Gość daro205 03.08.2003 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Byłem właścicielem dzialki w 1/4 części. Pozostała cześć posiadał mój ojciec, alkoholik. Po jego śmierci odziedziczylem całość, ale okazało się, że na działce zadomowił się jakiś pan, "Gość", który twierdzi, żę mój ojciec mu ja sprzedał. Ma na to jakąś pisemną umowe, której nie widziałem. W księdze wieczystej figuruję jako jedyny właściciel. "Gość" straszy mnie teraz sądem i nie ma zamiaru sie z działki ruszyć. Postawił też na działce ogrodzenie i domek letniskowy, bez mojej zgody. Nie wiem jak sie za to zabrać i jak się odnosic do takiej umowy, czy jest ona prawomocna, skoro ja byłem o niej nie poinformowany, a byłem przecież w 1/4 właścicielem tej działki w czasie jej "sprzedarzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Umowa kupna-sprzadaży lub darowizny nieruchomości musi być zawarta w formie aktu notarialnego pod rygorem nieważności. Jeśli umowa, którą posiada ten człowiek nie jest zawarta u notariusza, to jest nieważna. Jeśli była zawarta u notariusza , to on miał obowiązek wysłać ją do Wydziału Ksiąg Wieczystych w sądzie z wnioskiem o wpis. Ponieważ wszystkie wnioski są rejestrowane możesz sprawdzić w aktach księgi wieczystej czy taki wniosek wpłynął. Jeśli nie , to pewnie umowa została spisana na papierze od śledzia i klient może ją użyć tylko w toalecie. To, że jesteś współwłaścicielem rodzi obowiązek wyrażenia zgody na sprzedaż tylko całej nieruchomości , a poza tym każdy ze współwłaścicieli może bez zgody pozostałych sprzedać swój udział w nieruchomości. Twój ojciec mógł sprzedać swoje 3/4 bez twojej zgody a ty nadal masz swoją 1/4. Jeśli facet poczynił nakłady budowlane mając pisemną zgodę ojca , to sprawa jest bardziej skomplikowana i mogą być różne warianty w zależności od wartości tych nakładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 17.08.2003 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Bedąc współwłąścicielem działkinawet w 1/100 musisz wyrazić zgodę na piśmie na prowadzenie czynności budowalnych na działce. Ponadto warto zasięgnąć informacji czy zgłosił fakt budowy domku letniskowego czy też altany w nadzorze budowlanym Czy w księgach wieczystych widnieje info, że Ty jesteś właścicielem całej działki? Warto by było się zorientować czy umowa miedzy Twiom ojcem a tym panem jest umową notarialną czy też nie. Jeśli nie została przeprowadzona u notariusza, a w wyniku postępowania spadkowego odziedziczyłeś zgodnie z orzeczeniem sądu pozostałe 3/4 działki, to szacowny pan jest na straconej pozycji. W razie wątpliwości pozostaje Ci jeszcze radca prawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.08.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Na dodatek budowla należy do tego kto jest właścicielem gruntu - czyli tak na prawdę w świetle prawa jest to twój domek, mimo iż nie ty go postawiłeś - serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts