Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

241179rybak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 325
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

....bry. Panie i Panowie, juz czwartą strone odbiegacie od tematu. Miało byc o nierównosci społecznej jest kurde o oknach. I kaucjach. O udzielaniu porad. O nie udzielaniu porad. A Romkon tam siedzi, cierpi i oglada film "jak rozpętałem drugą wojnę światową" :-)

Rozśmieszyłeś mnie tym postem :D:D:D:D i jednocześnie trafnymi spostrzeżeniami.

• 1 month później...
Wracając do wątku...do tej pory jezdziłem po wykonawcach (takie hobby ;) ) ale wczoraj chodziłem po osiedlu, rozmawiałem z jednym inwestorem a niedaleko była budowa i była tam ekipa wykonawcza i inwestor...co sie naooglądałem i nasuchałem to moje... takiego hamstwa , traktowania ekipy, (w miedzyczasie przywiezli dachówke) traktowania kierowcy z hurtowni to jak zyje-nie widziałem !!! normalnie masakra, inwestor wszystkowiedzący nie przyjmujący do wiadomosci opinii innych,nieliczacy sie z niczym i nikim,normalnie szok. jakbym był wykonawcą to kopnąłbym go osobiście w d..... i poszedł z budowy..

Pewnie niepotrzebnie przywracam do życia....

ale, moim zdaniem, opisana przez Boba postawa wyziera z co drugiego dziennika budowy zamieszczonego na tym forum. Same wszystkowiedzące debeściaki, opisujące historie użerania się z głąbami-budowlańcami.

Z drugiej strony na pewno istnieje nierówność w postrzeganiu rzeczywistości przez wykonawcę i inwestora. Dla pierwszego to dzień, tydzień, miesiąc pracy, dla drugiego historia jego życia.

Pewnie niepotrzebnie przywracam do życia....

ale, moim zdaniem, opisana przez Boba postawa wyziera z co drugiego dziennika budowy zamieszczonego na tym forum. Same wszystkowiedzące debeściaki, opisujące historie użerania się z głąbami-budowlańcami.

.

widzisz, domy budują różni ludzie, ale jednak w większości ci bogatsi, właściciele firm, ludzie na kierowniczych stanowiskach, wolnych zawodów. Jak ktoś musi przez cały dzień udawać, że wie wszystko, to mu wchodzi w krew. Ja też często ich spotykam. Przychodzą do mnie z gotowym rozpoznaniem i własną koncepcją leczenia ;) bo w internecie przeczytali..... jak się nie zgodzę, to potem pewnie opowiadają o głąbie-lekarzu. To spora umiejętność "jak postępować z besserwisserem"

Bo na prawdę mądry człowiek to nawet od głąba dostanie to, co chce :)

Różnych fikołków widziałem ale jednego zapamiętałem do dzisiaj. Chciał bym zrobił mu domek na narzędzia z jego desek szalunkowych które miałem w warsztacie przestrugać i pociąć. Dla oszczędności domek miałem zbić gwożdziami które z tych desek wyciągnę i wyprostuję. Jako zapłatę miałem dostać stary i wg niego bezcenny kredens do renowacji który gnił sobie w jego piwnicy. Odniosłem wrażenie że szczerze uważa to wszystko za całkiem niezłą dla mnie propozycję :)

• 1 year później...
Pewien inwestor chciał podpisac koniecznie ze mną umowę, w której zawarta była klauzula że "wykonawca, zobowiązany jest wykonywać prace zgodznie z normami budowlanymi ( tu zgoda) oraz zgodnie z zaleceniami inwestora. Jednym z takich zaleceń było np. to żeby przy robieniu gładzi pod poziomicą nie mogła przecisnąć się gazeta. Ostatecznie nic nie podpisywaliśmy ale budowę ukończyliśmy bez większych zgrzytów. A z upierdliwym klientem zawsze jakieś są.

ten temat nie ma wielu wpisów...bo wiekszosc tych budowlanców i roboli ma więcej zasad i dobrego wychowania niz połowa pseudointeligentów udajacych bogaczy a majacych zawsze problem z zapłata za wykonana robote.

Sam mogłbym przytoczyc tylko czy aż 3 przykłady z własnego podwórka, na kilka dobrych tysięcy ale po co? w Polsce zyjemy wiec ryzyko zawodowe wzrasta,ludzie w tym kraju generalnie sa bez zasad.

Bydło jakie zrobiono z polaków przez ostatnie 50 lat to jest przyczyna,zanim sie wyklaruje zwykła klasa srednia ,ludzi z zasadami moralnymi lepszymi niz..okrasc oszukac,oczernic,to jeszcze w Wiśle troche wody upłynąc musi.

Skoro w Polsce miara człowieka jest zdolność kredytowa,oraz to ile zakombinował to o czym mowa..

Dopóki społeczenstwo nie wyrobi sobie prawych zasad moralnych nie miną 2 pokolenia a będzie normalnie-na razie to marzenia.

Ale jak to kilku poprzedników napisało,wystarczy z młotkiem podejśc do świeżo zamontowanej kabiny prysznicowej a kasa jak za dotknięciem czarodziejskiej rózdzki sie pojawia-szkoda tylko, że niekiedy prawi i normalni ludzie muszą w taki sposób dochodzic swojego-dziki kraj dzikie obyczaje.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Przeczytałem ten wątek z zaciekawieniem. Bo wychodzi na to, że jestem takim niepłacącym palantem. Ekipa którą wyrzuciłem z budowy (p.Wójcik z Krzeszowic) prócz tego, że często pijana, popełniła sporo błędów na budowie przez co byłem stratny z materiałem i robocizną nowej firmy. Suma sumarum nie zapłaciłem im połowy sumy za ich ostatni etap robocizny - ściany parteru (bo trzeba było je przestawiać). Pan Wójcik był wielce oburzony i jakby umiał to na 100 % by mnie tu umieścił.... i gdzie tu sprawiedliwość

Jednym z takich zaleceń było np. to żeby przy robieniu gładzi pod poziomicą nie mogła przecisnąć się gazeta.

A miarką była "wyborcza", czy "Twój styl" ? ;)

a serio, niektóre oczekiwania inwestorów sa absurdalne , ja niestety liczyłam tylko na to,że mój dom stanie i nic mi sie na głowę nie zawali - płaciłam za każdy etap budowy "z górką" na niespodzianki,które wszakże mogą sie zdarzyć i co z tego mam ? wielkie G. No może wielkie NR - czytaj nakaz rozbiórki, partacze śpią spokojnie z moimi pieniedzmi w kieszeni, a ja się bujam po sądach by odzyskać to co moje.

I co ?? nadal twierdzicie,że inwestor to świnia, która nie płaci?

Ja wiem jedno, nauczyli mnie tego pseudowykonawcy, nikt juz ode mnie grosza nie dostał i nie dostanie, nim roboty nie skończy tak jak ja sobie tego życzę.