andrzejek 25.10.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Mam przed sobą wykonanie drenazu opaskowego.Już dwa razy od zupelnie różnych ludzi slyszalem opinie, , żeby do drenazu użyc tylko żwiru, bez geowłókniny, bo sie "zamula".Jedna z tych osob pare razy odkopywala do poprawki drenaż, w ktorym woda nie docierala do rur drenarskich z powodu zatkania sie ("zamulenia) geowłókniny, ktora miala przed tym chronic rury drenarskie.Czy ktoś miał z tym do czynienia i może to skomentowac?Żwiru mam jedną wywrotkę, starczy na jakieś 10cm pod i nad rury drenarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.10.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Sama geowłuknina to za mało musi być żwir.U Ciebie troche za mało tego żwiru. Jeśli nie dasz więcej to grubszą warstwe zrób od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 25.10.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Geowłóknina obowiązkowo! Wyłożyć wykop geowłókniną na sam dół rura drenarska i kamykiem wysypać do samej góry! U mnie drenaż opaskowy robili "spece" od fundamentów i oczywiście zasypali samym kamykiem. Przyszła 1 ulewa i glina zatkała kompletnie rurę i zmieszała się z kamykami. Ten drenaż opaskowy poprawiałem i został wykonany tak jak napisałem na początku. Potem robiliśmy jeszcze drenaż obwodowy całej działki bo nam dom zalewało z jakichś podskórnych wód - rów na 60 cm szeroki, na 2,5 metra głęboki, całość wyłożona geowłókniną, na dół 2x rura drenarska o podwyższonej wytrzymałości i kamyk do samej góry. I teraz po wielu deszczach i mikro powodzi wszystko działa pięknie. --Pozdrawiam,Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.10.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 nie żałuj niczegoO żwirze zapomnij - za kosztownyja robiłem tak - 5 lat temuRura owinięta geowłókniną, ale wykop szeroko też.I na to kamień płukany hutniczy(tona 8zł wtedy) dość dużo i szeroko, na to rura też owinieta geowłókniną, i sypałem do samej góryRobiłem tak.Stare panele grzejne(takie ze złomu płyty) i tak.Panel z lewej, panel z prawej, od ściany glina na folię kubełkową zadeptywana, z drugiej strony za panelem zasypywane.I panel do góry zyg,zygA między nimi ciągle ten kamień.Mam go do samej góry, do gruntu.I wiesz jak pompuje po zimie?Jak zajrzysz do rewizji, to wali jak z pompy takiej wiesz, ręcznej. Daje niesamowicie.Odprowadzenia mam PCVką setką za działkęniedroga inwestycja, na lata.Znajomy kupił w kokosie, obsypał żwirem wkoło, resztę zawalił gliną.Efekt był zerowy, robił od nowa. Weź to odkopuj potem. Ta impreza przy żwirze suuuuper kosztowna, ale przy kamieniu płukanym pohutniczym - nie odczujesz.Słuchaj sprawdzonego taniego - polecam.Sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.10.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Czyli geowłuknine stosowali Izrealici przechodząc przez Morze Czerwone Tam też rozstąpiły sie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 25.10.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 a gdzie kupic taki kamien ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruno62 25.10.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Zawsze metoda najprostsza jest najlepsza, ja mam rurę drenarską fi 100 + żwir płukany i w piwnicy sucho.Po co geowłukninę, lepiej kasę spożytkować na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.10.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Kamień płukany mam z huty Bobrek-Bytom. Nie wiem czy masz gdzieś hutę, ale jak masz, to olej drogi żwir. I jak ktos mówi żeby sie nie przejmować, tzn że nie miał do czynienia z gliną. Wygląda w mokrej porze tak - wczoraj wykop - dzisiaj zaczynamy od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.10.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 A ta geowłóknina to grosze totalne.Chyba za moją dałem 40 zeta 12x10 budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 25.10.2007 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Kamień płukany mam z huty Bobrek-Bytom. Nie wiem czy masz gdzieś hutę, ale jak masz, to olej drogi żwir. I jak ktos mówi żeby sie nie przejmować, tzn że nie miał do czynienia z gliną. Wygląda w mokrej porze tak - wczoraj wykop - dzisiaj zaczynamy od nowa Niestety, ale do huty mam za daleko (północ kraju), pozostaje mi żwir, teraz drogi jak diabli.Do zasypania miejscami prawie 3 m piwnicy, wiec w sklepie z rurami powiedziano mi, że trzeba rury drenarskie mocniejsze, odpowiednie do tej glebokosci..też nietanie...ponad 30 zl za m bieżący...Jak policzę koszt izolacji (Deitermann) , styroduru itp. to koszt piwnicy robi sie niewąski (to dla fanow piwnic).Dzieki za odpowiedzi...dokupie żwiru i tę geowłókninę.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.10.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Żwir Cię powali na kolana. jeżeli chcesz tak jak ja - nie próbuj. A zrobić dla uciszenia sumienia - nie próbuj. Poprawki razy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 25.10.2007 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Żwir Cię powali na kolana. jeżeli chcesz tak jak ja - nie próbuj. A zrobić dla uciszenia sumienia - nie próbuj. Poprawki razy 2 Nie robić drenażu? Żwir drogi....jasne...dokupię jeszcze wywrotkę.Podłoże mam gliniaste..ale ..zasypię piaskiem, na razie caly dom odkopany do ław.(albo raczej nie zasypany..dom na skarpie)..W projekcie nie mialem drenażu....przy kopaniu fundamentow po 2 tygodniach deszczu w lipcu nie bylo wody..3 odwierty na glebokosc 3 m nie pokazały wody....ale teraz po opadach z przodu domu...woda trochę stoi przy fundamentach.Wiem, że jak teraz tego nie zrobię, gdy wszystko odkopane, to pozniej bedzie cieżko do tego wracac ..i kosztownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.10.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 ..........Podłoże mam gliniaste..ale ..zasypię piaskiem, na razie caly dom odkopany do ław........ I wstawisz swój dom do glinianej wanny , "niedobry kotek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 25.10.2007 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 ..........Podłoże mam gliniaste..ale ..zasypię piaskiem, na razie caly dom odkopany do ław........ I wstawisz swój dom do glinianej wanny "Niestety tego nie zmienię....Dom (fundamenty) stoi 6 m od ulicy....ale także 3 m poniżej poziomu ulicy..(skarpa)..nie trzeba bylo prawie nic kopac...., Dom należy raczej obsypac i nie rodzimym gruntem, bo takiego prawie nie bylo (ławy na glebokosc 40 cm).Więc wolę go z kazdej strony obsypac przywiezionym piaskiem niżli przywiezioną gliną.Tylko niejako dno domu, jego posadzka spoczywa na glinie, wszystko wokół trzeba zasypac....Od ulicy musze zrownac jej poziom z poziomem parteru...od ogrodu bedzie nasypana ziemia z lekkim spadkiem do ogrodu....(lekkia skarpa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 26.10.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 tak sie zastanawiam czy "zuzel" z cieplowni zastompil by taki kamien? w cieplowni mozna go dostac za 6/8zl za tone ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 26.10.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Żużel niemożliwy w tej operacji. Pracuje i lasuje sie latami. Nikt nie stosuje , czasami na aleje jakąś wysypany na górę tam gdzie tylko autko przejeżdża. Nie nadaje sie(może dlatego że cholera taki tani? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.10.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Rola geowłókniny polega na fitrowaniu (nie przepuszczaniu) gliny do wnętrza drenu, co groziło by jego zamuleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda25 26.10.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 może tutaj ktoś odpowie: czy zamiast żwiru do drenażu można zastosować tłuczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmj 26.10.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Mój majster jak pojawiła się woda z piwniczce (wolnostojącej, starej z kamienia polnego) zrobił wzdłuż piwniczki wykop kopareczką, wrzucił słomę, na to rurę, potem słomę i zasypał. Żwiru chyba nie było pod ręką. On zresztą układał dreny w całej wsi i działają. Wody nie ma w piwniczce już chyba z 6 lat. Ale to wersja kryzysowa i dla ludzi z fantazją. Z ciekawością zaglądam do piwniczki, kiedy znów pojawi się woda (pewnie jak dobrze przegnija słoma), ale na razie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 26.10.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Mój majster jak pojawiła się woda z piwniczce (wolnostojącej, starej z kamienia polnego) zrobił wzdłuż piwniczki wykop kopareczką, wrzucił słomę, na to rurę, potem słomę i zasypał. Żwiru chyba nie było pod ręką. On zresztą układał dreny w całej wsi i działają. Wody nie ma w piwniczce już chyba z 6 lat. Ale to wersja kryzysowa i dla ludzi z fantazją. Z ciekawością zaglądam do piwniczki, kiedy znów pojawi się woda (pewnie jak dobrze przegnija słoma), ale na razie trzyma Najwłaściwsza do tego jest trzcina i widziałem działający drenarz po 30 latach. Ma jedną wade ... nie jest nowoczesna i nie spełnia norm unijnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts