Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika agikz

agakz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj agakz.

Już na samym początku muszę pochwalić Twoją działeczkę - piękniusia.

Napisz koniecznie ile ma metrów.

Grzyb w mieszkaniu. :x Już na samo wspomnienie ma ciarki. Ja też mieszkam w starym budownictwie i grzyb mieszka razem z nami. Ale on nie chce mnie opuścić, więc ja pożegnam sie z nim już w przyszłym roku. :lol:

Budowa domu, no cóż to ogromne wyzwanie, ale na pewno podjeliście słuszną decyzję. Sory, że tak moralizuję, ale ja też zaczełam budowę i jestem na etapie wmawiania wszystkim, iż budowa to jedyna słuszna koncepcja. :lol: :lol: :lol:

Czekam na dalsze wpisy.

Edmar, dzięki :D

działka ma 850 m2, ale z tyłu w granicy działki stoi mały domek - dla rodziców. Jest też narożnikowa (południe i zachód) co znacznie utrudnia wybór projektu...

Budowa to jedyna słuszna decyzja - mamy już dość półśrodków, wkładania pracy i pieniędzy w miejsca, które i tak za jakiś czas opuszczamy.

Tak, wysłałam rezygnację z obu kart i pani w banku powiedziała, że to wystarczy. Ale wyszłam na kłamczucha bo ich nie zgłosiłam we wniosku. Nie przewidziałam, że ktoś mi wysłał kartę listem zwykłym i nie dotarła :(

Na prawde człowiek nie wie co ma nawpisywane w tym BIK-u :o

pozdrawiam weekendowo :D

agakz:

Ja nie chce kaloryferów na ścianach!

to zastanów się nad ogrzewaniem podłogowym w całym domu, bez wyjątku. Z termostatami.

My mamy wszędzie podłogówkę oprócz trzech pokoików. I wiesz co mój mąż (dopiero za miesiąc tam będziemy mieszkać) już stwierdził, że żałuje że nie ma wszędzie podłogówki.

Jakie możecie mieć tam ogrzewanie?

tak ale nie umiem :oops:

Chyba jeśli jest gaz to legalett się jednak nie opłaci... Ale ta podłogówka ma być wodna i ogrzewana gazem na całym parterze a na górze kaloryferki? I do tego kominek w celach ozdobno-romantycznych?

Czytam te długaśne wątki, każdy chwali swoje rozwiązanie, architektka - tradycjonalistka - chyba pójdę do innego...

tak ale nie umiem :oops:

hm czego nie umiesz? Nie umiesz zrobić wyliczenia? Wiesz ja miałam na myśli fachowca (lub jakąś firmę), która zajmuje się instalacją ogrzewania.

Dajesz swój projekt (określając dokładnie co gdzie ma być) i oni powinni to zrobić.

Chociaż w dzisiejszych czasach trudno o zlecenie czegoś dobrej firmie. Naprawdę.

Poproś znajomych może mają namiary na takie firmy.

My 2 lata temu dawaliśmy do wyceny legalett do firmy (chyba na północy kraju), która się tym zajmuje. Przez internet, na emaila.

Chyba jeśli jest gaz to legalett się jednak nie opłaci...

Sprawdź.

Ale ta podłogówka ma być wodna i ogrzewana gazem na całym parterze a na górze kaloryferki?

Przy gazie podłogówka powinna być wodna. Jeżeli nie chcesz w ogóle kaloryferów to mozesz mieć wszędzie podłogówkę. Naprawdę uwierz mi.

Nie wiem czy już pisałam, że my mamy wszędzie podłogówkę (parterowy dom 120 m2 użytkowej + garaż) oprócz 3 pokoi. I wiesz co jeszcze nie mieszkamy a mój mąż już żauje ze nie ma wszędzie podłogówki.

Jedna rada nie słuchaj co radzą inni "mądrzy" ludzie. Jeżeli chcesz w sypialni podłogówkę to ją zaplanuj i koniec, kropka.

Ale ta podłogówka ma być wodna i ogrzewana gazem na całym parterze a na górze kaloryferki?

Może być na parterze podłogówka na piętrze grzejniki :D

I do tego kominek w celach ozdobno-romantycznych?

Może być taki zwykły lub kominek z płaszczem wodnym.

Czytam te długaśne wątki, każdy chwali swoje rozwiązanie, architektka - tradycjonalistka - chyba pójdę do innego...

Tak jest zawsze :D że każdy chwali swoje.

Architektka może być tradycjonalistką, ale ty masz swoje zdanie i masz prawo je wypowiedzieć.

Edmar, dzięki wielkie, ja się chętnie upiję ale na smutno bo właśnie dostałam wiadomośc od drugiego już architekta, że zmiana w projekcie garażu jedno- na dwustanowiskowy i dachu nad nim na dwuspadowy to duża zmiana i nie warto :cry: :cry: :cry:

Ale co ,tam i tak się cieszę z decyzji kredytowej. Twoje zdrowie!

http://images34.fotosik.pl/34/58e8ba84cc1da7c5.jpg

• 2 weeks później...
Gość Gosc_gość

Gratulacje z okazji "pętlowego" :D

i mam pytanie do Ciebie, bo chyba idziemy łeb w łeb z tymi sprawami paierowymi

oczywiście oprócz kredytu i działki, bo działkę mam od czerwca i kredytu nie musiałem brać 8)

Ja także zamówiłem wczoraj przeprojektowanie projektu gotowego w Archonie z podobnymi zmianami :wink:

szczegóły tu:

http://forum.muratordom.pl/dom-pod-krzewuszka-archeon,t108992.htm?highlight=krzewuszk%B1

Napisz ile czasu Archon ma na zrobienie projektu i ile za to zaśpiewali :p

jeżeli nie chcesz podawać publicznie to na maila lub P.W. poproszę :p

Cześć Kristofuros,

dzięki za gratulacje, my trochę namieszaliśmy z finansowaniem - działka na kredyt, stan surowy zamknięty z wlasnych środków a na wykończenie sprzedamy nasz obecny domek 8)

czas w umowie 15 dni na koncepcję i 6 tygodni po zatwierdzeniu koncepcji, niestety :( Co do kasy wysyłam na Priva

pozdrawiam

aga

• 3 weeks później...