kabelek12 25.10.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 WitamMam pewien problem, "bob budowniczy" położył między ścianę a fundament zawiniętą papę tekturową i mówił że taka wystarczy, w projekcie miałem termozgrzewalną.Przyjechał drugi budowniczy i mówi że lipa na maxa bo taka papa to się rozleci za pare lat.Co myślicie Panowie ? Jak ta papa się rozleci to co ? będzie słaba izolacja ? zimno ? grzyb ?Da się temu jakoś zaradzić teraz ? ..... kurde z tym budowniczym to już nie mogę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 26.10.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witamnikt nie zna się na papie ?Panowie - pomóżcie bo nie wiem czy to bardzo źle czy coś się da jeszcze zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Sama papa izolacyjna nie spełnia wymogów, dawało się ją razem z lepikiem. Lepik był materiałem izolacyjnym a papa była po to aby go tam uwięzić (papa była składana jak naleśnik). Izolacja przeciw wilgociowa nie jest izolacją cieplną. W Twojej sprawie decyzję powinien podjąć kierownik budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKw 26.10.2007 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Papa na osnowie tekturowej nie nadaje się do wykonywania izolacji poziomych murów. Jakimś w miarę poprawnym rozwiązaniem bylo by jeszcze, gdyby została ona ułożona tak jak podał mój poprzednik w 3-4 warstwach na lepiku. Ewentualne problemy związane z nieprawidłowym wykonawstwem izolacji przeciwwilgociowych zależć będą od warunków wodnych w gruncie. Przy napływie wody na budynek lub wysokim zwierciadle wody gruntowej może dochodzić do zawilgocenia murów i w dalszej konsekwencji rozwoju korozji biologicznej, odpadania tynków, itp. Przy wyniesionym budynku w terenie lub korzystnych warunkach wodnych mimo nieprawidlowych izolacji nie muszą występować ww. usterki. Pozostaje ocena specajlisty na budowie. Niestety naprawa tego typu błędów jest bardzo uciążliwa i kosztowna. Przy złym obrocie sprawy warto zadbać o dobrą izolację pionową murów i fundamentów czy nawet pokusić się o wykonanie drenażu. Naprawa wadliwej izolacji to ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 27.10.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Czy to pytanie dotyczy połączenia ławy ze ściana fundamentową czy pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą nośną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 27.10.2007 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Między ścianą fundamentową a ścianą nośną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 27.10.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 no to troche ci spartlolili robotę. Tak niewielkie oszczędności na tak ważnej rzeczy. Powiem tak, poprawić tzn doszczelnić się tak praktycznie nie da bo wszystkie metody typu iniekcje nie mają sensu. Musisz koniecznie zapewnić aby ściana fundamentowa była po prostu sucha. Zatem zrób idealną izolację pionową, do tego odwodnienie fundamentów w postaci opaski i mysle że jakoś będzie chociaż tych fachowców to bym wyrzucił na zbity łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 27.10.2007 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Dzięki wielkie za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 27.10.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Witam Mam pewien problem, "bob budowniczy" położył między ścianę a fundament zawiniętą papę tekturową i mówił że taka wystarczy, w projekcie miałem termozgrzewalną. Przyjechał drugi budowniczy i mówi że lipa na maxa bo taka papa to się rozleci za pare lat. Co myślicie Panowie ? Jak ta papa się rozleci to co ? będzie słaba izolacja ? zimno ? grzyb ? Da się temu jakoś zaradzić teraz ? ..... kurde z tym budowniczym to już nie mogę!!! Jeżeli miedzy warstwy papy był lepik to nikt niczego nie "spartolił" Kazde uszczelnienie składa sie z "wypełniacza" i "szczeliwa", a ten warunek jest tu zachowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Witam Mam pewien problem, "bob budowniczy" położył między ścianę a fundament zawiniętą papę tekturową i mówił że taka wystarczy, w projekcie miałem termozgrzewalną ... a kto "bobowi budowniczemu" kupił pape tekturową zamiast termozgrzewalnej ? generalnie zgadzam sie z Andrzejem Wilhelmi i Krzysztofikiem ze o izolacyjności decyduje lepik a nie papa i bardziej zastanawaiłbym sie czy miedzy papę "bob budowniczy" wlał lepik (o ile ktos wogóle pomyslał o tym, ze lepik wcześniej należło kupić ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 28.10.2007 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 noo dali lepik papa na pół a do środka lepik,ale skąd ja mam wiedzieć jakie są papy,kazali kupić papę tekturową i lepik to takie kupiłem,a potem po 2 tygodniach się dowiedziałem że nie bardzo się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 28.10.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 noo dali lepik papa na pół a do środka lepik, ale skąd ja mam wiedzieć jakie są papy, kazali kupić papę tekturową i lepik to takie kupiłem, a potem po 2 tygodniach się dowiedziałem że nie bardzo się nadaje Cytat za "Poradnikiem Majstra Budowlanego": "Najsłabszym materiałem do robót hydroizolacyjnych są papy na osnowie z tektury budowlanej, które przy stałym oddziaływaniu wody z czasem nasiąkają wodą, tracąc wytrzymałość i właściwości izolujące. Całkiem nieskuteczne jest używanie na izolacje wodoochronne tzw. papy izolacyjnej oznaczonej symbolami np. I/333, I/400. Jest to tektura nasączona jedynie roztworem asfaltowym (brak gramatury masy bitumicznej)." Zobacz jaką kupiłeś? Wyrazy współczucia co do majstrów na Twojej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 28.10.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Sama papa izolacyjna nie spełnia wymogów, dawało się ją razem z lepikiem. Lepik był materiałem izolacyjnym a papa była po to aby go tam uwięzić (papa była składana jak naleśnik). noo dali lepik papa na pół a do środka lepik .... przy okazji mam pytanie , co jeszcze mozna ewentualnie zastosowac zamiast lepiku stosujac taką pape ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.10.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 ......... przy okazji mam pytanie , co jeszcze mozna ewentualnie zastosowac zamiast lepiku stosujac taką pape ? A po co szukać innego rozwiązania jak to jest dobre Należy sie skupić nad jakością wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 28.10.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 ......... przy okazji mam pytanie , co jeszcze mozna ewentualnie zastosowac zamiast lepiku stosujac taką pape ? A po co szukać innego rozwiązania jak to jest dobre Należy sie skupić nad jakością wykonania. po to , ze kiedys wykonalem podcinke budynku i zastosowalem to co mialem , przekonany , ze taka izolacja bedzie OK , byla to "kanapka " , dwie warstwy papy izolacxyjnej i cos w srodku , ale nie lepik , dzisiaj zastanawiam sie , czy nie popelnilem bledu wartownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 28.10.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Jak byl lepik w środku i papa była zlożona na pół to nie masz się czym martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts