ZygmuntRolicz 15.05.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Pomysł z czarna listą jest zacny. Szkoda, że tylko na Śląsk. Cennik prac glazurniczych i poboczne z całej Polski - podział wojewodztwami jest na atlasfachowca.pl. To nie legalne firmy zaniżają koszty tylko "firmy" niezarejestrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corad92 15.05.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Co do rejonu to myślałem by początek śląskie, ale widzę, że zapotrzebowanie na takie informacje jest ogromne. Co do zaniżania cen jest wiele przypadków. Przykładowo znam osobę, która wykonuje usługi murarskie po 10zł/m2 z podatkiem już w to wliczonym. Posiada zarejestrowaną działalność od grudnia zeszłego roku i prosperuje znakomicie - sądzę jednak, że do czasu. Jego sposób to: co budowa to inni ludzie z łapanki. Obiecuje im po 16zł/h, a nie płaci wcale. Inwestorzy są jednak bezkrytyczni dla tego typu zachowań - bo wybudował tanio! Więc przypadki są różne, ale na to nie ma rady. Dopóki inspekcje pracy nie wezmą się w garść budowlańcy cały czas będą klepali biedę. Rzekomy wykonawca budowlany nie ma pojęcia nawet o składzie zaprawy, a stał się cenionym wśród Inwestorów - bo robi dobrze i tanio: ale jakim kosztem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 16.05.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Co do rejonu to myślałem by początek śląskie, ale widzę, że zapotrzebowanie na takie informacje jest ogromne. Co do zaniżania cen jest wiele przypadków. Przykładowo znam osobę, która wykonuje usługi murarskie po 10zł/m2 z podatkiem już w to wliczonym. Posiada zarejestrowaną działalność od grudnia zeszłego roku i prosperuje znakomicie - sądzę jednak, że do czasu. Jego sposób to: co budowa to inni ludzie z łapanki. Obiecuje im po 16zł/h, a nie płaci wcale. Inwestorzy są jednak bezkrytyczni dla tego typu zachowań - bo wybudował tanio! Więc przypadki są różne, ale na to nie ma rady. Dopóki inspekcje pracy nie wezmą się w garść budowlańcy cały czas będą klepali biedę. Rzekomy wykonawca budowlany nie ma pojęcia nawet o składzie zaprawy, a stał się cenionym wśród Inwestorów - bo robi dobrze i tanio: ale jakim kosztem?? zapotrzebowanie jest ogromne tylko jak Pan chce weryfikować informacje np. Firma X pisze że Pan Y nie zapłacił całości i jest oszustem a prawda jest że Firma X nie zrobiła części prac i zniszczyła materiał ??????? rozumiem że racje mają zarejestrowani użytkownicy??. O ile w większości w internecie firma która jest oskarżana o oszustwo czy nierzetelność może w jakimś stopniu się bronić o tyle inwestor u Pana jest od razu skreślony. Kolejną rzeczą jest ochrona danych osobowych, załóżmy że ma Pan już w swoim rejestrze 10tys zgłoszeń i taka sytuacja że Firma Y mówi Panu X że nie będzie u niego więcej robić bo przeczytała informację w internecie że nie płaci, Pan X zgłasza sprawę do prokuratury o zniesławienie czy oczernianie oni zgłaszają się do Pana o dane a przy okazji ujawniają sporą bazę danych ludzi i całą masę oskarżeń pod ich adresem (prawdopodobnie bezpodstawny bo niepopartych wyrokiem sądu). Nie wiem czy się Pan dobrze nad tym wszystkim zastanowił bo konsekwencję tego mogą być opłakane Ale z drugiej strony KRD jest i radzi sobie bardzo dobrze więc życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corad92 16.05.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Tak tylko, że KRD jest naciągaczem - do tego działa bezsensownie i bezskutecznie. Pisma to ja sam sobie potrafię pisać, a to, że dłużnik nie dostanie kredytu to nie jest działanie na jego, ale moją niekorzyść. Do tego non stop dzwonią i marudzą.Co do aspektów prawnych, książka telefoniczna również jest bazą danych z informacjami o 70% społeczeństwa. Do tego każdy użytkownik naszej listy będzie w naszym "związku" - sprawdzany na zasadzie kopii dokumentów, czy autentycznie jest tym, za kogo się podaje. Szkalowanie nie będzie miało tutaj prawa bytu, a jedynie informacja na kogo uważać - opisy redagowane przez administratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 16.05.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Tak tylko, że KRD jest naciągaczem - do tego działa bezsensownie i bezskutecznie. Pisma to ja sam sobie potrafię pisać, a to, że dłużnik nie dostanie kredytu to nie jest działanie na jego, ale moją niekorzyść. Do tego non stop dzwonią i marudzą. Co do aspektów prawnych, książka telefoniczna również jest bazą danych z informacjami o 70% społeczeństwa. Do tego każdy użytkownik naszej listy będzie w naszym "związku" - sprawdzany na zasadzie kopii dokumentów, czy autentycznie jest tym, za kogo się podaje. Szkalowanie nie będzie miało tutaj prawa bytu, a jedynie informacja na kogo uważać - opisy redagowane przez administratora. W obu podanych przypadkach osoby zainteresowane mogą sprawdzić czy widnieją na liście (nie wiem czy są jeszcze książki telefoniczne, zawsze można było nie wyrazić zgody by twój numer był podawany), zaś w KRD masz zawiadomienie ze jesteś na takiej liści. Rozumiem że miało by to sens gdybyś ty jako administrator kontaktował się z inwestorami i informował ich że są na takiej liście (lecz oczywiście by się chyba nikt na to nie zgodził). W każdym innym wypadku bierzesz na siebie ogromną odpowiedzialność i masę problemów jak trafisz nawet na jednego cwaniaczka a przecież takich w zamyśle będzie się zamieszczać na tej liście. Osobiście jestem za powstaniem takiej listy tylko przy Polskiej mentalności to będzie lista chyba nie do końca adekwatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corad92 17.05.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 No więc jako odpowiedź na ochronę danych osobowych możemy stwierdzić, że sporządzona lista będzie z założenia historią, archiwum wykonanych robót przez wykonawcę - z tego co się orientuję, każdy z nas Wykonawców powinien archiwizować dane o wykonanych pracach u każdego klienta, ze względu na kontrole skarbowe. Możemy więc założyć, że lista będzie takowym archiwum, tylko, że tam będą umieszczane jedynie nieuregulowane usługi. Tym samym, administrator będzie się zajmował archiwizacją i wydawaniem informacji o przyszłym inwestorze - wydając przyszłemu Wykonawcy telefony do poprzedników wykonujących tam usługi i nic więcej. Zrezygnujemy tym samym z publicznie dostępnej listy w sieci, a skupimy się na na archiwizacji - nie uznając tej listy za listę oszustów, a jedynie za zbiór niezapłaconych faktur i rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts