Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika agikz

agakz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jest źle, jest inaczej niż będzie u nas, dlatego pytam, chcę wiedzieć skąd różnica :D. Czyli u Was murłatę przykryje skos, a u nas murłatę będzie kryła ścianka kartongipsowa. A dlatego u nas ścianka, ponieważ krokwie leżą wysoko na murłacie i skos nie przykrywa całej murłaty (uff, za mężem podaję :roll: :wink:). A u Was widocznie przykrywa ten skos tę murłatę.

b.

Aga, bo ja tłumaczyć nie umiem :roll: :wink:.

Skos idzie równolegle do krokwi i wypada tak, że albo kończy się pod murłatą (czyli dochodzi do - Twojej - otynkowanej ściany), albo kończy się na murłacie - u nas akurat 4 cm ponad murem (czyli tą ścianą którą Ty masz otynkowaną). Więc u nas, gdybyśmy tak jak Ty, otynkowali ścianę a potem kładli skosy, zostałby 4 centymetrowy kawałek belki niczym nie przykryty, a położenie kartongipsu tylko na tak małym fragmencie gwarantuje ciągłe pękania połączeń.

Problem tak otynkowanej ścianki, jak Ty masz, to również kwestia wykończenia ściany pod oknem połaciowym - bo jeślii całość jest otynkowana, a z góry dochodzi skos z kartongipsu, to jak wykończysz ten kawałeczek pomiędzy dolną krawędzią okna połaciowego a ścianą?

Ale to może tylko problem u mnie, a u Ciebie jest ok.

W każdym razie popatrz, policz :wink:.

Jakby co to kciuki jeszcze trzymam. :D

Ja też mam wytynkowane pod oknami połaciowymi, a skosy będa z k-g.

Edmar popatrzyłam u Ciebie (zresztą podglądam już od jakiegoś czasu :D ), Aga, czyli to pewnie specyfika moich skosów :roll:, ale sprawdzić warto (mówię o sobie).

b.

taaa, popatrzyłam, na zdjęcia Gajocha, się pośpieszyłam :oops:. Edmar, o napisz proszę, jak wykończysz ścianę pod połaciówkami?

b.

Jakby co to kciuki jeszcze trzymam. :D

Ja też mam wytynkowane pod oknami połaciowymi, a skosy będa z k-g.

Edmar popatrzyłam u Ciebie (zresztą podglądam już od jakiegoś czasu :D ), Aga, czyli to pewnie specyfika moich skosów :roll:, ale sprawdzić warto (mówię o sobie).

b.

No ładnie, podgląda i nic nie mówi. :roll: :lol: :wink:

dobra Aga, spróbuję jeszcze tak :wink: :wink: :wink: :

http://www.e-dach.pl/gdp_artykul_zdjecia/fakro_art_01.jpg

tutaj ściana, która jest bezpośrednio pod oknem idzie prostopadle aż do podłogi; od dolnej granicy ramy okiennej aż do podłogi.

a tutaj:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1a6a893e983e4ad2

ścianka pod oknem załamuje się mniej więcej na wysokości (otynkowanej już) murłaty i dalej, do podłogi schodzi już pod innym kątem.

Edmar, hmmmm, no mam problemy z tłumaczeniem po ludzku :oops: :roll: :wink:.