Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika agikz

agakz

Recommended Posts

Aga, czyli znów ruch na budowie :D ; jaką masz cegłę klinkierową i na co ją przeznaczasz?

Przejrzyj dobrze te cegły; my wzywaliśmy do naszej przedstawiciela producenta i on nam przedstawiał paramerty, według których cegła jest pełnowartościowa. Włos się na głowie zjerzył:evil: !!!

Uszczypki na rogach albo na krawędziach cegły (w szlkliwieniu) dopuszczalne nawet do 2 cm; odpryski szkliwienia do kilku milimetrów średnicy, pęknięcia szkliwienia również są dopuszczalne :o :o :o.

A przecież jeśli są odpryski, nawet mikro w szkliwie, to jak tam wejdzie woda itd.... to wiadomo, że z czasem odprysk zrobi się duuuużo większy.

Co zatem dyskwalifikuje cegłę? - pęknięcia szkliwienia wraz z pęknięciem cegły! I w zasadzie to wszystko, bo np. cegłę, która jest omszała to sobie można wytrzeć :roll:.

Jak się mocno zdziwiliśmy, że pierwszy gatunek może mieć takie niedoróbki, to przedstawiciel odpowiedział, że komin przecież jest wysoko, a nikt nie będzie chodził ciągle z zadartą głową, a poza tym komin szybko się przybrudzi i ujednolici kolorek :roll: :o. Cudne, prawda?

Na przegląd cegły weź ze soba szmatkę, która nie zostawia 'kłaczków", bo trudno je potem usunąć.

pozdrawiam,

b.

No, czytałam o Waszych przebojach z cegłą. Moja to Wienerberger Terca kolor Stratus (grafit). Na pierwszy rzut oka wygląda porządnie, ale palety jeszcze nie przekładałam... Ale trochę przesada z tą jakością. To co, ze wysoko, może ja chcę z tego nie komin ale murek i codziennie będe to miec przed nosem przecież :o ?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aaaa, i jeszcze słowo o sposobie wyboru płytek :D.

Jak już sobie wybierzesz płytki, to zrób sobie maraton po supermarketach budowlanych i zobacz, czy nie są gdzieś na wystawce. Zdolności aranżacyjne supermarketowych speców potrafią zabić ładność niejednej kolekcji. Ja się w ten sposób skutecznie wyleczyłam z zebrano opoczna, a przynajmniej z dekorów :-? :wink:.

b.

No ale fakt, że jakiś gość w supermarkecie nie ma gustu lub wyobraźni to nie znaczy, że Ty nie wyczarujesz z tych płytek pięknego wnętrza.

No, może mi się uda jakieś cudo z kafelków wyczarować :D :wink:.

Stanęłam przed ścianą z samych kafli dekoracyjnych zebrano (srebrne kawiatki na ciemno brązowym tle) i dostałam oczopląsu, natłok wzorków i ich układ spowodowały, że wszystko mi przed oczami latało :D. I nie tylko mnie, mąż też powiedział, że ta ściana jakaś trudna w odbiorze :D. I tak jakoś .... zebrano odpływa w niebyt.

No, czytałam o Waszych przebojach z cegłą. Moja to Wienerberger Terca kolor Stratus (grafit). Na pierwszy rzut oka wygląda porządnie, ale palety jeszcze nie przekładałam... Ale trochę przesada z tą jakością. To co, ze wysoko, może ja chcę z tego nie komin ale murek i codziennie będe to miec przed nosem przecież :o ?

ja to wiem, Ty to wiesz, a producent ma "normy"; czyli jak sprzedać jak najwięcej przy jak najmniejszym wysiłku.

No, może mi się uda jakieś cudo z kafelków wyczarować :D :wink:.

Stanęłam przed ścianą z samych kafli dekoracyjnych zebrano (srebrne kawiatki na ciemno brązowym tle) i dostałam oczopląsu, natłok wzorków i ich układ spowodowały, że wszystko mi przed oczami latało :D. I nie tylko mnie, mąż też powiedział, że ta ściana jakaś trudna w odbiorze :D. I tak jakoś .... zebrano odpływa w niebyt.

Szczerze mówiąc mój odbiór Zebrano zobaczonego pierwszy raz na żywo też był taki - srebrne kwiatki latające w oczach. To chyba trzeba stosować w nickich dawkach po prostu :wink:

bartolinka no nie wiem... mamy działkę przy spokojnej drodze nie utwardzonej o statusie drogi lokalnej. Układ nieruchomości nietypowy - z tyłu domek rodziców, z przodu budujemy nasz z tarasem od ulicy (zachód). No i gmina chce nagle z naszej uliczki - wąskiej i spokojnej, zrobić "wewnętrzną obwodnicę"... pojęcie sprzeczne samo w sobie. Niektóre stare domy stoją tuż przy płocie - wyburzą je? Mi zabiorą kawałek z przodu że bedę mieć taras do płota? Nie wiem, muszę iśc do gminy zobaczyć plany... I ruch... nie budowaliśmy sie w środku lasu tylko blisko Poznania, ale przy spokojnej uliczce daleko od głównej drogi. Jedyna nadzieja, że o dotacje ubiega się 150 projektów gminnych. Ale jak znam naszego pecha :( Odechciało mi się. Przecież sprawdzaliśmy. Mówili że chętnie by utwardzili ale nie mają kasy. I co?

A jak im się ten głupi pomysł uda zrealizować? Sprzedać dom? Taką nietypową nieruchomość niełatwo sprzedać. :cry: :cry: :cry:

Aga, to strasznie kiepsko, wpółczuję :(. Przejrzałam Twój dziennik i wiem, że macie tam plan zagospodarowania, nie chcę Cię dobijać, ale nie obejrzeliście tych planów dokładnie zanim zapadła decyzja? To kiedy wpadli na pomysł "lokalnej drogi szybszego ruchu"?, mają dotacje unijne?; mają - doczytałam :( . Ale jak mają i mają w planach utwardzenie, to wcześniej czy później pewnie to zrobią ...... chyba, że już zbierajcie siły i protestujcie (Wy i okoliczni mieszkańcy). A może jakiś urzędnik próbuje przesunąć drogę spod swojego domu trochę dalej? Tak czy siak, czeka Was trochę nerwów i pilnowania :(.

Współczuję.

bartolinka, plan jest i droga ma status lokalnej. Za tydzień będzie wyłożony w urzędzie projekt zmian studium zagospodarwoania - czy jakoś tak - tam zmienią jak będą chcieli. Tak samo jak przekształcą wszystkie potrzebne im kawałki gruntu pod budownictwo wielorodzinne - jest jeden taki w gminie co stawia takie bloki - slumsy. Daleko od nas na szczeście ale ma chody w urzędzie i robi totalną samowolkę.

Z tym utwardzeniem to wiesz, pewnie tak mówią od lat - przy naszej ulicy częściowo są domy od kilkudziesięciu lat. A niektórzy mieszkańcy to się cieszą że jak zrobią asfalt to nie będzie wreszcie dziur :roll:

Dotacji jeszcze nie mają, tylko o nie walczą. Uda się albo nie. I co jak nie?Spróbują za rok? I za dwa? Nie znam lokalnych układów i nie wiem kto gdzie mieszka i komu co pasuje pod domem. Muszę pogadać z kilkoma sąsiadami i wybadać. Ale skrzydełka mi opadły :(

papierowe ściany fajne :)

ale czytam tu o niepewności Twojej lokalizacji i przykro mi, że się pokiełbasiło :(

ściany mi się podobały bo łatwo się je przesuwa :wink: :D

Staram się nie martwić ulicą, choć wolałabym dziury - jak będzie asfalt to mi wartość nieruchomości wzrośnie :wink: Mam od ulicy mur kamienny i krzaki, wystąpię o zgodę na podmurowanie z 1,5 do 2 metrów i się oddzielę :D Ziemi mi chyba na drogę nie zabiorą, bo architekt mówi że w rysunkach nie była zaznaczona rezerwa na pas drogowy, zresztą kładą właśnie chodnik, no to chyba go nie rozbiorą zaraz, choć kto to wie :o

Tak się pocieszam :(

Gość Gosc_gość

Jakie fajne schody wewnętrzne - ja też takie chce :p

O której u Ciebie (GW) byli ??

Ja dzisiaj też dostałem kolejną http://macg.net/emoticons/deal.gif za ściany parteru i potem jechali na jeszcze jedną budowę. Może do Ciebie ??

U mnie byli ok. 18.30 :wink:

Gość Gosc_gość
Jakie fajne schody wewnętrzne - ja też takie chce :p

O której u Ciebie (GW) byli ??

Ja dzisiaj też dostałem kolejną http://macg.net/emoticons/deal.gif za ściany parteru i potem jechali na jeszcze jedną budowę. Może do Ciebie ??

U mnie byli ok. 18.30 :wink:

19.45 :D

No to wszystko jasne :wink: