sevageivi 25.10.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam mam prośbę.. mamy taką działeczkę 2570mt2 i jestem na etapie planowania co gdzie umieścić.. I proszę was o pomoc z umiejscowieniem warzywnika. Marzy mi się on z tyłu domu, tak jak zaznaczone na rysunku (sorry za jakość, robiłam to na szybko w paintcie;) ), plusy - warzywnik "ukryty", wyraźnie oddzielony od części rekreacyjnej. - latem 1,5 mt od domu jest całkiem sporo słońca, do płotu jest parę dobrych metrów, więc miejsce na sadzenie jest sporo. - W miejscu gdzie zaznaczyłam "szklarnie" teren jest podniesiony o ok pól metra, dodatkowo jest tam bardzo dobre nasłonecznienie - na pasie ziemi przy domu, tam gdzie jest więcej cienia, mogłabym posadzić roślinki ozdobne cieniolubne i uczynić z warzywnika śliczny kwiatowy zakątek - teren maksymalnie odsunięty od dróg dojazdowych (które przebiegają od strony południowej i zachodniej) minusy - jest to strona północna względem domu, wiec słońca na pewno nie będzie tak dużo jak po stronie południowej... - teren nie jest płaski, więc byłby to warzywnik "pochyły" ale nie wiem czy to bardziej na plus czy na minus wpisać http://img519.imageshack.us/img519/6876/ogrodwzor3rz8.jpg aha - warzywnik ten ma być na potrzeby niewielkiej rodziny, bardziej jako hobby niż jako znaczące źródło pożywienia proszę o szczere i konstruktywne opinie i komentarze:) pozdrawiam Ivi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.10.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Ja miałam warzywnik od północy, ale umiejscowiony centralnie w tylnym ogrodzie warzywnym. Od południa chroniła go przed wiatrami hala/garaż/stodoła, a od północy budynek sąsiadów. Wschód i zachód to żywopłoty. Drzewka radziły sobie wspaniale, warzywa także. Udawało się wszystko z wyjątkiem pomidorów, bo te jednak lubią duuużo słonka Pochyłośc terenu u Ceibie, stwarza możliwośc stworzenia ogródka tarasowego, zrobienia osłonowych grządek w skrzyniach przy ścianie ogrodzenia,na których np. dynie, będa" łapały" słońce etc. Pieknoty wpaniałej ! A tu- porady feng-shiu, które są w Twoim projekcie ) "Strona prawa powinna być bardziej okazała niż lewa i powinna być utrzymana w idealnym porządku (np.: salon ogrodowy ). Wzgórza można zastąpić: wysokimi drzewami, które utworzą masywy lub okazałymi, obficie kwitnącymi krzewami. Lewą stronę można zagospodarować na warzywnik, kompostownik, szambo, komórkę na narzędzia, garaż (powinien być to osobny budynek, a gdy przylega do domu nie projektujemy nad nim sypialni ) itp. Ta strona placu nie powinna być wykorzystywana na rekreacje tj. altany itd. Z tyłu domu powinno znajdować się najwyższe wzgórze – Czarnego Żółwia, które można zastąpić masywem drzew lub ścianą innego budynku. Spełnia ono funkcję ochronną domu. Przed wejściem do domu znajduje się Czerwony Feniks. Przestrzeń ta powinna być otwarta i gładka, nie powinno się tu sadzić wysokich drzew. Można umieścić tu fontannę – symbol dopływu sił witalnych do naszego ciała." http://www.projekty.f.pl/projekty-architekci.4-news98.html " W modelowym układzie dom okalają trzy wzgórza, przypominające oparcie i poręcze fotela. Wzgórza te symbolizują magiczne zwierzęta: Szmaragdowego Smoka, Białego Tygrysa i Czarnego Żółwia. Strona Zielonego Smoka (prawa strona ogrodu stojąc przodem do wejścia na posesję), powinna być okazalsza od lewej (strony Białego Tygrysa). Jest to właściwe miejsce na salon ogrodowy. Wzgórze może być zastąpione masywem drzew lub grupą okazałych, obficie kwitnących krzewów. Strona Białego Tygrysa jest doskonałym miejscem na garaż, szambo, komórkę na narzędzia, śmietnik itp. Można tu również założyć warzywnik i kompostownik. Po stronie Białego Tygrysa należy również zostawiać samochód, jeśli akurat nie wstawiamy go do garażu. Nie powinniśmy natomiast sytuować tam altany, tarasu, ławek itp....." http://bgawryszewska.webpark.pl/favorite.htm Poczytaj, to naprawdę ciekawe. I jednocześnie pokazuje jak bardzo zgodny z zasadami wschodu, jest Twój projekt . Gratuluję serdecznie i trzymam kciuki za realizację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 25.10.2007 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 hehe Haniu dziękuję prawdę mówiąc obawiałam się że pierwsza odpowiedź na mojego posta będzie "zwariowałaś? warzywniak od północy" ?? Co do dalszego układu ogrodu: za domem już jest postawiony prymitywny kompostownik, jest też wysoka prawie na metr skarpa z kilkoma średniej wysokości sosnami (samosiejki:) ). Skarpa to pozostałośc po wyrównywaniu terenu pod budowę . Z lewej strony przy drodze dojazdowej do garażu planujemy niewielki "parking", a między dojazdem do garażu a ścieżką do drzwi - fontannę. jeszcze nie wiem czy wysokie czy niskie nasadzenia, ale generalnie jesli postawimy fontannę to drzewo- soliter traci sens Z lewej strony jest też szambo Z prawej będzie mnóstwo drzew, krzewów, kwiatów + trawnik przed tarasem, który jako jedyny będzie wyrównany na płasko (całą działkę mamy położoną na lekkim stoku w stronę południowo - zachodnią) widok na miejsce gdzie planuję szklarnię: http://img81.imageshack.us/img81/4595/dsc00123mp6.jpg a tam dalej byłby ogródek.. niestety nie mam lepszego zdjęcia dziś zrobię i wkleję http://img237.imageshack.us/img237/9238/dsc00122yn5.jpg pozdrawiam ivi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaWo 04.11.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Jednak ogromna większość warzyw, czy też owoców typu np truskawki potrzebuje duużo słońca i ciepła. Teoretyzując: myślę że jeśli się uprzeć można zrobić warzywnik od północy, ale przy tym samym wkładzie pracy lepsze efekty będą jeśli będzie on umiejscowiony np. na pd od szklarni. Wtedy ilość słońca będzie wystarczająca, a dodatkowo będzie on chroniony od przeważającej w Polsce liczby zimnych wiatrów (w tym przymrozków) od północy przez szklarnię i od zachodu przez dom.Jeśli chcesz, go troszkę ukryć , to od strony domu i trawnika można go odsadzić kwiatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts