futuro 21.02.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja mam magic corner ale taki: http://www.dacter.com.pl/images/tw/corner2.jpg Jest rewelacyjny! Powiedz jak sobie radzisz z czyszczeniem tej półki, koszyki sa wyciągane? I czy faktycznie można w nich zmieścic dużo rzeczy?! Będę wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 19.03.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Odgrzewam temat. A co powiecie na wysoką szafkę otwieraną tradycyjnie na bok a w środku szuflady blum'a z pełnym wysuwem zamiast carga tej samej wielkści, szyflady z jakimiś takimi przeźroczystymi ściankami. Byłem wczoraj u stolarza który być może będzie nam robił kuchnie i pokazał nam takie rozwiązanie i polecał jako bardziej trwałe i praktyczniejsze niż duże cargo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 19.03.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Widziałam takie rozwiązanie i wyglądało funkcjonalnie- nie trzeba wysuwać całego carga tylko poj. szufladęczy możesz dać namiar na stolarza? poszukuje myślącego z talentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 19.03.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Po pierwsze - same szuflady,duże na "blumach",żadnych szafek z drzwiczkami i potrzebą schylania się i myszkowania na kolanach.Po drugie - zrezygnowałem z wysokiego cargo- zamiast tego szafa i wyjeżdżajacymi szufladami też na "blumach" - przy cargo musisz wyjeżdżać z całym cięzarem,przy szufladach nie.Mam dwa małe cardgo przy znywarce i piekarniku.Po trzecie piekarnik i mikrofalówka w słupku - nie trzeba się schylać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 19.03.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 androzek - doszliśmy do podobnych wniosków co Ty. acca5 - namiary wysłałem na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 20.03.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja mam taką "szafę-spiżarnię" w środku pięć szuflad blumowskich, u góry półka. szeroka na 80cm wysoka na 2m.. Dla mnie super rzecz, trzeba tylko uważać aby drzwiczki otworzyć do końca, aby sobie szufladami ich nie rysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.03.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 http://http://images30.fotosik.pl/180/9e2403bd15883f7c.jpg o takiej szafie rozmawiamy właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 20.03.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Świetna ta szafa-spiżarnia.Nasz dom jeszcze nie zaczęty,ale ja już w myślach mebluję.Może podpatrzone rozwiązania mi się przydadzą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 20.03.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Dokładnie coś takiego miałem na mysli ja ta szafa wklejona przez acca5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 20.03.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 futuro Wysłany: Sro Lut 20, 2008 3:28 pm Temat postu: Ja będę mieć w kuchni szafke narożnikową, zastanawiam się jak ją w srodku zagospodarować. Pomyślałam o takim rozwiązaniu... Co o tym myślicie? Szafka na pewno będzie większych rozmiarów, czy w środku, na takim obrotowym koszu zmieszczą się większe garnki, czy talerze?! Może ktoś coś takiego użytkuje i potrafi rozwiać watpliwości? ee, nie ma tego zdjęcia z cargo narożnym i ja miałam tak kiedyś 10 lat temu robione i wszystko pozmieniałam, uginało się, nie było łatwego dostępu, nie sięgałam do końca..nigdy więcej, chcę podejśc sięgnąć na codzień bez wysiłku i nie drżeć ze strachu o całość kompletu, gdy mi pomagają dzieci.. teraz marzę tak jak załączyła wyżej acca5 - współczesną wersja wysokiego kredensu lub w stylu jak tu z foto na forum: http://images25.fotosik.pl/179/0febaf6e12d451a1m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futuro 20.03.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Problem z szafką rozwiązany... nie będzie w kuchni żadnych narożnych szafek ale za to pojawią się dwa wysokie carga Mam spiżarnie i to nawet sporych rozmiarów, wiec tam będą sobie spoczywać wszystkie mniej używane garnki, woda, blachy, sloiki - czyli tak jak do tej pory itp. A w kuchennych cargo najpotrzebniejsze produkty, ale to się jeszcze zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 20.03.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Po pierwsze - same szuflady,duże na "blumach",żadnych szafek z drzwiczkami i potrzebą schylania się i myszkowania na kolanach. Wszyscy zachwalają te szuflady. To mnie...trochę smuci Co prawda jeszcze nie do końca rozróżniam te okreslenia tandembox,metabox. Mam kilka pytań. Bazując na szufladach firmy blum: - czy, te systemy(?) tandembox,metabox różnia się prowadnicami? - czy, w obydwu, szuflady wysuwaja sie do końca? - czy, do obydwu systemów można dokupywac organizery (orga-line)? - czy, do obydwu mozna zamontowac blumotion? - czemuz to cholernie fajne ciche domykanie (blumotion?) tak dużo kosztuje? być może zdecyduję sie na to tylko dla szuflady na sztućce; - ciekaw jestem jak z trwałością blumotion - czy np szuflady ( na te większe rzeczy jak talerze,garnki ) bez organizerów mają wogole sens? Np szuflady, w której będą talerze bez tych uchwytów do talerzy się sprawdzi? Czy przy wysuwaniu szuflady talerze nie porozsypują się? - co z trwałością prowadnic/szuflad - szczególnie te z pełnym wysuwem, w których będą np cięzkie talerze? Te organizery też drogie. Na takie bajery widzę, że można ...wydać więcej niż na same meble kuchenne Czy mógłby ktoś, w przybliżeniu, podsumować koszt u siebie zamontowania tych róznych organizerów - załóżmy ze ciąg mebli ma ok 4-5mb. Albo chociaż jaki to może być pułap cenowy ? Np 100-300 za organizey do jednej szuflady? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 20.03.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Nie znam się dobrze na tym, ale że właśnie podpisujemy umowę na wykonanie zabudowy kuchni to coś odpowiem Co prawda jeszcze nie do końca rozróżniam te okreslenia tandembox,metabox. Mam kilka pytań. Bazując na szufladach firmy blum: - czy, te systemy(?) tandembox,metabox różnia się prowadnicami? - czy, w obydwu, szuflady wysuwaja sie do końca?Metabox i tandembox działają bardzo podobnie - tyle, że tandembox jest wyposażony w bluemotion - czy, do obydwu systemów można dokupywac organizery (orga-line)? - czy, do obydwu mozna zamontowac blumotion? - ciekaw jestem jak z trwałością blumotion Organizery to można chyba do każdej szuflady, bez względu na prowadnice - byleby się zmieściły - my jakieś dostaniemy w cenie, w razie potrzeby spróbujemy dokupić inne np. w Ikei. czy np szuflady ( na te większe rzeczy jak talerze,garnki ) bez organizerów mają wogole sens? Np szuflady, w której będą talerze bez tych uchwytów do talerzy się sprawdzi? Czy przy wysuwaniu szuflady talerze nie porozsypują się?Też się zastanawiam, ale w w/w ikei uchwyty na talerze są w rozsądnych cenach - trzeba obejrzeć na żywo - co z trwałością prowadnic/szuflad - szczególnie te z pełnym wysuwem, w których będą np cięzkie talerze?U nas Pani wiedząc gdzie będziemy trzymac talerze dała prowadnice o udźwigu 50 kg - chyba starczy?- czemuz to cholernie fajne ciche domykanie (blumotion?) tak dużo kosztuje? być może zdecyduję sie na to tylko dla szuflady na sztućce;Hmmm, decydując sie na meble robione przez firmę też mieliśmy dylemat, czy dać ciche domykanie (tandembox) czy zwykłe - metabox. Nasza kuchnia to będą tylko szafki dolne i w zasadzie same szuflady. Część klasycznie, część ukryta za płytą - czyli duży front jak w cargo, ale w środku dodatkowo np. 2 niezależnie wysuwane szuflady (mam nadzieję, że to jasne). Mamy jakieś 9 mb zabudowy, różnica między metaboxem a tandemboxem wyszła 1400 zł Wybraliśmy tandembox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 20.03.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Metabox i tandembox działają bardzo podobnie - tyle, że tandembox jest wyposażony w bluemotion Hmmm, decydując sie na meble robione przez firmę też mieliśmy dylemat, czy dać ciche domykanie (tandembox) czy zwykłe - metabox. Żeby mi sie nie pokręciło - czy ciche domykanie to jest określenie hamulca w szufladzie? U nas Pani wiedząc gdzie będziemy trzymac talerze dała prowadnice o udźwigu 50 kg - chyba starczy? przekonuje mnie to Nasza kuchnia to będą tylko szafki dolne i w zasadzie same szuflady. Część klasycznie, część ukryta za płytą - czyli duży front jak w cargo, ale w środku dodatkowo np. 2 niezależnie wysuwane szuflady (mam nadzieję, że to jasne). Mamy jakieś 9 mb zabudowy, różnica między metaboxem a tandemboxem wyszła 1400 zł ... przy takiej różnicy w cenie to też bym sie raczej nie zastanawiał. To może ja coś źle zrozumiałem pana z pewnej firmy, który powiedział , że za jedną szufladę z hamulcem:ok 600zł, dodatkowo za te organizery w szufladzie trzeba liczyć od ok 150 do ok 300 Przy takich cenach i np 10 różnych szufladach różnica w cenie będzie dużo wyzsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 20.03.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Żeby mi sie nie pokręciło - czy ciche domykanie to jest określenie hamulca w szufladzie? No to jest to co powoduje że nie można sobie ulżyć i trzasnąć szufladą - czyli Twoje blumotion przy takiej różnicy w cenie to też bym sie raczej nie zastanawiał. To może ja coś źle zrozumiałem pana z pewnej firmy, który powiedział , że za jedną szufladę z hamulcem:ok 600zł, dodatkowo za te organizery w szufladzie trzeba liczyć od ok 150 do ok 300 Przy takich cenach i np 10 różnych szufladach różnica w cenie będzie dużo wyzsza Dlatego trzeba pójść i porozmawiać o konkretach - też mieliśmy firmy, gdzie za wszystko jakieś kosmiczne dopłaty, a blat na wyższym niz standard poziomie daja za pomocą wyższych nóżek pod szafkami Firma którą wybraliśmy ma własna stolarnię i podniosą nam blat robiąc wyższe szafki i to nie za dodatkowe 30% ceny tylko jakaś minimalna dopłata za zużyty materiał Organizery proponuje naprawde pooglądać w Ikei bo są tańsze, a obciążeń nie przenoszą więc chyba nie muszą być oryginalne Bluma.... A jak sie wkurzę to zrobię kratownice na drobiazgi ze sklejki - na sztućce dostajemy organizer w cenie kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 20.03.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 No to jest to co powoduje że nie można sobie ulżyć i trzasnąć szufladą - czyli Twoje blumotion no to jest 1-a poważna wada Dlatego trzeba pójść i porozmawiać o konkretach - też mieliśmy firmy, gdzie za wszystko jakieś kosmiczne dopłaty to był facet, który już mi dokonywał pomiarów kuchni i nie wyglądał na skorego do negocjacji. Więc się rozminęliśmy. A nad ...sklejkami erzac tych plastikowych organizerów też się zastanawiałem. Jakby co to nie wydam kilkaset złotych na taki bajer. Zapytam wiec jeszcze raz - czy ktoś użytkuje metaboxy czy też tandemboxy bez tych przegródek, uchwytów do talerzy etc. Szczegolnie się jakoś czepiłem tych talerzy i garnków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 20.03.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Widze że przedmówcy duzo jusz napisali w kwesti prowadnic ale - czy, te systemy(?) tandembox,metabox różnia się prowadnicami? Jak najbardziej tak ,prowadnice metabox to typowe prowadnice rolkowe http://img519.imageshack.us/img519/7730/prowadnicemetaboxse6.jpg Natomiast prowadnice tandembox są prowadnicami na " łożyskach " http://img148.imageshack.us/img148/3243/prowadnicetandemboxy2lm6.jpg - czy, w obydwu, szuflady wysuwaja sie do końca? Tak , jak najbardziej http://img148.imageshack.us/img148/4692/metaboxpeenwyswor7.jpg - czy, do obydwu systemów można dokupywac organizery (orga-line)? Tak - czy, do obydwu mozna zamontowac blumotion? tak http://img514.imageshack.us/img514/8712/blumotion03nq2.jpg - czemuz to cholernie fajne ciche domykanie (blumotion?) tak dużo kosztuje? Może dlatego właśnie że fajne i wygodne (sam blumotion dużo nie kosztuje ) - ciekaw jestem jak z trwałością blumotion Ano właśnie,wieczne to to nie jest niestety po jakimś czasie gaz zejdzie w przypadku samych blumotion mozna wymienic Gorzej jest z prowadnicami(jednorazówki) tandenbox ,gdy gaz zejdzie prowadnice bedzie trzeba wymienić całą koszt około 100 zł za komplet - czy np szuflady ( na te większe rzeczy jak talerze,garnki ) bez organizerów mają wogole sens? Np szuflady, w której będą talerze bez tych uchwytów do talerzy się sprawdzi? Jeżeli są to sztućce ,to jeszcze pół biedy.W większych szufladach (wyższych np. 28,4 )stosuje sie BOXSIDE z podwójnym relingiem ,sa to takie dokładane ścianki boczne które zabezpieczają zawartość wnętrza przed wypadnięciem i tu nie ma aż takiej potrzeby żeby zastosowć organizery wystarczy dodatkowy reling Takie boxside mozna zastosowac zarówno w tandemboxach jak i metaboxach A cena naprawde nie powala http://img169.imageshack.us/img169/6586/metaboxgarnkite9.jpg - co z trwałością prowadnic/szuflad - szczególnie te z pełnym wysuwem, w których będą np cięzkie talerze? Co do trwałosci szuflad tu możesz byc spokojny poza wymienionym wyżej blumotion Trzeba tylko dobrac odpowiednie prowadnice do szuflad w zależności do potrzeb .TANDEMBOX są dostępne w następujących klasach obciążenia dynamicznego 30kg, 50kg i w skrajnych wypadkach 80kg( przy 80 żona moze schować nawet dobrej budowy kochanka }Zazwyczaj stosuje sie powadnice małe z obciążeniem do 30kg. a te wieksze do 50 kg. Zapytam wiec jeszcze raz - czy ktoś użytkuje metaboxy czy też tandemboxy bez tych przegródek, uchwytów do talerzy etc. Szczegolnie się jakoś czepiłem tych talerzy i garnków Wystarczy zastosować wspomniane przezemnie , boxide z relingami koszt naprawde nie duzy ostatnio kupowałem 8szt czyli do 4 szuflad i zapłaciłem 95 zł po moich rabatach Popytaj swojego stolarza ,niech kupi i po sprawie i jakby chciał może Ci także zrobic fajną podstawke pod talerze do szuflady http://img291.imageshack.us/img291/7208/wktalerzvn9.jpg http://img156.imageshack.us/img156/9669/wktalerz1ns6.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 20.03.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 bezele wielkie dzięki za info. Poza jednym ponizszym: TANDEMBOX są dostępne w następujących klasach obciążenia dynamicznego 30kg, 50kg i w skrajnych wypadkach 80kg( przy 80 żona moze schować nawet dobrej budowy kochanka } proszę mi tu bez takich podpowiedzi bo żona też czyta forum PS mam tylko jeszcze prośbę o rozwiniecie tego: Ano właśnie,wieczne to to nie jest niestety po jakimś czasie gaz zejdzie w przypadku samych blumotion mozna wymienic Gorzej jest z prowadnicami(jednorazówki) tandenbox ,gdy gaz zejdzie prowadnice bedzie trzeba wymienić całą koszt około 100 zł za komplet te ok 100 zeta jest za komplet prowadnic (2?) czy prowadnice + blumotion(2?)=ok100? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 20.03.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Tak za komplet do jednej szuflady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 21.03.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 bezeleA jak się ma do takich "uszkodzeń" dożywotnia gwarancja bluma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts