majkoski 23.03.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 skoro rozmawiacie o narożnych szafkach, to wyłuszczę swój problem. W samym kące kuchni,tam, gdzie ma stanąć narozna szafka, mam...... wyczystke od komina . Niestaty, tak wyszło i nie widze mozliwości teraz tego zmienić. w związku z tym... RATUNKU. Jak mam zaplanować zabudowe kuchni i co zrobić z tym nieszczęsnym rogiem. Wiem, ze szafka nie mogłaby mieć pleców, zeby byl dostępdo wyczystki, ale czy te obrotowe kosze, czy półki, czy inne cuda można całkowicie wyjąć (szybko rozmontowac, jak będzie taka potrzeba. Czy zostane z blatem naroznym 90X90 z zasłonką (ha, ha, ha - wybaczcie wisielczy humor) i wizją szczupłego kominiarza, który będzie sie wslizgiwał w szafkę w celu wyczyszczenia...wyczystki. Pozdrawiam i liczę na burzę mózgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 24.03.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 W naszej kuchni są 3 "rogi"jednen musi byc niestety ślepy....w drugim mam półki w trzecim pełnt kosz obrotowy(plastik)....w szafce gdzi są półki niema problemu poniewaz szafka jest dużo płytsza niż normalnie wiec niema problemu z sieganiem czegokolwiek.....a narozniku z koszem obrotowym szafka jest normalnych gabarytów i uważam ze był to dobry wybór kosz wypełnia bardzo dobrze przestrzen pozostawiając ok 1,5cm luzu ....w obecnym jeszcze domu mam 2 szafki narozne i aby coś wyjąć z jednej zwłaszcza z dolnej musze się zglebowac z druga niema problemu ponieważ mam do niej dojście z dwóch stron ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 25.03.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 majkoski, nie można tej wyczystki zrobić " na zewnątrz " budynku ?Ja mam wyczystkę od komina obsługującego płytę gazową na zewnątrz budynku, tuż nad pow. gruntu.Może u Ciebie też się da zrobić dziurę na innej ściance komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 25.03.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Jeszcze jeden dziwny pomysł Może można zrobić wyczystkę nad poziomem blatów ? wieszasz szafeczkę kamuflującą dziurę i cześć ? Jeśli to herezja z punktu widzenia kominiarza , już się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elka62 25.03.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dorzucę swoje.Mam doświadczenie z różnym wykorzystaniem miejsca w szafce narożnej i teraz przy kolejnej wymianie mebli kuchennych świadomie wybrałam zwykłe półki. Wszystkie "magiczne" rozwiązania są dobre i wygodne, ale cena mnie zabiła. Wolałam dorzucić kasę do piekarnika lepszej klasy.W najmniej dostępnych miejscach trzymam, tak jak inni, rzeczy używane 1-2 razy w roku. Półki są stabilne i łatwe do czyszczenia /źle wspominam mycie drucianych koszyczków brrr!/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 25.03.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 ta wyczystka sni mi sie po nocach Nigdzie indziej teraz nie można jej zrobić, bo komin jest systemowy z Bolesławca, na nośnej wewnętrznej ścianie - Od strony salonu. A ta nieszczęsna wyczystka jest od strony kuchni. Chyba zabudowe kuchenną zaplanuje na litere L ale z przerwą w tym właśnie rogu. Czyli rogu nie będzie wcale. Ale widzieliście takie kuchnie? Ja chyba nie . pozdrawiam. Jeszcze ze trzy miesiące mam na prace "koncepcyjną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 25.03.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 majkoski, koszy obrotowych nie zdemontujesz szybko, trzeba zdejmować blat. Półki też chyba trudno wyjąć, chyba że zamówisz dwie szafki, które utworzą narożnik, czyli szafkę 90x58 i 30x58 ( potrzebna byłaby między nimi wąska blenda, by się drzwiczki bezkonfliktowo otwierały) Półki prostokątne po lekkim podniesieniu z jednej strony, możnaby spuścić na dno szafki. Albo szuflady, są nawet takie z frontami łamanymi. Jeśli możesz sobie pozwolić na szafkę narożnikową 110x110 cm, szuflada ma szer 60 cm. Zapytaj w sklepie, czy łatwo się wyjmują. Jeśli tak, kominiarz mógłby być normalnej budowy ciała Problemem może być tylko koszt takiej szafki, z pewnością będzie droga. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 26.03.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 O, wielkie dzięki, nareszcie konstruktywny pomysł. Będę zaraz mierzyć, "ważyć" i oglądać. Dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 27.03.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 lubię wymyślać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 27.03.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ten magic jest ladny wklejcie wiecej zdjec jak to wyglada jak sie otwiera a nie jak juz jest otwarte i ile kilo uniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 27.03.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 O, wielkie dzięki, nareszcie konstruktywny pomysł. Będę zaraz mierzyć, "ważyć" i oglądać. Dzięki. Pozdrawiam. A jaką masz odległość od tej wyczystki do narożnika? Zmierz, to powiem Ci czy da się tam zainstalować szufladę narożnikową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 27.03.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Dzięki, Tam jest tylko kilka cm, wysyłam link do zdjęcia kuchni, bo nie umiem inaczej go wkleić. Na dziś sytuacja wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/894e9852fc54c66e.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 27.03.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 u nas też był problem z wyczystką, przy stawianiu systemowego komina "spece" nie zauważyli, że wyczystkę obrócili w stronę, gdzie staje kominek, więc tak, jakby jej nie było - bo wkład wszystko pięknie zasłania dlatego wyczystka została o nas po prostu wybita po drugiej stronie komina i przez ścianę, przy której stoi komin jest dojście zasłonięte systemowymi drzwiczkami, a właściwa wyczystka systemowa zamurowana szamotem i uszczelniona jakąś masą/zaprawą - nie pamiętam już czym, jeśli Cię to interesuje, przy najbliższej okazji pstryknę fotkę, jak to wygląda, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 27.03.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 oczywiscie, że to mnie interesuje. Najgorzej, że po obu stronach komina systemowego mam po dwa kominki wentylacyjne. I właściwie nie mam gdzie "obrócić" tej wyczystki. Ona jest w doskonałym miejscu, tylko ten kłopot z aranżacją kuchni. Ale dzięki za pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 27.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a z boku komina nie masz miejsca na wyczystkę ? u nas tak najpierw chciano zrobić, ale nie zgodziłam się, bo akurat z boku miałam planowane półki, ale to też byłoby wyjście z sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 27.03.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 No właśnie nie, bo z obu boków komina mam kominy wentylacyjne. A z przodu komina stanie kominek z płaszczem wodnym i wszystko zasłoni Raczej pozostaje mi poradzenie sobie z aranżacją kuchni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 27.03.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Dzięki, Tam jest tylko kilka cm, wysyłam link do zdjęcia kuchni, bo nie umiem inaczej go wkleić. Na dziś sytuacja wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/894e9852fc54c66e.html Przy takim układzie zastosowanie szuflad narożnikowych jest jak najbardziej możliwe, a szuflady można wyjąć bez problemu. Nie wiem tylko na ile wygodnie będzie korzystać z tej wyczystki bo szafka narożnikowa jest głęboka - od narożnika zewnętrznego (przy frontach) do narożnika przy ścianie jest ponad 65 cm. Nie wiem czy to jest przeszkoda - pewnie nie, bo u mnie obsługa wyczystki polega na otwarciu drzwiczek i wsunięcia w otwór końcówki od odkurzacza kominka... Mam małą wiedzę na temat wyczystek, ale jeśli obsługa sprowadza się tylko do tego, to sugerowałbym przesunięcie jej... w dół, na poziom podłogi. Wówczas kuchnię postawić na nóżkach o wysokości 15 cm, a do obsługi wyczystki zdejmować tylko cokół. Co prawde obsługa na leżąco, ale robi się to rzadko...Tak myślę że jest to o tyle dobre rozwiązanie, że nie będzie ryzyka zabrudzenia sadzami wnętrza szafki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 28.03.2009 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Też nie mogę spać, bo mam prąd na głowie i muszę przygotować rozpiskę. DziadekZ- rozplanowanie kuchni na nóżkach nie jest takie proste, by dobrze wyglądała. Na dodatek, gromadzi się tam cały brud, lądują " zabawki " kocie ( jeśli ma się kota , czasem jest to kawałek wołowinki ) Ale jak kto woli, można i na nóżkach. Tylko jak otwierać i zamykać drzwiczki wyczystki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 28.03.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Też nie mogę spać, bo mam prąd na głowie i muszę przygotować rozpiskę. DziadekZ- rozplanowanie kuchni na nóżkach nie jest takie proste, by dobrze wyglądała. Na dodatek, gromadzi się tam cały brud, lądują " zabawki " kocie ( jeśli ma się kota , czasem jest to kawałek wołowinki ) Ale jak kto woli, można i na nóżkach. Tylko jak otwierać i zamykać drzwiczki wyczystki ? Każda w miarę nowoczesna kuchnia jest na nóżkach, tyle że ich nie widać, bo są zasłonięte listwą cokołową która właśnie ma zapobiegać gromadzeniu się różnych śmieci pod szafkami. A te listwy cokołowe są mocowane do nóżek na wcisk - za pomocą klipsów. Otwieranie wyczystki? No, długie ręce są potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 28.03.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 fakt, masz rację DziadekZ , pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts