fighter1983 26.05.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Bobek_Budowniczy prowokujesz spór... tu nie chodzi o szanowanie słow, tylko o to o czym pisalem wyzej, oczywiscie mowie to na SWOIM konkretnym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.05.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 a widzisz kolego.... po prostu wtedy kazdy wykonawca szanował by swoje słowa...tak? Myślisz że fakt iz prowadze własny biznes i przy okazji związałem sie z JEzierskim to coś zmienia? Dla słow jakie tu wypowiadam ten fakt nie ma zadnego znaczenia Wystepuje tu od samego poczatku jako Jaroslaw Cichawa prowadzacy wlasna firme F.H.U. Jar-Eko Ktoś chciał z imienia i nazwiska - wiec prosze - ja się swojego nazwiska ani swojej firmy ani doswiadczenia nie wstydzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.05.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 a że ktoś chce udowodnić że słońce kręci się wokól ziemi to jest jego problem - nie mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.05.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 wiedziałem.... i zaraz zacznie sie kolejna pyskowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 26.05.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 fighter1983 - to może w pierwszym wierszuzawsze pisz czy występujesz jako Bartek czyjako firma. To, że nazwa Twojej firmy będziesię i wątkach o charakterze prywatnymprzewijała to może nie być wadą. Raz, że reklamy nigdy za mało a dwa to nawet dobrzegdy widać jakąś inną prywatną twarz firmy.A może spytaj moderatora co masz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.05.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 samm moze i masz racje z tym pisaniem od samego poczatku: prywatny lub firma. A moderatora zapytam dzieki za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.05.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 samm moze i masz racje z tym pisaniem od samego poczatku: prywatny lub firma. A moderatora zapytam dzieki za rade A jak prowadze działalnośc na osobę fizyczną to ja i firma to niby to samo, więc jak piasać ? Może raz pod NIP-em , raz pod PESEL-em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 27.05.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Może wróćmy do tematu głównego. Dużo się tutaj pisało o wdzięcznościdla ludzi doradzających za ich niezwyklecenne rady. Przestrzegano wręcz przedich lekceważeniem.Wczoraj przeczytałem wątek. Jest krótki ichyba reprezentatywny. Zachęcam do jegoprzejrzenia. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161346-dorad%C5%BAcie-co-wybra%C4%87-i-kupi%C4%87 Jak myślicie czy autorka tego wątku uzyskałajakąś na poziomie odpowiedź? Czy powinnaczuć jakąś wdzięczność? Czy może tylkobezproduktywnie to ona straciła czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.05.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Zmieńmy pytanie Chę kupić samochód, nie za drogi ale dobry, i najlepiej w kolorze różowym - doradźcie co wybrać? W dość swobodnej i żartobliwej formie udało nam się uzyskać od zainteresowanej odpowiedzi na kilka podstawowych pytań, mało tego - dostała nawet orientacyjną ofertę dzięki której zna już orientacyjne koszty okien jakie ją interesują Coś mi sie wydaje, że coraz dalej ci do obiektywnej oceny tego co się tu dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.05.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Dawno mnie nie było i wpadłam na ten wątek... I oczywiście nie omieszkam napisać swojego zdania (a aspektów jest kilka). 1. Doradzanie na forum.Tylko osoba totalnie nie używająca mózgu może łykać wszystko co jest napisane na forum jak młoda gęś ALE jest tu wielu Fachowców, którzy za darmo, w ramach własnego wolnego czasu doradzają.Nieraz korzystałam z ich rad - czytając forum. Jako , że budowałam dom po raz pierwszy i znałam się na tym jak świnia na gwiazdach.Pokazują zdjęcia - jak zrobić dobrze, a jak jest źle. Piszą, tłumaczą. Ale to nie znaczy, że są naszymi OSOBISTYMI darmowymi konsultantami.Szukasz rady ? Czytaj, staraj się zrozumieć i nie oczekuj, że jesteś WYJĄTKOWY i każdy rzuci robotę, klientów, rodzinę, żeby rozwiązać Twój niezwykle ważny problem.A problem zazwyczaj rozwiązuje wyszukiwarka (kulawa, bo kulawa, ale można sobie z nią poradzić) 2.Na swoją budowę w celu wyceny zapraszam tylko UPRZEDNIO wybranego dostawcę. Nie wyobrażam sobie zawracać komuś dupę po to , żeby "zrobić casting". Oczywiście castingi robiłam (nie jestem blondynką) ale można je przeprowadzić w wersji elektronicznej, prawda ?Poprosiłam również Jareko o wycenę - na podstawie "zestawienia stolarki". Dlaczego ? Bo chodziło o cenę ORIENTACYJNĄ.Jeśli szanujemy własny czas możemy szanować czas innych.Jednak zdecydowałam się na zakupy u Starego (pozdrawiam cieplutko). I Stary przyjechał zrobić pomiar a potem spotykaliśmy się wielokrotnie - chyba jednak częściej na kawie niż biznesowo. 3.Inwestorzy nie są idealni. Tak jak i wykonawcy.Jak robimy rachunek sumienia to ja też.Mój bank mnie przeciągnął z kredytem. Budowa szła, towar przychodził, ekipy zasuwały. Kasa się skończyła.Człowiek, który załatwiał towar i ekipy przez miesiąc FINANSOWAŁ moją budowę. Zebrało się tego ze 30 tysięcy. Codziennie dzwoniłam i mówił jak wyglądają postępu w banku. JEDNAK - zaufał mi. Nie musiał. A jednak. W dniu przelewu transzy przywiozłam w ząbkach całą kasę + coś do przodu. NIGDY w życiu nie czułam się tak obrzydliwie jak wtedy, gdy wisiałam człowiekowi kasę a on - nie wnosząc żadnych sprzeciwów - robił dalej swoje. Nie wiem jak można postępować inaczej - a czasem o tym tu czytam. Wiem, że są inwestorzy, którzy mieli podobne sytuacje, tylko MAJĄ TO W DUPIE i uważają, że IM SIĘ NALEŻY. Obrzydliwe. CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 27.05.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Może wróćmy do tematu głównego. Dużo się tutaj pisało o wdzięczności dla ludzi doradzających za ich niezwykle cenne rady. Przestrzegano wręcz przed ich lekceważeniem. Wczoraj przeczytałem wątek. Jest krótki i chyba reprezentatywny. Zachęcam do jego przejrzenia. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161346-dorad%C5%BAcie-co-wybra%C4%87-i-kupi%C4%87 Jak myślicie czy autorka tego wątku uzyskała jakąś na poziomie odpowiedź? Czy powinna czuć jakąś wdzięczność? Czy może tylko bezproduktywnie to ona straciła czas? 1. Otrzymała konkretną odpowiedź: "no to u mnie zaplacilabys za takie okienka z ciepłą szybką (k=0,5) wraz z montażem tak mniej niż więcej jak 8.600,- i nie wiem czy to dużo czy mało - tak po prostu jest A pytanko o wentylację miało związek z tym, że przy grawitacyjnej jakoś trzeba nowe powietrze do środka dostarczyć by nieświeże mogło kominem uciec - czyli minimum jeden nawiewnik na pomieszczenie tzw. czyste - czyli bez kibelka czy łazienki i bez kuchni " 2. Dowiedziała się jakie szczegóły trzeba podać przy wycenie okien: "Maksymalne gabaryty? Jaki system wentylacji? jakiej grubości warstwa ocieplenia? sondować Twoj dom będziemy dalej W jakim rejonie kraju się znajduje" Grzecznie podziękowała i nie wydawało aby była obrażona na jareko za jego żartobliwy sposób zadawania pytań które tak czy inaczej były fachowe... Więc co poniektórzy powinni sobie dać spokój z tymi podjazdami w stosunku do innych użytkowników forum bo wątek dotyczył zupełnie czego innego a przez 4 strony zdążył "zejść na psy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 27.05.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Każdy może sobie zrobić test. Policzyć oknaw swoim domu, Pomnożyć ich ilość np. przez900 zł. i sprawdzić czy na taką kwotę otrzymana tym forum wycenę. Proste i skuteczne. Niestety sztuką już jest, żeby za tą kwotę kupićnajlepsze okna. I o to głównie autorka wywołanegowątku się pytała. O jakieś szczegóły techniczne.Niestety na tematy techniczne uzyskała zeroinformacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 27.05.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 freezyear - nie tak dawno obserwowałem jakinna użytkowniczka zadała podobne pytanie.Dyskusja toczyła się też podobnie. Panowiezaczęli się nieźle bawić udowadniając, że majądo czynienia z przysłowiową blondynką. W końcudyskusja zaczęła ocierać się o granicę czystegochamstwa. Oczywiście, że od tych samych ludziteż nie otrzymała zadowalających informacji.Gdyby ta forumowiczka w porę nie podziękowałai nie poszła szukać informacji gdzie indziej to zdużym prawdopodobieństwem można założyć, żespotkałby ją podobny los.Uważam, że to co piszę jest zgodne z tematemprzewodnim tego wątku. Po prostu niektóre osobyproszące o informacje nie mają za co być wdzięczne,bo żadnych cennych informacji nie uzyskują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.05.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 samm, ciągniesz temat chyba dla samego zaistnienia w tym wątku bo tak naprawdę twoja wypowiedź niczego nie wnosi . W świetle zawartości zapytania otrzymana odpowiedź. Szczegóły jakie to zaproponowałem okna można zobaczyć na mojej stronie i co autorka pytania zapewne uczyniła. Ciekawe dlaczego przyjąłeś 900 a nie np. 200 zł? Dla mnie czepiasz się dla samego czepiania sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 27.05.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) freezyear - nie tak dawno obserwowałem jak inna użytkowniczka zadała podobne pytanie. Dyskusja toczyła się też podobnie. Panowie zaczęli się nieźle bawić udowadniając, że mają do czynienia z przysłowiową blondynką. W końcu dyskusja zaczęła ocierać się o granicę czystego chamstwa. Oczywiście, że od tych samych ludzi też nie otrzymała zadowalających informacji. Gdyby ta forumowiczka w porę nie podziękowała i nie poszła szukać informacji gdzie indziej to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że spotkałby ją podobny los. Uważam, że to co piszę jest zgodne z tematem przewodnim tego wątku. Po prostu niektóre osoby proszące o informacje nie mają za co być wdzięczne, bo żadnych cennych informacji nie uzyskują. Nie zapominaj że oprócz niektórych osób które nie mają być za co wdzięczne są setki jak nie tysiące osób które mają być za co wdzięczne. Porady bardziej doświadczonych użytkowników forum, czy to osób prywatnych czy tych którzy prowadzą firmy uchroniły niejednego od popełnienia mniejszych lub większych błędów, pozwoliły im zaoszczędzić sporo kasy czy to niepotrzebnie wydanej czy wydanej na usunięcie błędów. Porady niejednemu otworzyły oczy na nowe technologie, pomogły w budowie czy to remoncie, pozwoliły sporo rzeczy zrobić we własnym zakresie bo nie każdy urodził się budowlańcem z młotkiem czy poziomicą w ręku. I w dodatku te porady udzielane są za darmo, nie zapominaj o tym. A że ktoś ma czasem gorszy dzień, ew. ktoś źle odebrał jego wypowiedź. Po co to wywlekanie wątków sprzed iluś miesięcy, rozdrapywanie dawnych sporów? Jak komuś nie pasuje poziom dyskusji to szuka innego forum. Tyle w tym temacie, ja go już nie będę kontynuował bo to bez sensu. Edytowane 27 Maja 2010 przez freezyear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 27.05.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 freezyear - dlatego napisałem niektórzy.A przywołany wątek jest z wczoraj. A tendrugi najwyżej sprzed miesiąca. Ale ogólnie się z Tobą zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.05.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Ciekawe dlaczego przyjąłeś 900 a nie np. 200 zł? Dla mnie czepiasz się dla samego czepiania sie No przesadziłeś Jareko. Okno za 200zł ? Tak tanio to nie ma, ale w reklamie pewnej gazety na dalekim wschodzie naszego kraju jest hasło " okno do bloku - 550zł z montażem". Nic więcej. I to jest konkretne, proste, czytelne. Ale nie dla osoby która chociaż trochę zna się na oknach. Ale to znów nie na temat. Nefer - odezwij się tym ciągiem dalszym, bo jesteś jakby niezależna a i Twoje wypowiedzi są bardzo na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.05.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) jakby w uzupełnieniu sprawy kaucji - która tak zbulwersowała. Każdy kto otrzymuje ode mnie ofertę ma w mailu taką oto formułkę: =================================================================== Witam W załączeniu oferta na Państwa okna wraz z ulotkami reklamowymi ukazującymi wygląd danego profilu oraz nowych rozwiązań zastosowanych w oknach w załączonych plikach PDF. Pragnę zaznaczyć, że przy wyborze szyb o k=0,5 bądź k=0,7 tylko w profilach Schuco CT-70 Elita i Schuco Si-82 Exclusive oraz Schuco Si-82 Premium Ultra istnieje taka możliwość, w innych profilach jest to niemożliwe. Orientacyjny wygląd kolorów oklein możecie Państwo zobaczyć na http://jareko.pl/page11.php Sprawa kosztów montażu - podana cena dotyczy montażu tradycyjnego, jeśli budujecie Państwo dom energooszczędny, to w zależności od konstrukcji ściany i zastosowanej wentylacji, montaż może okazać się droższy - ale tę kwestie poruszymy na etapie ewentualnych pomiarów do umowy. Orientacyjną wartość dopłat uzależnioną od sposoby montażu podałem w tabelce podobnie jak ewentualne dopłaty do różnego rodzaju szyb i okuć. Chciałbym uprzedzić, że od tego roku wprowadziłem kaucjonowanie pomiarów produkcyjnych. Wysokość kaucji uzależniona jest od odległości budowy i waha się od 100.- do 1000,- PLN. W przypadku wycofania się z dalszej współpracy przepada natomiast przy podpisywaniu umowy zaliczana jest w poczet wpłaconego zadatku. Koszt zamówienia, ustalenie wyposażenia mającego wpływ na cenę końcową, dodatkowe wyposażenie - przydatne do porównania ofert, można poznać już na tym etapie. Proszę o zwrotny mail potwierdzający otrzymanie i czytelność oferty, dziękuję i zapraszam do dalszych rozmów Z wyrazami szacunku Autoryzowany partner handlowy PPHU Jezierski Jarosław "Jareko" Cichawa 0-608-019-654 =================================================================== Podkreśliłem "koszt zamówienia...." gdyż to jest, w mej ocenie, sedno sprawy. A to o czym piszę na czerwono jest nagminnie jest pomijane przez druga stronę Edytowane 27 Maja 2010 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 27.05.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Nie zauważyłem, żeby kogoś szczególnie sprawakaucji bulwersowała. Przypomnę moją opinię - nie dawać kaucji wykonawcomnieznanym. Jareko jest dla mnie już znany więc ja bym mukaucję dał. Ale jednak szanuję też ludzi, którzy kaucji niewymagają. Też ich postawa jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.05.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 ....bry. Panie i Panowie, juz czwartą strone odbiegacie od tematu. Miało byc o nierównosci społecznej jest kurde o oknach. I kaucjach. O udzielaniu porad. O nie udzielaniu porad. A Romkon tam siedzi, cierpi i oglada film "jak rozpętałem drugą wojnę światową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts