Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z szukaniem

Mis Uszatek1719499023

Recommended Posts

Dostałem wyniki wyszukiwania na 14 stronach. Przeglądam sobie po kolei, aż tu nagle przy 7 - "Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów". Po ponownym wprowadzeniu takich samych kryteriów nie dostaję już w ogóle nic. To się zdarzało w przeszłości.

• 2 weeks później...

przy zbyt szybkim przeszukiwaniu wyskakuje coś z nagłówkiem "Informacja"

http://images27.fotosik.pl/108/1149b143234a5556.jpg

oczywiście brakuje tam informacji, że trzeba chwilę odczekać

zwykle kilkanaście sekund

to chyba zabezpieczenie zapobiegające kierowaniu wielu pytań bezpośrednio po sobie z jednego komputera

działające automatycznie roboty sieciowe mogą w ten sposób zablokować każdy, najwiekszy serwer

Dostałem wyniki wyszukiwania na 14 stronach. Przeglądam sobie po kolei, aż tu nagle przy 7 - "Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów".

mogło też być za wiele rekordów

[...] ograniczenie wyników wyszukiwania do 2000 rekordów co trochę odciąży

bazę danych od przetwarzania i przesyłania ogromnej ilości danych.

>>> http://forum.muratordom.pl/problemy-z-forum,t102677.htm

przy zbyt szybkim przeszukiwaniu wyskakuje coś z nagłówkiem "Informacja"

O właśnie tak.

to chyba zabezpieczenie zapobiegające kierowaniu wielu pytań bezpośrednio po sobie z jednego komputera

Jeśli tak jest, to chyba administrator o tym wie i mógłby napisać słowo wyjaśnienia?

Poczytałem sobie tą poprzednią dyskusję o wyszukiwaniu. Nigdy nie otrzymałem podobnej odpowiedzi od Googla i zastanawiam się o co chodzi. Na słowa "wątku" i "ponury63" otrzymuję 3 linki (z opcją niepomijania podobnych stron - 503), ale nie 1500. Chyba że stosowałeś jakąś inną składnię. Róznież wielokrotne odświeżanie strony z wynikami nie wywołuje mechanizmu odbronnego w Googlu. Może masz jakieś egzotyczne ustawienie przeglądarki, które eliminuje cach'e po drodze.

Jeśli tak jest, to chyba administrator o tym wie i mógłby napisać słowo wyjaśnienia?

tak wysnułem po obejrzeniu podobnych rozwiązań gdzie indziej

w forum opartym na vBulletin nawet odlicza sekundy od tej ćwierci minuty ;)

a na słowo wyjasnienia to ja bym nie liczył ;)

wszak czas na Forum mamy nadal letni :D

Poczytałem sobie tą poprzednią dyskusję o wyszukiwaniu. Nigdy nie otrzymałem podobnej odpowiedzi od Googla i zastanawiam się o co chodzi. Na słowa "wątku" i "ponury63" otrzymuję 3 linki (z opcją niepomijania podobnych stron - 503), ale nie 1500. Chyba że stosowałeś jakąś inną składnię. Róznież wielokrotne odświeżanie strony z wynikami nie wywołuje mechanizmu odbronnego w Googlu.

składnia jak w poradzie nt. google przywołanej w omawianym wątku

site:forum.muratordom.pl wątku ponury63

dzis dało 237 stron

przy takiej ilości mam zwyczaj szybkiego sprawdzenia ile ich jest naprawdę

klikam na dole w stronę 10-tą, widzę, że jest 6

klikam w 5-tą, i mam 13 :o

klikam w 13-tą - i mam koniec zabawy:

"We're sorry...

... but your query looks similar to automated requests from a computer virus or spyware application. To protect our users, we can't process your request right now."

co do ilości stron nie ma zdziwienia

google stale sie rozwija i grupuje strony wg jakichś wciąż usprawnianych algorytmów