mpie3 23.01.2008 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Jeszcze jedno krótkie pytanie Edmar: czy podnosiliście ściankę kolankową tj. zewnętrzny mur nad stropem? W projekcie ma ona 45 cm a ze zdjęcia wychodzi mi że u Ciebie może być wyższa (a może tylko tak mi się zdaje)?Może inni Forumowicze mają przemyślenia/doświadczenia związane z wyższą ścianką kolankową? Kolejna rzecz która chodzi nam po głowie to zamontowanie w sypialni na górze (tej przy garderobie) dwóch okien kolankowych dających efekt dwóch załamanych okien balkonowych. Ale to wiąże się z "wykrojeniem" części dachu i mamy wątpliwości czy to nie wpłynie niekorzystnie na kształt dachu z zewnątrz. Napiszcie proszę co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajoch 24.01.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Witam !Pisałem już kiedyś o ścianie kolankowej.Zmiana jej wysokości zawsze ma jakieś konsekwencje ( prawa geometrii są nieubłagane).Jeżeli chcesz podwyższyć ścianę kolankową (tę zewnętrzną nad stropem biegnącą wokół całego stropu) to:1.Jeżeli pozostawisz słup środkowy więźby takiej samej wysokości jak w projekcie ,to zmniejszy się kąt pochylenia dachu2.Jeżeli słup środkowy odpowiednio przedłużysz , to kąt nachylenia dachu pozostanie taki sam, natomiast podniesie się cały dach i wymiary krokwi również muszą zostać wydłużone3.Jeżeli podniesiesz ścianę kolankową za bardzo ,musisz liczyć się z zaburzeniem proporcji dachu do bryły budynku , a tym samym zmianą ogólnego wizerunku domuJa mam ścianę kolankową wysokości ok.50cm, ścianę wewnętrzną planuję zrobić wysokości 100 cm, tylko w łazience 120 cmPodaję link do mojego Wdzięcznegohttp://picasaweb.google.pl/gajoch57Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 24.01.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Edmar - zajefany ten taras. Już widzę to spotkanie na nim symatyków Twojego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajoch 24.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Witaj Edmar !Muszę Ci powiedzieć, że tempo i jakość Twojej budowy powala na kolana.Tylko pozazdrościć.Taras jest super i tu mam pytanie.Czy jesteś w stanie określić koszt budowy takiego tarasu( do stanu w jakim się obecnie znajduje).Nie musi to być oczywiście dokładne wyliczenie ale chociaż w przybliżeniu.Byłbym Ci bardzo wdzięczny.Pozdrawiamgajoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 24.01.2008 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Monika specjalnie dla Ciebie lukarna z dalszej perspektywy. Dalej się już nie da, bo sąsiada ogrodzenie... http://images29.fotosik.pl/146/0a902507b2a3d761med.jpg I widok z pokoju http://images33.fotosik.pl/119/0618af29bbf52da3med.jpg Sciankę kolankową mam podniesioną o jeden bloczek. Nie bardzo wiem jak miałyby wyglądać te okna w sypialni. Ale wydaje mi się, że w momencie kiedy będziesz miała lukarnę, to inne okna będą już przepychem. Co za dużo to nie zdrowo. gajoch mogę Ci podać, że mniej więcej koszt tarasu wyniósł nieco ponad 2 tys. zł. z czego sam beton to 1750zł. i stal na zbrojenia 310zł. No i trochę desek na szalunki + robocizna, ale nie wiem dokładnie bo nie mam takiego szczegółowego rozliczenia. Muszę tu nadmienić, iż taras ma dokładnie takie wymiary jakie są w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 24.01.2008 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Edmar - zajefany ten taras. Już widzę to spotkanie na nim symatyków Twojego wątku Romciu czuj się zaproszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 25.01.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Edmar - zajefany ten taras. Już widzę to spotkanie na nim symatyków Twojego wątku Romciu czuj się zaproszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 25.01.2008 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Witajcie moi drodzy!!! Wczoraj zakończył się kolejny etap mojej budowy, a co za tym idzie rozstałam się juz z moją ukochaną brygadą. Będę za nimi tęsknić. Co prawda wpadną jeszcze do tzw. kosmetyki i do uprzątnięcia kilku dupereli, ale to już nie to samo. To byli naprawdę fantastyczni ludzie. Bardzo dobrze się z nimi współpracowało. Życzę wszystkim budującym takich ekip z prawdziwego zdarzenia. Szef mnie wczoraj rozliczył i podsumował. I tu zostałam znów mile zaskoczona. Koszt robocizny wyniósł dokładnie tyle samo co podczas wstępnych rozmów, a było to prawie rok temu. Dziś weszli dekarze i foliują mi daszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 25.01.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Edmar moje gratulacje z okazji zaonczenia etapu murowania. Teraz tylko dach i juz z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 25.01.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Edmar to pozazdrościć i pogratulować ekipy. I ekipie Z drugiej strony, to Ty żadnej radochy przypisanej do budowy nie masz - żadnych awantur, niedoróbek, awarii, straszenia sądami... Toć Ty nie wiesz, że żyjesz, ani jak prawdziwa budowa wygląda Jeszcze raz pogratulować i oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 25.01.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Z drugiej strony, to Ty żadnej radochy przypisanej do budowy nie masz - żadnych awantur, niedoróbek, awarii, straszenia sądami... Toć Ty nie wiesz, że żyjesz, ani jak prawdziwa budowa wygląda Oj Olguś dokładnie tak było, z ust mi to wyjełaś. Przed rozpoczęciem budowy muślałm , że porywam się z motyką na słońce, że nie dam nerwowo rady. A myśli takie kołatały mi się po przeczytaniu kilku dzienników, w których to co drugi wpis ociekał lamentem nad kolejnymi ekipami. A tu proszę jak niespodzianka, prawie palcem nie kiwnełam, aby choć raz pojawić się na składzie budowlanym. Wszysto to robił za mnie mój szef. Wielki szacuneczek dla niego. Reasumując - te 3 m-ące nie dość, że zleciały jak z bata strzelił, to jeszcze były ogromnym doświadczeniem, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 25.01.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 W sensie pozytywnym oczywiście, tylko co to za doświadczenie To naprawdę budujące jak się czyta, że jednak tak można Wybudować bez problemów, bez użerania się i stresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 25.01.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Edytko, gratulacje Takiej ekipy to życzyć każdemu budującemu a Tobie życzę aby dekarze byli co najmniej tacy porządni jak ich poprzednicy (tfu, tfu, tfu) Cieszę się z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpie3 26.01.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Edmar, wielkie dzięki za zdjęcia:) Bardzo podoba mi się ta Wasza lukarna, ale my w końcu pozostaniemy chyba przy swojej. w związku z planem zagospodarowania musieliśmy troszkę podnieść kąt nachylenia dachu i Twoja lukarna byłaby chyba dla naszego dachu za mała, a szkoda Gajoch dzięki za informacje na temat ścianki kolankowej, o którą tym razem pytał mój mąż Ja się uparłam, żeby jej nie podnosić, Mariusz koniecznie chce to zrobić nie wiadomo w końcu na czym stanie. Edmar dostałam wycenę okien z dwóch firm, tylko najpierw chciałam zaznaczyć, że mam troszkę inny układ okien w salonie. ja mam wyjście na ten podcień podwójnymi drzwiami balkonowymi, bo nie mam tarasu z boku domu. Tak też nie mam tych dwóch podwójnych drzwi balkonowych, ale potrójne okno o rozmiarze szer.270X wys.210. w Urzędowskim jest teraz do końca marca jakaś promocja na okna drewniane dębowe. Ja wyceniałam u niego okna -w wersji podstawowej antywłamaniowej P4-WK2 z dębu: ok. 25 tyś. bez drzwi zewnętrznych + 2tyś. montaż. -w wersji bardziej ekskluzywnej GALUXantywłamaniowej P4-WK2 z dębu: ok.30 tyś. bez drzwi zewnętrznych = 2 tyś.montaż. jeszcze mam wycenę z firmy NATURA: - w wersji bardziej ekskluzywnej GALUXantywłamaniowej P4-WK2 ale z meranti: ok. 32 tyś. ale z montażem i z drzwiami drewnianymi antywłamaniowymi zewnętrznymi. W Urzędowskim jest problem z wysokością naszych okien. Oni robią okna tylko do wysokości 250cm, a nasze okna z projektu mają wysokość 255 i proponują takie nieciekawe rozwiązanie pozdrawiam Monika P.S. zaczynamy z nową ekipą od poniedziałku Trzymajcie kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 26.01.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 To przyjmij i moje gartulacje!!!! Cieszę się bardzo!!!! Pozdrów chłopaków ode mnie ... skoro ich chwalisz, to na pewno na to zasłużyli i ... na pozdrowienia ode mnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 26.01.2008 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Monia wielkie dzięki za wycenę okien. Teraz przynajmniej będę miała jakieś porównanie. Ale zmartwiłaś mnie tym, że Urzędowski nie robi takich okien jak my mamy. Nie miałam o tym pojęcia. A co masz na myśli piszą, że mają nieciekawe rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 28.01.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Cześć Edytko, Gratulacje, oby tak dalej, świetnie Ci idzie ta budowa!! Powodzenia Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajoch 29.01.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam !Zamówiłem okna.Wielkość taka jak w projekcie.W sumie 8 okien ( dwa duże tarasowe-szyba bezpieczna, jedno balkonowe-szyba bezpieczna, kuchenne, łazienkowe i do gabinetu-takie same oraz dwa garażowe-szyba antywłamaniowa).Wszystkie okna bez szprosów-model Aluplast Ideal 4000 (pięciokomorowe ).Dają 10-letnią gwarancję.Koszt całkowity( z montażem plus parapety wewnętrzne) 9000,00 zł Pozdrawiam gajoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 29.01.2008 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam ! Zamówiłem okna.Wielkość taka jak w projekcie.W sumie 8 okien ( dwa duże tarasowe-szyba bezpieczna, jedno balkonowe-szyba bezpieczna, kuchenne, łazienkowe i do gabinetu-takie same oraz dwa garażowe-szyba antywłamaniowa).Wszystkie okna bez szprosów-model Aluplast Ideal 4000 (pięciokomorowe ).Dają 10-letnią gwarancję.Koszt całkowity( z montażem plus parapety wewnętrzne) 9000,00 zł Pozdrawiam gajoch Gajoch cena okien wydaje mi się bardzo atrakcyjna i to na dodatek z parapetami i montażem. Nie napisałeś tylko, z jakiej firmy te okna i drewniane, czy plastiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajoch 29.01.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Okna firmy Aluplast, z PCV.http://www.aluplast.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts