Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Edmar70 i jej Wdzięczny M07

Edmar70

Recommended Posts

Jeszcze jedno krótkie pytanie Edmar: czy podnosiliście ściankę kolankową tj. zewnętrzny mur nad stropem? W projekcie ma ona 45 cm a ze zdjęcia wychodzi mi że u Ciebie może być wyższa (a może tylko tak mi się zdaje)?

Może inni Forumowicze mają przemyślenia/doświadczenia związane z wyższą ścianką kolankową?

Kolejna rzecz która chodzi nam po głowie to zamontowanie w sypialni na górze (tej przy garderobie) dwóch okien kolankowych dających efekt dwóch załamanych okien balkonowych. Ale to wiąże się z "wykrojeniem" części dachu i

mamy wątpliwości czy to nie wpłynie niekorzystnie na kształt dachu z zewnątrz.

Napiszcie proszę co o tym sądzicie.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Pisałem już kiedyś o ścianie kolankowej.Zmiana jej wysokości zawsze ma jakieś konsekwencje ( prawa geometrii są nieubłagane).Jeżeli chcesz podwyższyć ścianę kolankową (tę zewnętrzną nad stropem biegnącą wokół całego stropu) to:

1.Jeżeli pozostawisz słup środkowy więźby takiej samej wysokości jak w projekcie ,to zmniejszy się kąt pochylenia dachu

2.Jeżeli słup środkowy odpowiednio przedłużysz , to kąt nachylenia dachu pozostanie taki sam, natomiast podniesie się cały dach i wymiary krokwi również muszą zostać wydłużone

3.Jeżeli podniesiesz ścianę kolankową za bardzo ,musisz liczyć się z zaburzeniem proporcji dachu do bryły budynku , a tym samym zmianą ogólnego wizerunku domu

Ja mam ścianę kolankową wysokości ok.50cm, ścianę wewnętrzną planuję zrobić wysokości 100 cm, tylko w łazience 120 cm

Podaję link do mojego Wdzięcznego

http://picasaweb.google.pl/gajoch57

Pozdrawiam

Witaj Edmar !

Muszę Ci powiedzieć, że tempo i jakość Twojej budowy powala na kolana.Tylko pozazdrościć.Taras jest super i tu mam pytanie.Czy jesteś w stanie określić koszt budowy takiego tarasu( do stanu w jakim się obecnie znajduje).Nie musi to być oczywiście dokładne wyliczenie ale chociaż w przybliżeniu.Byłbym Ci bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

gajoch

Monika specjalnie dla Ciebie lukarna z dalszej perspektywy. Dalej się już nie da, bo sąsiada ogrodzenie... :lol:

http://images29.fotosik.pl/146/0a902507b2a3d761med.jpg

I widok z pokoju

http://images33.fotosik.pl/119/0618af29bbf52da3med.jpg

Sciankę kolankową mam podniesioną o jeden bloczek. Nie bardzo wiem jak miałyby wyglądać te okna w sypialni. :roll: Ale wydaje mi się, że w momencie kiedy będziesz miała lukarnę, to inne okna będą już przepychem. Co za dużo to nie zdrowo. :lol: :wink:

gajoch mogę Ci podać, że mniej więcej koszt tarasu wyniósł nieco ponad 2 tys. zł. z czego sam beton to 1750zł. i stal na zbrojenia 310zł. No i trochę desek na szalunki + robocizna, ale nie wiem dokładnie bo nie mam takiego szczegółowego rozliczenia. Muszę tu nadmienić, iż taras ma dokładnie takie wymiary jakie są w projekcie.

Witajcie moi drodzy!!! :D

Wczoraj zakończył się kolejny etap mojej budowy, a co za tym idzie rozstałam się juz z moją ukochaną brygadą. :( :( :( Będę za nimi tęsknić. Co prawda wpadną jeszcze do tzw. kosmetyki i do uprzątnięcia kilku dupereli, ale to już nie to samo. :roll: To byli naprawdę fantastyczni ludzie. Bardzo dobrze się z nimi współpracowało. Życzę wszystkim budującym takich ekip z prawdziwego zdarzenia. :D

Szef mnie wczoraj rozliczył i podsumował. :lol: I tu zostałam znów mile zaskoczona. :D Koszt robocizny wyniósł dokładnie tyle samo co podczas wstępnych rozmów, a było to prawie rok temu. :D :D :D

Dziś weszli dekarze i foliują mi daszek. :D

Edmar to pozazdrościć i pogratulować ekipy. I ekipie :lol:

Z drugiej strony, to Ty żadnej radochy przypisanej do budowy nie masz - żadnych awantur, niedoróbek, awarii, straszenia sądami... :o Toć Ty nie wiesz, że żyjesz, ani jak prawdziwa budowa wygląda :wink: :lol:

Jeszcze raz pogratulować i oby tak dalej :D

Z drugiej strony, to Ty żadnej radochy przypisanej do budowy nie masz - żadnych awantur, niedoróbek, awarii, straszenia sądami... :o Toć Ty nie wiesz, że żyjesz, ani jak prawdziwa budowa wygląda :wink: :lol:

Oj Olguś dokładnie tak było, z ust mi to wyjełaś. :lol:

Przed rozpoczęciem budowy muślałm , że porywam się z motyką na słońce, że nie dam nerwowo rady. A myśli takie kołatały mi się po przeczytaniu kilku dzienników, w których to co drugi wpis ociekał lamentem nad kolejnymi ekipami. A tu proszę jak niespodzianka, prawie palcem nie kiwnełam, aby choć raz pojawić się na składzie budowlanym. :lol: Wszysto to robił za mnie mój szef. Wielki szacuneczek dla niego. Reasumując - te 3 m-ące nie dość, że zleciały jak z bata strzelił, to jeszcze były ogromnym doświadczeniem, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Edmar, wielkie dzięki za zdjęcia:) Bardzo podoba mi się ta Wasza lukarna, ale my w końcu pozostaniemy chyba przy swojej. w związku z planem zagospodarowania musieliśmy troszkę podnieść kąt nachylenia dachu i Twoja lukarna byłaby chyba dla naszego dachu za mała, a szkoda :cry:

Gajoch dzięki za informacje na temat ścianki kolankowej, o którą tym razem pytał mój mąż :D Ja się uparłam, żeby jej nie podnosić, Mariusz koniecznie chce to zrobić :D nie wiadomo w końcu na czym stanie.

Edmar dostałam wycenę okien z dwóch firm, tylko najpierw chciałam zaznaczyć, że mam troszkę inny układ okien w salonie. ja mam wyjście na ten podcień podwójnymi drzwiami balkonowymi, bo nie mam tarasu z boku domu. Tak też nie mam tych dwóch podwójnych drzwi balkonowych, ale potrójne okno o rozmiarze szer.270X wys.210.

w Urzędowskim jest teraz do końca marca jakaś promocja na okna drewniane dębowe.

Ja wyceniałam u niego okna

-w wersji podstawowej antywłamaniowej P4-WK2 z dębu: ok. 25 tyś. bez drzwi zewnętrznych + 2tyś. montaż.

-w wersji bardziej ekskluzywnej GALUXantywłamaniowej P4-WK2 z dębu: ok.30 tyś. bez drzwi zewnętrznych = 2 tyś.montaż.

jeszcze mam wycenę z firmy NATURA:

- w wersji bardziej ekskluzywnej GALUXantywłamaniowej P4-WK2 ale z meranti: ok. 32 tyś. ale z montażem i z drzwiami drewnianymi antywłamaniowymi zewnętrznymi.

W Urzędowskim jest problem z wysokością naszych okien. Oni robią okna tylko do wysokości 250cm, a nasze okna z projektu mają wysokość 255 i proponują takie nieciekawe rozwiązanie :(

pozdrawiam

Monika

P.S. zaczynamy z nową ekipą od poniedziałku :) Trzymajcie kciuki!

Witam !

Zamówiłem okna.Wielkość taka jak w projekcie.W sumie 8 okien ( dwa duże tarasowe-szyba bezpieczna, jedno balkonowe-szyba bezpieczna, kuchenne, łazienkowe i do gabinetu-takie same oraz dwa garażowe-szyba antywłamaniowa).Wszystkie okna bez szprosów-model Aluplast Ideal 4000 (pięciokomorowe ).Dają 10-letnią gwarancję.Koszt całkowity( z montażem plus parapety wewnętrzne) 9000,00 zł

Pozdrawiam

gajoch

Witam !

Zamówiłem okna.Wielkość taka jak w projekcie.W sumie 8 okien ( dwa duże tarasowe-szyba bezpieczna, jedno balkonowe-szyba bezpieczna, kuchenne, łazienkowe i do gabinetu-takie same oraz dwa garażowe-szyba antywłamaniowa).Wszystkie okna bez szprosów-model Aluplast Ideal 4000 (pięciokomorowe ).Dają 10-letnią gwarancję.Koszt całkowity( z montażem plus parapety wewnętrzne) 9000,00 zł

Pozdrawiam

gajoch

Gajoch cena okien wydaje mi się bardzo atrakcyjna i to na dodatek z parapetami i montażem. :D Nie napisałeś tylko, z jakiej firmy te okna i drewniane, czy plastiki?