Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wyfrezuj sobie albo tak (ale widać frez)

http://www.decoplast.pl/public/images/fck/image/front02.jpg

albo tak

http://www.luxdoor.pl/realizacje/Ryflowana-Lakier-Oswietlenie-2.jpg

wtedy frezu nie widać. oczywiście zarówno front jak i ta 'listewka' pod nim w tym samym kolorze i bez tego durnego światła

• Odpowiedzi 663
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sumie nie wiem czy mam po obu stronach, aż zerkne w domu ;) ale obojętnie z której strony nacisne szufladę to się zamyka i otwiera - mowa o szufladach z tiponem

Hmmm ... właśnie mamy SVDrive w całej kuchni ... działa rewelacyjnie, tak własnie chcieliśmy :) Lekkie puknięcie szuflady i się otwiera. Kwestia oczywiście przyzwyczajenia, żeby nie opierać się o szuflady bo wtedy "żyją" ;)

Ale jak mówię - jest super :)

pozdrawiam, majki

stolarz fronty zamawia a nie robi a w fabrykach frontów jak najbardziej robią frezowane choc to jest droższa sprawa niż zwykła urżnięta płyta ;)

drzwi od spiżarki niczym się nie różnią od innych frontów. są zamontowane na zwykłych szafkowych zawiasach bluma tyle że w większej ilości. nie ma futryny tylko 'normalny bok szafki, tyle że płytszy i przymocowany na stałe do ściany :)

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Odkopałem :)

Mam pytanko, a w zasadzie kilka o Bluma i szuflady.

1. Czy to --->> http://formax24.pl/index.php?p2249,szuflada-tandembox-szara-m-83-mm-l-500-mm-s-600-mm-z-drewnem to cały kompletny zestaw? Rozumiem że wystaczy dołożyć własny front i szuflada gotowa, tak ?

2. Czy Tandem to tylko prowadnice z Blumotion a Tandembox to kompletna szuflada z prowadnicami i z blumotion ?

3. - Jakie są standardowe wymiary szuflad jeśli chodzi o ich wysokość ? Czy są np 30cm i 15cm ?

I tak się zastanawiam/teoretyzuję - jeśli koszt całej szuflady z blumotion to np 120 zł a same prowadnice np na Allegro kosztują około 120zł ( http://allegro.pl/tandembox-blum-l-500mm-niski-i1381277222.html) to czy ja tu czegoś nie rozumiem czy źle kombinuję ?

Oświećcie mnie, proszę z tym Blumem bo już mi dym uszami leci od kombinowania i szperania po necie.

1. zestaw czytaj mechanizm do szuflady ale jeszcze potrzebujesz front i ta " podstawę " na która będziesz kładł np. garnki

2. tandem to nazwa prowadnicy tak jak było napisane na tej stronie. tandembox to szuflady z pełnym wysuwem i blumotion w standardzie

3. nie ma standardowych oczywiście jeśli mówimy o po żadnych firmach bo np. możesz mieć szafki na wysokość standardowa 720 mm i wtedy wysokość frontu 2x 283 mm i 1x 140 ale mogą być rożne w zależności od ilości szuflad i wysokość szafki i dlatego nie można mówić o standardach.

a co do twoich zastanowień to oni sprzedają dokładnie to samo popatrz na skład kompletu i oni sprzedają same mechanizmy bez szuflad które byś musiał złożyć jeśli oczywiście dobrze zrozumiałem twój post

a ten blum nie taki straszny :) gorsza jest biologia hehe :)

Ok, czyli zestaw i do tego "podłoga" szuflady + front. Jasne

To teraz tak : Szuflada ma 30cm wysokości i 15cm wysokości ( w sensie frontu). Szerokość 60cm. To jakie muszę zakupić Tandemboxy? Zauważyłem że Blum opcję 60cm ma tylko w 50kg a nie ma ich w 30kg. Czy jeśli zakłada się szerokość szafki 60cm to nie ma wyjścia i trzeba kupić te Blumy z większym udźwigiem czy można kupić 55 szerokości?

nie moge pojąć zdania szuflada ma 30 cm i 15 cm nie patrz się na wysokość szuflady tamci sprzedawcy podają wymiary do frontów więc określ jaki ma być front bo ciężko mi doradzić jeśli nie wiem czego poszukać nie ma 60 - 30 kg bo jest mniej użytkowa. a co do szerokości to niestety nie znam widełek jaki model stosuje się do jakiej szerokości ale na chłopski rozum sądze ze większe pasuje do mniejszego a pozatym to tylko 5 cm więc powinno chodzić bez problemu ale to tego sprzedawcy powinieneś się zapytać. a pozatym to są prowadnice które się montuje do korpusu.