Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to już quasi klima?

Recommended Posts

Witam,

po przeczytaniu różnych wątków nt. gruntowych wymienników ciepła i tym podobnym rozwiązaniom mam taki plan.

Zgodnie z sugestią przedstawioną na forum:

1. wykopać dół 2x2x2

2. dno podsypać drobnym żwirem (ok. 10 cm)

3. pozostałość zasyapć kamieniami fi 15-20

4. pokryć to folią paroprzepuszczalną (membrana)

5. podsypać 15- 20cm ziemi i zasadzić trawkę

6. z jednej strony (np lewej) doprowadzić w pionie rurę "dolotową" PCV 15 cm z otworami co 10cm długości 2 m (20 cm nad powierzchnię - pozostała część w kamieniach)

7. z drugiej strony (prawej) podobna rura, ale podłączona już do pieca ogrzewania nadmuchowego w domu

problemy:

gryzonie - siatka na wlotach i wykonanych dziurach powinna rozwiązać problem

owady - brak informacji

opady deszczu - mam nadzieję, że piaszczystość terenu i żwir nie doprowadzi do zalania systemu

Jeżeli ktoś po przeczytaniu mojego planu ma jakieś opinie, odpowiedzi i sugestie to czekam z nieciepliwością.

pzdrw

Rafał

Trochę obok tematu, ale:

Właśnie przeglądałem ofertę rekuperatorów Bartosz. Wymyślili takie coś: do powietrza wychodzącego rozpryskują wodę. Woda paruje i obniża temperaturę - takie schłodzone powietrze idzie do wymiennika rekuperatora gdzie schładza powietrze na wlocie.

Ciekawa idea.

Rzecz prostsza i (chyba) tańsza od GWC i klimatyzatora, a może uprzyjemnić życie w upały