Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam magic corner ale taki:

http://www.dacter.com.pl/images/tw/corner2.jpg

Jest rewelacyjny!

Powiedz jak sobie radzisz z czyszczeniem tej półki, koszyki sa wyciągane? I czy faktycznie można w nich zmieścic dużo rzeczy?! Będę wdzięczna za odpowiedź. 8)

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 663
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odgrzewam temat.

A co powiecie na wysoką szafkę otwieraną tradycyjnie na bok a w środku szuflady blum'a z pełnym wysuwem zamiast carga tej samej wielkści, szyflady z jakimiś takimi przeźroczystymi ściankami. Byłem wczoraj u stolarza który być może będzie nam robił kuchnie i pokazał nam takie rozwiązanie i polecał jako bardziej trwałe i praktyczniejsze niż duże cargo

Widziałam takie rozwiązanie i wyglądało funkcjonalnie- nie trzeba wysuwać całego carga tylko poj. szufladę

czy możesz dać namiar na stolarza? poszukuje myślącego z talentem.

Po pierwsze - same szuflady,duże na "blumach",żadnych szafek z drzwiczkami i potrzebą schylania się i myszkowania na kolanach.

Po drugie - zrezygnowałem z wysokiego cargo- zamiast tego szafa i wyjeżdżajacymi szufladami też na "blumach" - przy cargo musisz wyjeżdżać z całym cięzarem,przy szufladach nie.Mam dwa małe cardgo przy znywarce i piekarniku.

Po trzecie piekarnik i mikrofalówka w słupku - nie trzeba się schylać.

Ja mam taką "szafę-spiżarnię" w środku pięć szuflad blumowskich, u góry półka. szeroka na 80cm wysoka na 2m.. Dla mnie super rzecz, trzeba tylko uważać aby drzwiczki otworzyć do końca, aby sobie szufladami ich nie rysować.
Świetna ta szafa-spiżarnia.Nasz dom jeszcze nie zaczęty,ale ja już w myślach mebluję.Może podpatrzone rozwiązania mi się przydadzą.Pozdrawiam
futuro Wysłany: Sro Lut 20, 2008 3:28 pm Temat postu:

Ja będę mieć w kuchni szafke narożnikową, zastanawiam się jak ją w srodku zagospodarować. Pomyślałam o takim rozwiązaniu...

Co o tym myślicie? Szafka na pewno będzie większych rozmiarów, czy w środku, na takim obrotowym koszu zmieszczą się większe garnki, czy talerze?! Może ktoś coś takiego użytkuje i potrafi rozwiać watpliwości?

ee, nie ma tego zdjęcia z cargo narożnym :oops:

i ja miałam tak kiedyś 10 lat temu robione i wszystko pozmieniałam,

uginało się, nie było łatwego dostępu, nie sięgałam do końca..nigdy więcej,

chcę podejśc sięgnąć na codzień bez wysiłku i nie drżeć ze strachu o całość kompletu, gdy mi pomagają dzieci..

teraz marzę tak jak załączyła wyżej acca5 - współczesną wersja wysokiego kredensu lub w stylu jak tu z foto na forum:

http://images25.fotosik.pl/179/0febaf6e12d451a1m.jpg

Problem z szafką rozwiązany... nie będzie w kuchni żadnych narożnych szafek :lol: ale za to pojawią się dwa wysokie carga :) Mam spiżarnie i to nawet sporych rozmiarów, wiec tam będą sobie spoczywać wszystkie mniej używane garnki, woda, blachy, sloiki - czyli tak jak do tej pory itp. A w kuchennych cargo najpotrzebniejsze produkty, ale to się jeszcze zobaczy :)
Po pierwsze - same szuflady,duże na "blumach",żadnych szafek z drzwiczkami i potrzebą schylania się i myszkowania na kolanach.

Wszyscy zachwalają te szuflady. To mnie...trochę smuci ;)

Co prawda jeszcze nie do końca rozróżniam te okreslenia tandembox,metabox.

Mam kilka pytań. Bazując na szufladach firmy blum:

- czy, te systemy(?) tandembox,metabox różnia się prowadnicami?

- czy, w obydwu, szuflady wysuwaja sie do końca?

- czy, do obydwu systemów można dokupywac organizery (orga-line)?

- czy, do obydwu mozna zamontowac blumotion?

- czemuz to cholernie fajne ciche domykanie (blumotion?) tak dużo kosztuje? :roll: być może zdecyduję sie na to tylko dla szuflady na sztućce;

- ciekaw jestem jak z trwałością blumotion

- czy np szuflady ( na te większe rzeczy jak talerze,garnki ) bez organizerów mają wogole sens? Np szuflady, w której będą talerze bez tych uchwytów do talerzy się sprawdzi? Czy przy wysuwaniu szuflady talerze nie porozsypują się?

- co z trwałością prowadnic/szuflad - szczególnie te z pełnym wysuwem, w których będą np cięzkie talerze?

Te organizery też drogie. :( Na takie bajery widzę, że można ...wydać więcej niż na same meble kuchenne :o

Czy mógłby ktoś, w przybliżeniu, podsumować koszt u siebie zamontowania tych róznych organizerów - załóżmy ze ciąg mebli ma ok 4-5mb. Albo chociaż jaki to może być pułap cenowy ? Np 100-300 za organizey do jednej szuflady?

pozdrawiam

Nie znam się dobrze na tym, ale że właśnie podpisujemy umowę na wykonanie zabudowy kuchni to coś odpowiem ;)

Co prawda jeszcze nie do końca rozróżniam te okreslenia tandembox,metabox.

Mam kilka pytań. Bazując na szufladach firmy blum:

Metabox i tandembox działają bardzo podobnie - tyle, że tandembox jest wyposażony w bluemotion ;)

Organizery to można chyba do każdej szuflady, bez względu na prowadnice - byleby się zmieściły - my jakieś dostaniemy w cenie, w razie potrzeby spróbujemy dokupić inne np. w Ikei.
czy np szuflady ( na te większe rzeczy jak talerze,garnki ) bez organizerów mają wogole sens? Np szuflady, w której będą talerze bez tych uchwytów do talerzy się sprawdzi? Czy przy wysuwaniu szuflady talerze nie porozsypują się?
Też się zastanawiam, ale w w/w ikei uchwyty na talerze są w rozsądnych cenach - trzeba obejrzeć na żywo ;)
- co z trwałością prowadnic/szuflad - szczególnie te z pełnym wysuwem, w których będą np cięzkie talerze?
U nas Pani wiedząc gdzie będziemy trzymac talerze dała prowadnice o udźwigu 50 kg - chyba starczy?
- czemuz to cholernie fajne ciche domykanie (blumotion?) tak dużo kosztuje? :roll: być może zdecyduję sie na to tylko dla szuflady na sztućce;
Hmmm, decydując sie na meble robione przez firmę też mieliśmy dylemat, czy dać ciche domykanie (tandembox) czy zwykłe - metabox. Nasza kuchnia to będą tylko szafki dolne i w zasadzie same szuflady. Część klasycznie, część ukryta za płytą - czyli duży front jak w cargo, ale w środku dodatkowo np. 2 niezależnie wysuwane szuflady (mam nadzieję, że to jasne). Mamy jakieś 9 mb zabudowy, różnica między metaboxem a tandemboxem wyszła 1400 zł :roll: Wybraliśmy tandembox :wink:
Metabox i tandembox działają bardzo podobnie - tyle, że tandembox jest wyposażony w bluemotion ;)

Hmmm, decydując sie na meble robione przez firmę też mieliśmy dylemat, czy dać ciche domykanie (tandembox) czy zwykłe - metabox.

Żeby mi sie nie pokręciło - czy ciche domykanie to jest określenie hamulca w szufladzie?

U nas Pani wiedząc gdzie będziemy trzymac talerze dała prowadnice o udźwigu 50 kg - chyba starczy?

przekonuje mnie to 8)

Nasza kuchnia to będą tylko szafki dolne i w zasadzie same szuflady. Część klasycznie, część ukryta za płytą - czyli duży front jak w cargo, ale w środku dodatkowo np. 2 niezależnie wysuwane szuflady (mam nadzieję, że to jasne). Mamy jakieś 9 mb zabudowy, różnica między metaboxem a tandemboxem wyszła 1400 zł :roll: ...

przy takiej różnicy w cenie to też bym sie raczej nie zastanawiał.

To może ja coś źle zrozumiałem pana z pewnej firmy, który powiedział , że za jedną szufladę z hamulcem:ok 600zł, dodatkowo za te organizery w szufladzie trzeba liczyć od ok 150 do ok 300 :o Przy takich cenach i np 10 różnych szufladach różnica w cenie będzie dużo wyzsza :roll:

Żeby mi sie nie pokręciło - czy ciche domykanie to jest określenie hamulca w szufladzie?
No to jest to co powoduje że nie można sobie ulżyć i trzasnąć szufladą :lol: - czyli Twoje blumotion ;)
przy takiej różnicy w cenie to też bym sie raczej nie zastanawiał.

To może ja coś źle zrozumiałem pana z pewnej firmy, który powiedział , że za jedną szufladę z hamulcem:ok 600zł, dodatkowo za te organizery w szufladzie trzeba liczyć od ok 150 do ok 300 :o Przy takich cenach i np 10 różnych szufladach różnica w cenie będzie dużo wyzsza :roll:

Dlatego trzeba pójść i porozmawiać o konkretach - też mieliśmy firmy, gdzie za wszystko jakieś kosmiczne dopłaty, a blat na wyższym niz standard poziomie daja za pomocą wyższych nóżek pod szafkami :-? Firma którą wybraliśmy ma własna stolarnię i podniosą nam blat robiąc wyższe szafki i to nie za dodatkowe 30% ceny tylko jakaś minimalna dopłata za zużyty materiał ;)

Organizery proponuje naprawde pooglądać w Ikei bo są tańsze, a obciążeń nie przenoszą więc chyba nie muszą być oryginalne Bluma.... A jak sie wkurzę to zrobię kratownice na drobiazgi ze sklejki ;) - na sztućce dostajemy organizer w cenie kuchni.

No to jest to co powoduje że nie można sobie ulżyć i trzasnąć szufladą :lol: - czyli Twoje blumotion ;)

no to jest 1-a poważna wada ;)

Dlatego trzeba pójść i porozmawiać o konkretach - też mieliśmy firmy, gdzie za wszystko jakieś kosmiczne dopłaty

to był facet, który już mi dokonywał pomiarów kuchni i nie wyglądał na skorego do negocjacji. Więc się rozminęliśmy.

A nad ...sklejkami erzac tych plastikowych organizerów też się zastanawiałem. Jakby co to nie wydam kilkaset złotych na taki bajer.

Zapytam wiec jeszcze raz - czy ktoś użytkuje metaboxy czy też tandemboxy bez tych przegródek, uchwytów do talerzy etc. Szczegolnie się jakoś czepiłem tych talerzy i garnków 8)

Widze że przedmówcy duzo jusz napisali w kwesti prowadnic ale :wink:

Jak najbardziej tak ,prowadnice metabox to typowe prowadnice rolkowe

http://img519.imageshack.us/img519/7730/prowadnicemetaboxse6.jpg

Natomiast prowadnice tandembox są prowadnicami na " łożyskach "

http://img148.imageshack.us/img148/3243/prowadnicetandemboxy2lm6.jpg

Tak , jak najbardziej

http://img148.imageshack.us/img148/4692/metaboxpeenwyswor7.jpg

Tak

tak

http://img514.imageshack.us/img514/8712/blumotion03nq2.jpg

- czemuz to cholernie fajne ciche domykanie (blumotion?) tak dużo kosztuje?
:roll:

Może dlatego właśnie że fajne i wygodne (sam blumotion dużo nie kosztuje ) :wink:

Ano właśnie,wieczne to to nie jest niestety po jakimś czasie gaz zejdzie w przypadku samych blumotion mozna wymienic Gorzej jest z prowadnicami(jednorazówki) tandenbox ,gdy gaz zejdzie prowadnice bedzie trzeba wymienić całą koszt około 100 zł za komplet :cry:

- czy np szuflady ( na te większe rzeczy jak talerze,garnki ) bez organizerów mają wogole sens? Np szuflady, w której będą talerze bez tych uchwytów do talerzy się sprawdzi?

Jeżeli są to sztućce ,to jeszcze pół biedy.W większych szufladach (wyższych np. 28,4 )stosuje sie BOXSIDE z podwójnym relingiem ,sa to takie dokładane ścianki boczne które zabezpieczają zawartość wnętrza przed wypadnięciem i tu nie ma aż takiej potrzeby żeby zastosowć organizery wystarczy dodatkowy reling Takie boxside mozna zastosowac zarówno w tandemboxach jak i metaboxach A cena naprawde nie powala :wink:

http://img169.imageshack.us/img169/6586/metaboxgarnkite9.jpg

Co do trwałosci szuflad tu możesz byc spokojny poza wymienionym wyżej blumotion Trzeba tylko dobrac odpowiednie prowadnice do szuflad w zależności do potrzeb .TANDEMBOX są dostępne w następujących klasach obciążenia dynamicznego 30kg, 50kg i w skrajnych wypadkach 80kg( przy 80 żona moze schować nawet dobrej budowy kochanka :lol: }Zazwyczaj stosuje sie powadnice małe z obciążeniem do 30kg. a te wieksze do 50 kg.

Zapytam wiec jeszcze raz - czy ktoś użytkuje metaboxy czy też tandemboxy bez tych przegródek, uchwytów do talerzy etc. Szczegolnie się jakoś czepiłem tych talerzy i garnków 8)

Wystarczy zastosować wspomniane przezemnie , boxide z relingami koszt naprawde nie duzy ostatnio kupowałem 8szt czyli do 4 szuflad i zapłaciłem 95 zł po moich rabatach :wink: Popytaj swojego stolarza ,niech kupi i po sprawie i jakby chciał może Ci także zrobic fajną podstawke pod talerze do szuflady

http://img291.imageshack.us/img291/7208/wktalerzvn9.jpg

http://img156.imageshack.us/img156/9669/wktalerz1ns6.jpg

pozdrawiam :wink:

bezele wielkie dzięki za info.

Poza jednym ponizszym:

TANDEMBOX są dostępne w następujących klasach obciążenia dynamicznego 30kg, 50kg i w skrajnych wypadkach 80kg( przy 80 żona moze schować nawet dobrej budowy kochanka :lol: }

proszę mi tu bez takich podpowiedzi bo żona też czyta forum :wink:

PS

mam tylko jeszcze prośbę o rozwiniecie tego:

Ano właśnie,wieczne to to nie jest niestety po jakimś czasie gaz zejdzie w przypadku samych blumotion mozna wymienic Gorzej jest z prowadnicami(jednorazówki) tandenbox ,gdy gaz zejdzie prowadnice bedzie trzeba wymienić całą koszt około 100 zł za komplet

te ok 100 zeta jest za komplet prowadnic (2?) czy prowadnice + blumotion(2?)=ok100?

pozdrawiam