilka pomieszczeń i mieć możliwość postawienia sprzętu Audio w różnych miejscach,

- mieć możliwość oglądania np. w sypialni filmu z DVD, które jest w salonie a równocześnie programu TV w salonie,

- korzystać z sygnału TV w komputerze (?)

Czy jest jakiś system, który to umożliwia?

Pewno system jest :)

Kable do RTV to koncentryk 75 ohm (są tańsze do RTV i droższe do SAT - ale można wszystko zrobić na SAT) - RTV rozdzielasz jak chcesz (są niedrogie rozdzielacze sygnału) ale satelity tak prosto ie rozdzielisz - potzrebujesz dosyć drogich urządzeń (mniej więcej takich jakie używają telewizje kablowe) - patrz: http://www.telmor.com.pl/

Kable audio - to zależy jakie - do łączenia urządzeń, czy do głośników - generalnie kable miedziane dwuparowe, ale albo dajesz drogie (grube - do 4mm) albo będą straty - na zwyczajnych kabelkach będzie działać ale mogą być zakłócenia.

Komputery i telefony to skrętka (1-2 parowa dla tel. lub 4 parowa dla PC) - na tej samej skrętce można puścić PC i telefon ale wymaga to "rozszycia" w gnieździe.

Podsumowjąc - każdy system wymaga innego okablowania i innych gniazdek - na upartego wszystko można puścić na skrętce ale jakość (szczególnie AV) będzie taka sobie. Gotowe systemy istnieją ale są dosyć drogie iteż wymagają kilometrów kabli.

Najprościej (tak 80% twoich postulatów) to do każdego pomieszczenia doprowadzić 1 koncentryk zakończony gniazdem RTV i dwie skrętki z dwuparowym gniazdem RJ-45 (PC i telefon). Do głównego pomieszczenia (saloon) dodatkowo kabel SAT. Wszytskie kable powinny się spotkać gdzieś w jednym centralnym miejscu gdzie będą ustrojstwa do dzielenia sygnałów.

Okablowanie głośnikowe i alarmowe to już inna sprawa. I ak na razie nie było mowy o "inteligentnym budynku" czyli sterowaniu urządzeniami (rolety, światła, wentylacja, ogrzewanie, itp... itd..) z jednego miejsca - do tego potrzebne są już naprawdę grube wiąchy kabli.

Sorry że się wtrącam. Jeżeli chodzi o audio-video to proponowałbym zgłosić się do firmy DIPOL. http://www.dipol.com.pl/ . Proponuję bo strona WWW świadczy, że firma zna się na tym co robi. Może też postaram ci się odpowiedzieć na niektóre pytania

1. Można oglądać inny program satelitarny w każym pomieszczeniu z jednej anteny SAT, ale musi być tyle tunerów satelitarnych ile chcesz mieć odrębnych TV. Proponuje wejść na stronę dipola i wybrać zakładkę SCHEMATY.

2. Połączenie domowych komputerów w sieć nie stanowi najmniejszego problemu. Przewody z gniazdek zbieramy w jedno miejsce i włączamy do jednego urządzenia tzw. Switcha

3. Nagłośnienie też mozna zrobić tylko trzeba położyć odpowiednią ilość przewodów i najlepiej zebrać centralnie w jednym miejscu gdzie będzie rozdzielany sygnał. Przewody głośnikowe do gniazd przy mniejszych odległościach 2x2.5mm2 a przy większych 2x4mm2.

4. Z DVD to dokładnie nie wiem ale myślę że sie da tylko sygnał trzeba wprowadzić na mikser w dipolu będą wiedzieć

5. Korzystanie z sygnału TV w komputerze nie stanowi problemu wystarczy mieć odpowiednią kartę tzw. TUNER TV

Pozdrawiam

I obiecuję że nie będę już się wtrącał

B.P