Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja znalazłam zgniatarkę do petów i puszek. Na pewno kupię, bo segregujemy śmieci do specjalnych worków (za krórych odbiór oczywiście płacimy). Denerwuje mnie, kiedy w worku jest więcej powietrza, niż plastiku.

Zgniaratka może będzie w komórce, a nie w kuchni - ale jak najbardziej, to sprzęt 1. kuchenny 2. ułatwiający życie

http://www.adansonia.pl/graphics/omega/th/2.jpg

http://www.adansonia.pl/graphics/rest/baner_wiszaca.jpg

Bardzo fajna rzecz. Mam wielkiego psa, który zjada dziennie 1 kilogramową puszkę karmy, a potem kłopot co z tą puszką zrobić - strasznie dużo miejsca w śmietniku zajmuje :cry:

Droga jest taka zgniatarka?

• Odpowiedzi 663
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Leoaureus

Moja koleżanka ma kuchnię w typie o którym marzysz. Teraz jest za granicą więc fotki nie zrobię.

Zrobiła to tak- zamówiła piękną cegłę - taką matową , ręcznie robioną w ciemno-brązowo-czerwonym kolorze. Pan jej wymurował z tego 'boki' od szafek'i wmontował deski=pólki. Na to położyli dębowy blat. Kolezanka nie chciała dzrwiczek, więc powstawiała na jedne pólki koszyki, a innezakryła zasłonką ( do tego przymocowali jej cienitki karnisz pod blatem). Zamiast górnych szafek ma półkę. Lodówkę ma wolnostojącą obudowana tymi sciankami z cegieł, tylko nad lodówką wielka, drewniana póła na rzeczy które używa rzadko.

Ta kuchnia wygląda ślicznie, jest lekka, a jednocześnie trochę wiejska. Zasłonki można zastąpić frontami szafek przymocowanymi do scianek z cegieł. Z tego co wiem taka kuchnia jest dosyć tania. Zwykły murarz któremu isę odrobine chce zrobi Ci coś takiego

A ja bym chciała cos takiego dziwnego ale nie wiem czy to możliwe - wysuwaną z szafki suszarkę do naczyń ale w pionie - taką windę. Widziałam pionowe szuflady na różne duperele, ale te duperele oczywiście były lżejsze niż stos talerzy.

Poniżej pokazuję o co chodzi z tym pionem:

http://www.meble.pl/orgalift,p58302.html

• 2 weeks później...

Witam,

właśnie jestem w trakcie uzgadniania szczegółów dotyczących wykonania kuchni. Dziś Wykonawca poinformował mnie, że cena systemu BLUM stosowanego w rozwiązaniach kuchennych znacznie wzrośnie od 11.03.2009. Czy u Was jest podobnie? Czy chcą mnie naciągnąć i zmusić do szybszej decyzji :wink:

Pozdrawiam,

Jeżeli chodzi o szuflady to jest alternatywa do Bluma. Jest firma GTV, która oferuje coś o nazwie Prestige Box - cena znacznie tańsza niż Blum, zasada działania taka sama lub podobna, jakość może ciut niższa, ale cena robi swoje.

A ceny mogą wzrosnąć bo waluty poszły ostro w górę...

Niestety, ale ze względu na wzrost cen euro i dolara, od pewnego czasu wszystkie okucia meblowe drożeją:(

Tylko nie kupuj GTV - wygląda podobnie jak Blum, ale jakość poniżej wszelkiej krytyki... Czysta chińska podróbka i to niedbale wykonana...

Że chińska to wiem (jak 90% rzeczy na rynku). Co jest nie tak wg Ciebie? Na pierwszy rzut oka wygląda wg mnie nie tak źle. Może ciut mniej płynne jest dociąganie, ale to drobiazg. Nie posiadam, to tylko wrażenia z ekspozycji, którą widziałem. Cena jak pamiętam ok 70-80 zł za szufladę. A Blum chyba za 140 na allegro.

Z tego co wiem to Blum ma fabryke w Polsce kolo Poznania. Nie wiem na ile oni importuja materialy z zagranicy.

Mam wrazenie, ze wykonawcy i niektorzy producenci nie zauwayli jeszcze kryzysu. Wiele osob konczy swoje budowy z kredytami, ktore dostali w zeszlym roku i wiec w/w nie odczuli jeszcze znaczaco braku nowych klientow. Ale powoli ten czas nadciaga, kiedy to klient znowu bedzie Panem na rynku. Ja sie nie daje zwariowac i wszystkich tych co mnie straszyli wielkimi podwyzkami i kazali natychmiast kupowac (po i tak wysokich cenach) na razie olalem i zabralem sie za inne rzeczy, ktorych ceny uwazam za normalne. Poczekam az zejda na ziemia - a to juz wkrotce. Wszystkim doradzam w miare mozliwosci wstrzemiezliwosc i nie dac sie zwariowac. W sytuacji, ktora mamy teraz ceny powinny stac w miejscu badz spadac a nie isc do gory...

Z tego co wiem to Blum ma fabryke w Polsce kolo Poznania. Nie wiem na ile oni importuja materialy z zagranicy.

To nie fabryka, tylko magazyn. Produkcja w 100% w Austrii, a więc w strefie EURO jak najbardziej...

Ok - zwracam honor. Przynajmniej odnosnie Blum. Ale reszta jest jak najbardziej aktualna.

Że chińska to wiem (jak 90% rzeczy na rynku). Co jest nie tak wg Ciebie? Na pierwszy rzut oka wygląda wg mnie nie tak źle. Może ciut mniej płynne jest dociąganie, ale to drobiazg. Nie posiadam, to tylko wrażenia z ekspozycji, którą widziałem. Cena jak pamiętam ok 70-80 zł za szufladę. A Blum chyba za 140 na allegro.

Pracuję w hurtowni okuć, sprzedajemy różne systemy. Do nas też zgłosił się Werkpol (to importer szuflad GTV) i zaproponował Prestigeboxy. Zamontowaliśmy toto w szafce i... stwierdziliśmy że - nie. Dlaczego?

1. Szuflada prestigebox bardzo źle przenosi obciążenia - na ekspozycji szuflady są puste, po obciążeniu ładunkiem ok 20kg szuflada pracuje bardzo ciężko :(

2. Kłopoty z regulacją frontu - nie wiedzieć dlaczego fronty notorycznie opuszczają się :(

3. Nie wiadomo jak z wytrzymałością - te szuflady są na rynku dopiero od 4 miesięcy a Werkpol nie przedstawia żadnych wiarygodnych wyników testów.

Reasumując - odradzam... Szuflady są jednym z niewielu elementów w meblu które mogą się zepsuć/zużyć. Nie warto eksperymentować na swojej kuchni, tym bardziej że oszczędności i tak nie będą wielkie. Blum na Allegro "chodzi po 120zł, GTV o 50 zł taniej. Jeśli masz w swojej kuchni 10 szuflad, to zaoszczędzisz 500 zł. Przy wartości całej kuchni to nie aż tak wiele. Zresztą - czy kupiłabyś do swojej kuchni np chińską zmywarkę NO NAME, tylko dlatego że jest o 500 zł tańsza niż od renomowanego producenta? Pewnie nie... Weź jeszcze pod uwagę gwarancję - Blum daje pisemną, dożywotnią.

I reasumując po raz drugi. Nie tylko Blum robi porządne okucia. Jest jeszcze Hettich, Grass. Z całą resztą moim zdaniem nie warto eksperymentować.

Mam wrazenie, ze wykonawcy i niektorzy producenci nie zauwayli jeszcze kryzysu. Wiele osob konczy swoje budowy z kredytami, ktore dostali w zeszlym roku i wiec w/w nie odczuli jeszcze znaczaco braku nowych klientow. Ale powoli ten czas nadciaga, kiedy to klient znowu bedzie Panem na rynku. Ja sie nie daje zwariowac i wszystkich tych co mnie straszyli wielkimi podwyzkami i kazali natychmiast kupowac (po i tak wysokich cenach) na razie olalem i zabralem sie za inne rzeczy, ktorych ceny uwazam za normalne. Poczekam az zejda na ziemia - a to juz wkrotce. Wszystkim doradzam w miare mozliwosci wstrzemiezliwosc i nie dac sie zwariowac. W sytuacji, ktora mamy teraz ceny powinny stac w miejscu badz spadac a nie isc do gory...

Tutaj się zgadzam - tłusty okres dla wykonawców i producentów się skończył - ale tak jak piszesz wielu jeszcze tego nie dostrzega. Myślę że kwestią najbliższych miesięcy są redukcje cen na rynku.

A cena EURO? No cóż, na to mamy taki wpływ jak na pogodę czyli żaden :wink: Mam nadzieję że złotówka osiągnęła już dno i teraz będzie tylko lepiej. Swoją drogą jeśli EURO potanieje, a producenci w związku z kryzysem obniżą swoje marże to jesień może należeć do konsumentów :wink:

Zamontowaliśmy toto w szafce i... stwierdziliśmy że - nie. Dlaczego?[....]

I reasumując po raz drugi. Nie tylko Blum robi porządne okucia. Jest jeszcze Hettich, Grass. Z całą resztą moim zdaniem nie warto eksperymentować.

Skoro pracujesz w branży to czy mógłbyś mi polecić konkretnego producenta (który z tych trzech lub inny). Staram się budować tanio, większość robimy we własnym zakresie, ale jakość liczy się dla mnie. Czy w Twojej hurtowni mogę sobie kupić zestaw szuflad do kuchni (w razie czego) - tzn. czy mógłbym uzyskać ceny niższe niż na allegro. Ewentualnie mógłbym kupić ilość na dwie kuchnie (do rodziców). Zapewne można to zamontować samemu...