Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wybór padł na ODPOWIEDNI z kolekcji muratora

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=461&IdKolekcji=

niestety nie mogę znaleźć nikogo, kto wybudował już ten domek :(

Witaj fordka :D

Zwróć uwagę na ilość słupów podtrzymujących dach :-?

No chyba, że architekt ładnie je poprzesuwa i umieści w ściankach działowych :)

Pozdrawiam kasia

hej Kasiu, czy domek który budujesz to Barwny :D ?? Był również u mnie jednym z faworytów :D

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

malmuc, pisałam że ma być "w miarę niedrogi" :wink:

dlatego szukałam typowej kopertówki np. Barwny muratora, jednak po wielu dniach namysłu doszłam do wniosku iz tym razem ten dom ma mi sie po prostupodobać

wiem iz ten dach nie należy do tanich, do takich należy dwuspadowy którego nie cierpię,

ale widziałam już o wiele droższe i większe dachy 8) + dodatkowo lukarny, balkoniki itp

niestety, to jeszcze przede mną 8) ,

obok mnie wybudowno dom z bardzo podobnym dachem, o powierzchni ponad 300m2, krycie dachówką - koszt dachu - 65 tys.

tak tak

moj kuzyn tez taką sumke wydal i to akurat jest przesada ładowac sie w taki drogi dach, bo nie przeklada sie to na komfort czy tez trwalszy lepszy dach.

Wole swoje 140 metrow dachu i wydane 10 tys :wink:

wybór padł na ODPOWIEDNI z kolekcji muratora

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=461&IdKolekcji=

niestety nie mogę znaleźć nikogo, kto wybudował już ten domek :(

Zwróć uwagę na ilość słupów podtrzymujących dach :-?

No chyba, że architekt ładnie je poprzesuwa i umieści w ściankach działowych :)

Pozdrawiam kasia

hej Kasiu, czy domek który budujesz to Barwny :D ?? Był również u mnie jednym z faworytów :D

U nas sytuacja wygląda tak, że kupiliśmy projekt Skrzata (ze względu na to, że był mniejszy od barwnego - a tym samym ładniej prezentuje się na naszej niewielkiej działce), a w środku jest dokładnie tak jak w barwnym...

Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam...

Pozdrawiam kasia

[/img]

dzięki Gosiu :D

fajny projekt, zaraz nad nim sobie zasiądę :wink:

ale ta kwota 17 tys to sama robocizna, jak doliczysz pokrycie i drewno to chyba wyjdzie podobnie :)

malmuc - ja akurat myslę iz kwota 65 tys to nie jest aż tak dużo :-? , mój dwuspadowy dach o pow. 220 m2 kosztował mnie /jakis czas temu/ ok 37 tys, Ty bardzo mało zapłaciłas za swój :D , ale pewnie to również dwuspadowiec :(

fajny ten Retro, ale nie wchodzi na moja działkę, :evil: :evil:

tak tak Szarbia, dom piętrowy jest jak najbardziej OK, zwłaszcza projekt Gemini.. :D , tylko ten metraż :( Ale zaglądam do tego projeltu, oj zaglądam

myslisz, że Gemini ma dużo więcej metrów niż Twój wybrany projekt? nie sadzę, aby była to jakaś straszna różnica (poza tym w "domowych klimatach" maja tez inne projekty w stylu gemini)

projekt "Odpowiedni" ma niby 140 mkw

ale musisz pamiętać że "po podłodze" ma duzo więcej

czyli przy wykończeniu domu będziesz musiala np kupić np 12 mkw kafli podlogowych do łazienki na górze, chociaż z tych 12 mkw raczej nie bedziesz korzystać

takie są uroki dachów wielospadowych - ale jesli Ci to nie przeszkadza to rzeczywiscie lepiej wybierz taki dom jaki Ci się podoba, bo to Ty bedziesz w nim mieszkać, a czy bedzie wygodny okaze się już po wybudowaniu

pozdrawiam i zycze powodzenia

masz rację, pow. całkowita przy wielospadowcu jest o wiele większa niż użytkowa, to takie 'mydlenie' oczu tymi 140 m, naprawde jest ich 200 :evil:

tylko dom piętrowy i parterowy mają tą powierzchnię zbliżoną

niestety Gemini i inne domy piętrowe nie spełniają wymogów mojej gminy - są za wysokie :(

wiem, iz nie będzie tani w budowie :wink: , ale to mój swiadomy wybór. Nie chce domu taniego i prostego- teraz w takim mieszkam, rzeczywiście był tani w budowie, ale patrzeć na niego już nie mogę!

teraz postawiłam na ładny parter - ogólnie nie lubie poddasza :evil: a poddasze to już swiat syna, jakis pokój rekreacyjny i do gier itp, ja nie przepadam za skosami - dlatego generalnie stawiam na parterówki ale... małe poddasze nie zaszkodzi. Na dole mam wystarczający salon, ładną sypialnię z łazienką, duże pom. gospodarcze i wspaniały zadaszony taras - to dla mnie priorytety. Garaż nie jest za wąski, obecnie mam 3 metrowy, a poza tym pomieszczenie dla samochodu nie jest ważniejsze od przestrzeni dla nas :)

schody pewnie wąskie, zabiegowe - to główna bolączka "gotowców", ale nie zamierzam po nich biegać non-stop :wink: , moje terytorium to parter

Fordko, ja myslę, ze biorąc pod uwagę twoje priorytety to b. dobry projekt.

Jeżeli poddasze ma być, ale ma być tylko dla syna to niepotrzeba tam duzo miejsca. Dom z pietrem przy takim programie jak ma byc na parterze mialby to pietro ogromne i w dużej mierze niewykorzystane, dom z dachem dwuspadowym na poddaszu miałby 3-4 spore sypialnie, za dużo jak dla jednego chlopaka. Jeżeli zależy wam na urodzie dachu to go budujcie. Dach nad wdzięcznym wydaje mi się zgrabniejszy, ma mniejszy spadek, ale ma wole oko, co dodatkowo zwiększy koszty. Może gdyby spadek dachu na odpowiednim zmniejszyć do 30 st , zmieścilo by się na poddaszu królestwo syna a dach nie przytlaczałby tak bryły?.

Na poddaszu możesz wybudować slepą ściankę kolankową o wys np 1 m i to też ograniczy powierzchnię podłóg do wykonczenia

fordka o gustach się nie dyskutuje . Powiem tak - kompletnie nie trafiłaś w moje poczucie piękna i estetyki . Ale to co Tobie się podoba czasami mogło by mnie zaskoczyć pozytywnie po zrealizowaniu projektu - więc się nie zrażaj . Życzę samozaparcia , uporu i wytrwałości w realizacji projektu - ten dom ma być dla Ciebie :wink:

P.S.

Mój typ to :

http://projekty.dom.pl/mtm_talar.htm

fordka o gustach się nie dyskutuje . Powiem tak - kompletnie nie trafiłaś w moje poczucie piękna i estetyki . Ale to co Tobie się podoba czasami mogło by mnie zaskoczyć pozytywnie po zrealizowaniu projektu - więc się nie zrażaj . Życzę samozaparcia , uporu i wytrwałości w realizacji projektu - ten dom ma być dla Ciebie :wink:

P.S.

Mój typ to :

http://projekty.dom.pl/mtm_talar.htm

Kuna, tak jak napisałas o gustach się nie dyskutuje, jedni wolą naczółki i balkony inni dachy wielospadowe. Twój dach też nie jest jednak prostym i mozliwie najtańszym dachem.

Inwestorko71, w podanym linku nie ma domów spełniających wymagania fordki, ona chce mieć sypialnię z łazienką na parterze, te domy tego nie mają, dodatkowo nigdy nie zdecydowałabuym się na otwartą przestrzeń nad salonem mając na poddaszu np nastolatka, ze względu na łatwość rozchodzenia się dźwięku. Ja też buduję parterówkę, ale nie o to chodzi, żeby przekonywać kogoś do optymalnego dla nas modelu życia tylko pomóc wybrać projakt zgodny z oczekiwaniami fordki.

Projekty na tej stronie są bardzo ładne, ale chociaz maja dwuspadowe dachy, będą bardzo drogie w wykonczeniu jeśli nie mają wyglądać tandetnie, chodzi tu o pokrycie dachu, obróbki lukarn, balustardy, okladziny ścian i kominów. A Twoja parterówka z tego biura? bo ja sie tam nie mogę doszukać żadnej parterówki

Kuna, fajny jest Twój typ :D . I dla mnie wydaje sie prosty w budowie, choć ciut duży,

szukając projektu domu zaczęłam właśnie od takich typów, wierząc że koszt jest najważniejszy. Jednak zawsze podobały mi sie wielospadowce, niskie, rozłożyste. Z ciemnym dachem i klinkierem :wink: Dla mnie taki własnie dom ma styl, a nie pseudodworek 8)

Allanah , mi bardzo podobaja się antresole, ale mam przyjemność bywać w takim domu i wierzcie mi, słychać każde słowo /i nie tylko/ przebywajacych na górze dzieciaczków

A parterówki sa jak najbardziej OK :D , sama w takiej mieszkam :wink: