rafał_27 03.08.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Witam, po przeczytaniu różnych wątków nt. gruntowych wymienników ciepła i tym podobnym rozwiązaniom mam taki plan. Zgodnie z sugestią przedstawioną na forum: 1. wykopać dół 2x2x22. dno podsypać drobnym żwirem (ok. 10 cm)3. pozostałość zasyapć kamieniami fi 15-204. pokryć to folią paroprzepuszczalną (membrana)5. podsypać 15- 20cm ziemi i zasadzić trawkę6. z jednej strony (np lewej) doprowadzić w pionie rurę "dolotową" PCV 15 cm z otworami co 10cm długości 2 m (20 cm nad powierzchnię - pozostała część w kamieniach)7. z drugiej strony (prawej) podobna rura, ale podłączona już do pieca ogrzewania nadmuchowego w domu problemy:gryzonie - siatka na wlotach i wykonanych dziurach powinna rozwiązać problemowady - brak informacjiopady deszczu - mam nadzieję, że piaszczystość terenu i żwir nie doprowadzi do zalania systemu Jeżeli ktoś po przeczytaniu mojego planu ma jakieś opinie, odpowiedzi i sugestie to czekam z nieciepliwością. pzdrw Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał_27 04.08.2003 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 odświeżam temat - dla mnie to jest ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.08.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 niegdy tego nie robilem ( ) ale widzialem tego typu czerpnie w kilku szpitalach. powietrze bylo zasysane z czerpni przez dodatkowe filtry. piec nadmuchowy musi "podolac" oporom czerpania powietrza z GWC/GWP. moge ci wiecej podpowiedziec w zakresie wentylacji i sterowania twoim ukladem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 07.08.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Pewnie o tym wiesz, ale potrzebujesz jeszcze jedną rurę na czerpnię z pominięciem GWC w okresach, kiedy temperatura na dworzu będzie wyższa niż z GWC ale niższa niż wymagana w domu.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 07.08.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Trochę obok tematu, ale: Właśnie przeglądałem ofertę rekuperatorów Bartosz. Wymyślili takie coś: do powietrza wychodzącego rozpryskują wodę. Woda paruje i obniża temperaturę - takie schłodzone powietrze idzie do wymiennika rekuperatora gdzie schładza powietrze na wlocie. Ciekawa idea. Rzecz prostsza i (chyba) tańsza od GWC i klimatyzatora, a może uprzyjemnić życie w upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 07.08.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Raczej nie tańsza od GWC.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts