Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agencja ochrony "Solid"

Asia

Recommended Posts

Jestem z branży technicznej ochrony mienia i mam negatywne zdanie na temat tej agencji ochrony. Zastraszają klientów, niejako zmuszają do przyjęcia swojej oferty. Klienci słyszeli teksty w stylu "Pan musi podpisać z nami umowę", albo "i tak Pan podpisze z nami umowę". Co to ma oznaczać, proszę się domyśleć.

Co do systemów montowanych przez Solid, to instalują mało typowe urządzenia, co można uznać za poważny minus, bo później w przypadku rezygnacji z ich usług są problemy z konserwacją tych urządzeń.

Osobiście nie powierzył bym Solidowi montażu systemu alarmowego, monitorowania i ochrony. Jeśli masz inne możliwości, skorzystaj z nich.

Ja korzystam z Solidu i jak na razie jestem zadowolona, wczesniej korzystalam z Securitas, ale mieli zbyt daleko zaloge interwencyja i zbyt dlugo dojezdzali. system alarmowy montowala mi zupelnie inna firma nie zwiazana z zadna agencja ochrony, wg mnie tak jest bezpieczniej.

Zbych,

dlaczego masz o nich takie zle zdanie?

Czy ktoś z mieszkańców Wrocławia i okolic może coś powiedzieć o agencji ochrony "Solid"? Jak wywiązują się z ochrony, czy dobrze montują systemy alarmowe?

Właśnie trochę molestuje mnie (na razie delikatnie) pan z tej agencji w temacie monitorowania. A w której okolicy budujesz. Ja jak widać.

Dziękuję za Wasze opinie. Nas nikt nie "molestował", sami zadzwoniliśmy zbierając informacje o agencjach, zaproponowano nam przysłanie handlowca. Przyjechał, obejrzał budowę i za kilka dni zrobił wstępną wycenę. W każdym momencie było mówione, że to do niczego nas nie zobowiązuje, że nie musimy z nich korzystać. Nie odczułam żadnej presji. A budujemy w Wilkszynie pod Wrocławiem.Pozdrawiam wszystkich. Asia

Przy wyborze firmy ochroniarskiej można kierować się kilkoma względami:

- odległościa siedziby od naszego obiektu (im bliżej tym większe prawdopodobieństwo szybkiej interwencji. A twierdzenie, ze: "My w nocy mamy patrole na całym terenie..." - no cóż, ludzie są tylko ludźmi i nie lubia pół nocy siedzieć w samochodzie na obrzerzach miasta a nikt im nie zapłaci za paliwo za całonocne jazdy po całym mieście bez celu).

- sugerowanym czasem dojazdu

- ceną

- ilością załóg w terenie w porze nocnej

- chciałoby się napisać solidnością firmy - ale o tym można się przekonać dopiero w czasie interwencji której nikomu nie życzę

- opiniami znajomych.

Nikt nie może zmusić klienta do podpisania umowy z firmą "X" a nie "Y". Jeżeli takie praktyki mają miejsce zawsze można zgłość ten fakt do kierownictwa firmy a nawet do prokuratury. Oczywiście, potrzebne są dowody itd. ale zawsze można użyć takiego argumentu jako straszaka :D . A ci akwizytorzy którzy przychodzą na rozmowy wstępne z klientami maja czasem bardzo pobieżne pojęcie o systemach alarmowych oraz o funkcjonowaniu grup interwencyjnych, więc jeżeli nie merytorycznie, to muszą znaleźć jakieś inne argumenty, żeby przekonać kliennta o wyższości swojej firmy :lol:

Zasada jest taka:

- firma X wykonuje instalację alarmową

- firma Y daje monitoring

- firma Z daje patrole i ochronę fizyczną

A Solid ma wszystko w kupie, więc domyśl się jakie to może mieć konsekwencje!

Zasada jest taka:

- firma X wykonuje instalację alarmową

- firma Y daje monitoring

- firma Z daje patrole i ochronę fizyczną

A Solid ma wszystko w kupie, więc domyśl się jakie to może mieć konsekwencje!

Ja preferuję taką zasadę:

- firma X wykonuje system alarmowy i nadajnik do monitoringu (cała strona techniczna)

- firma Y monitoruje sygnały

- firma Z daje patrole interwencyjne

Wówczas za techniczną część odpowiada jedna firma i nie ma spychomanni.

Każda duża agencja ochrony daje "kompleksową" usługę, czyli od montażu systemu alarmowego i nadajnika, po monitoring i patrole.

Później sytuacja może wyglądać następująco:

- w obiekcie klientowi włączył się alarm

- agencja nie przyjechała

- po 20 minutach właściciel dzwoni do agencji z zapytaniem "co jest grane?"

- operator stacji odpowiada: "nie było u nas sygnału z Pana obiektu, może nadajnik się zawiesił. Wyślemy do Pana serwis"

I na tym się kończy.

Zero kontroli nad agencją ochrony. Co prawda można zażądać wydruku raportów ze stacji monitorowania, tylko co nam z tego? Wyjdzie na jaw, że sygnał jednak dotarł, tylko patrol nie dojechał, bo... Sztucznie ukarzą operatora stacji monitorowania jako winnego zaistniałej sytuacji i sprawa rozchodzi się "po kościach".

Po co komu taki monitoring?

Niezależna stacja monitorowania (np. Centrum Monitorowania Alarmów) daje nam kontrolę nad poczynaniami agencji ochrony. Argumentem handlowca z agencji ochrony jest to, że "przy pośrednictwie np. CMA wszystko dłużej trwa", a prawda jest taka, że nie chcą mieć nad sobą bata :(. Oczywiście taka usługa dodatkowo kosztuje, ale moim zdaniem naprawdę warto!

Zbychu czy w Warszawie jest takie Centrum Monitorowania Alarmów?

Tak, firma ma siedzibę w Warszawie, ul. Puławska 359, ale działa nie tylko w Warszawie.

http://www.cma.com.pl

Nie polecam firmy SMA - Stacja Monitorowania Alarmów, również z Warszawy. Mają kiepski zasięg i niemiłą obsługę :(

Zbychu jak już mam podpisaną umowę z Juwentusem to mogę także korzystać z tego centrum?

Tak, Juwentus ma podpisaną umowę z CMA, ale kompleksowa umowa będzie dosyć droga. Może spróbuj osobno podpisać umowy. Z CMA tylko na monitorowanie i osobno z Juwentusem na patrole.

Gość tb
Zbychu jak już mam podpisaną umowę z Juwentusem to mogę także korzystać z tego centrum?

Tak, Juwentus ma podpisaną umowę z CMA, ale kompleksowa umowa będzie dosyć droga. Może spróbuj osobno podpisać umowy. Z CMA tylko na monitorowanie i osobno z Juwentusem na patrole.

mam pytanie do ciebie, czy domek na twoim zdjęciu to projekt 113 z arhigraph