Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaciek na opasce!

zaga

Recommended Posts

Mam kłopot z którym nie bardzo wiem jak sie uporać, a obawiam sie zimy. Od pewnego czasu a własciwie odkąd pamiętam na opasce tylko w jednym miejscu był zaciek. Raz wiekszy raz mniejszy. Z czasem mam wrażenie,że się powiększa. Pytałam "niezależnego" hydraulika nie ma pojęcia od czego - nie mam tam podłogówki. Pytałam fachowca od POŚ mówi, że to napewno nie od oczyszczalni.Zdaję sobie sprawę,że brzmi to jak bełkot, ale jak się nauczę wklajac zdjęcia to zobaczycie naocznie. Tylko w Was nadzieja. Pozdrawia! Agata

Po odkopaniu ziemi okazało się że zaciek jest nad ziemią. Agata

Podaj więcej szczegółów .

Czy ściana fundamentowa jest ocieplona styropianem ?Jeżeli jest to czy pod styropianem była wykonana jakaś izolacja przeciwilgociowa . Czy fundamenty od środka były także smarowane przeciwilgociowo ?

Czy klej na opasce był smarowany jakimś unigruntem ?

Gdzie jest odprowadzana woda deszczowa z widocznej rury na fotce nr 15 ?

Czy w tym miejscu przypadkiem rzeczywiście nie idą jakieś rury kanalizacyjne itp ?

Pozdrawiam

Izolacja przeciwilgociowa była wykonana,( nie wiem czy prawidłowo),fndamenty od środka były smarowane przeciwilgociowo, nie wiem czy klej na opasce był smarowany jakimś unigruntem, ciekawe dlaczego tylko w tym miejscu. Woda deszczowa z widocznej rury łączy się z inną i odprowadzana jest na wprost budynku. Był fachowiec który to robił i sprawdzał- podobno to nie to.

Jak o tym wszystkim myślę zła jestem na siebie, ponieważ moja świadomość dotycząca tak ważnych rzeczy i na tym etapie ( Ławy, fundamenty)była zerowa.Nie wiem czy to właśnie panowie murarze czegoś nie spartaczyli. Kucie ścian i podłogi w pomieszczeniu gospodarczym nie uśmiecha mi się a tak też może być. Po prostu NIE WIEM CO Z TYM ZROBIĆ. Pozdrawiam! Agata

Witaj Agata zaga

Ja nie zadawałem tych pytań po to aby Ci powiedzieć że masz skopane fundamenty ale po to by pomóc Tobie znaleźć przyczynę albo chociaż określić przybliżoną prawdopodobną przyczynę.

Piszesz że fundamenty od środka były smarowane przeciwilgociowo więc jeżeli zostało to wykonane solidnie to moim zdaniem jeżeli wyciek nastąpiłby w środku budynku pod posadzką to nie powinien przedostać się przez ścianę na zewnątrz .

Jak na razie kucie ścian i podłogi bym sobie darował . Musisz na spokojnie przeanalizować co się działo w tym miejscu przez całą budowę . Pooglądać zrobione wcześniej fotki i określić co w tym miejscu idzie ( wewnątrz i na zewnątrz ) jakie rury , instalacje , drenaże itp .

Postaraj się określić dokładniej od kiedy jest ten zaciek tzn od momentu powstania jakiej instalacji lub używania instalacji . Kiedy zaciek się powiększa - po długotrwałych deszczach czy po zwiększonym używaniu np wody .

Może masz możliwość zakręcenia wody w mieszkaniu na czas np jakiegoś wyjazdu żeby zaobserwować czy zaciek się zmniejszy .

Przyczyn może być bardzo wiele ale nie będę ich tutaj wymieniać bo to bez sensu ale żeby to określić forumowicze muszą poznać więcej szczegółów .

Z Twojej odpowiedzi wnioskuję że zaciek znajduje się na ścianie fundamentowej pomieszczenia gospodarczego . Opisz co w tym pomieszczeniu się znajduje (instalacje ,piece , licznik z wodą , komin itp )

Postaraj sie także opisać bardziej szczegółowo instalację odprowadzającą wodę deszczową

A tak po za tym wszystkim to z błędów jakie widać na fotkach toto że izolacja zewnętrzna fundamentu jest wykonana zbyt nisko , powinna wystawać ponad teren a jest odwrotnie - to ziemia wystaje ponad izolację . To może być przyczyna.

Pozdrawiam