premier7979 25.10.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam Mam do wyszlifowania 500m2 ścian i 150m2 sufitu gładzi gipsowej.Zastanawian się czy szlifierką oscylacyjna w połączeniu z odkurzaczem przemysłowym da rade takie coś wykonać. Czy to zda egzamin. Jeżeli ktoś robił to w taki sposób to proszę o porade. Jeżeli szlifowanie gładzi szlifierką ma sens to jakiej najlepiej uzyć i jakiego odkurzacza? Mam na sprzęt 1000 zł Z góry dzięki za odpowiedźPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 25.10.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 ja tak robiłem. zajechalem 4 sztuki ale kupowalem najtańsze w castoramie. bez nich bym chyba jeszcze szlifował. nie uzywałem odkurzacza tylko maski przeciwpylowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 25.10.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Testowałem wydaje mi sie że szkoda kasy nie ma to jak kawałek drewnianego klocka na nim drobny papier i sprawna reka przeszlifowałem recznie około 400 m miałem wrazenie że recznie idzie szybciej i równiej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.10.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 nie zda sprawdzone empirycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premier7979 26.10.2007 03:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 bo gdzieś wyczytałem ze jak się podłączy odkurzacz to sprawa wygląda zupełnie inaczej. tzn ta szlifierka niby wytrzyma. Za tą gładź dostane około 7000 - 8000 zł i zastanawiałem się czy mechnicznie nie będzie szybciej.Tu chodzi o czas i pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 26.10.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 nie zda sprawdzone empirycznie A jaka szlifierka? Mój ślubny wyrównuje tynki gipsowe i gipsowane miejsca na płytach k-g szlifiierką zieloną boscha z podłączonym odkurzaczem i idzie szybko i skutecznie. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 26.10.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 nie zda sprawdzone empirycznie A jaka szlifierka? Mój ślubny wyrównuje tynki gipsowe i gipsowane miejsca na płytach k-g szlifiierką zieloną boscha z podłączonym odkurzaczem i idzie szybko i skutecznie. Tylko jedna rzecz - do tynków jest inny rodzaj papieru - nie ziarnisty tylko taka drobna siateczka. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.10.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 czarna skila z czerwonym odkurzaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 26.10.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 czarna skila z czerwonym odkurzaczem I po co te kpiny? Napisałam, że zielona, bo bosch zdaje sie ma kilka rodzajów narzędzi w różnych wersjach kolorystycznych i akurat ta konkretna szlifierka która już wielokrotnie odpracowała wydane na nią pieniądze jest ciemnozielona. Nie mam jej w pobliżu, jest na budowie, człowiek pyta czy da się szlifierką wyrównywać gładzie to odpowiedziałam co wiem. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.10.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 sarkazm dotyczył odkurzacza skill ma również inne kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 26.10.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 sarkazm dotyczył odkurzacza skill ma również inne kolory Nie wiem jak się sprawdzają odkurzacze w skillach, ale w boschu całkiem dobrze. Wiadomo, 100% szlifowanego pyłu nie wyłapie, ale gdzieś 2/3 to na pewno. Ten sposób szlifowania doceniony zwłaszcza przy sufitach, ręcznie trwałoby dużo dłużej i wysiłek znacznie większy. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.10.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 gładzie papierem ściernym się przeciera a nie szlifuje dobrze zrobione gladzie nie wymagają szlifowania calych powierzchni , do tego słyży paca z możliwościa zamontowania papieru ściernego szlifierka oscylacyjna się nie nadaje ze względu na zbyt mala powiechnię pracy i zbyt duże obrotu przed malowaniem , po zagruntowaniu warto położyc na gladz farbę podkładową śnieżki, jest gęsta i idealnie maskuje nidoskonałości gładzi przydaje się idealnie na płyty gk , dopiero na to farba końcowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 26.10.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 przed malowaniem , po zagruntowaniu warto położyc na gladz farbę podkładową śnieżki, jest gęsta i idealnie maskuje nidoskonałości gładzi przydaje się idealnie na płyty gk , dopiero na to farba końcowa O szlifowaniu już nie dyskutuję Powiedz mi proszę, czy ta farba podkładowa nadaje się pod farby innych producentów? Chcę malować ściany tikurillą i wszędzie się słyszy, że chemia powinna być jednego producenta. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.10.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 tez malowałem tikurilla pierwsze malowanie rozcieńczoną farba akrylowa wtedy wychodza niedoskonalości gładzi , na to farba podkładowa śnieżki, jest gęsta więc musisz odczekac minimum dzień az wyschnie , najlepiej 2 dni. Farba jest gęsta, ok 1,6 kg /1l więc nakłada się gruba warstwa, zainwestuj w doby wałek z włosem ok 10 mm farba tworzy efekit skórki pomarańczyna to tikurilla optiva 5 2 x , ciemne kolory 3 x ja jestm zdowolony z efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 26.10.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 tez malowałem tikurilla pierwsze malowanie rozcieńczoną farba akrylowa a jaki grunt? czy to malowanie rozcieńczoną farbą akrylową w roli gruntowania? Chcielismy potraktować ściany i sufity unigruntem, ale może to kiepski pomysł? Czy Twoje wskazówki dotyczą płyt k-g czy równiez tynków gipsowych? pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.10.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 zamiast uzywać gruntu, lepiej uzyc dobrj farby akrylowej ( nie lateksowej) miejscami tak gdzie gładź była slaba mieszliśmy grunt CT17 Ceresitu z gruntem tikurilli ( tym gruntowaliśmy ) podłoze to płyta gk i gadź gipsowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premier7979 26.10.2007 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 A co powiecie na to : http://www.metabo.pl/metabo/handgefuehrte/pl/pl/produkte/szlifierkioscylacyjne/szlifierkaoscylacyjnazelektronikasre359350w_6_00359_70.html Piszą ze do gipsu się nadaje. + jakiś odkurzacz np einhella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 26.10.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Do gipsu żadna sie nie nadaje, chyba że gips kładł Ci jakiś ślepy albo jest to gips budowlany Gipsu sie nie szlifuje, tylko dociera - jak juz ktos powyzej napisal. Docierasz nierownosci, ryski, plamki. Jedyne potrzebne narzedzia przy tym to halogen min. 500 W + papier scierny + packa na ktora naklada sie w/w papier. Zadnych szlifierek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 30.10.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 zamiast uzywać gruntu, lepiej uzyc dobrj farby akrylowej ( nie lateksowej) miejscami tak gdzie gładź była slaba mieszliśmy grunt CT17 Ceresitu z gruntem tikurilli ( tym gruntowaliśmy ) podłoze to płyta gk i gadź gipsowa Rezi, mam pytanie, jak Twoim zdaniem należy przygotować ściany jeśli jestem pewna, że chcę na nich położyć tapetę? Nie mówię o całym domu, ale o swojej sypialni, córka u siebie też chce tapetę na 2 ścianach. Tapetować będziemy jak już zamieszkamy, ale czy mimo to wydawać pieniądze i poświęcać czas na docelowe malowanie, jeśli w krótkim czasie chcę te ściany pokryć tapetą? Może tylko zagruntować, albo ze 2 razy pomalować np. Optivą 2? Czy ktoś z forumowiczów używał Optivy 2 do gruntowania? Na stronie tikkutili piszą, żeby np. przed malowaniem Optivą 20 potraktować ściany gruntem lub dwójką właśnie... pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 30.10.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 przed tapetowaniem lepiejnie malowac ścian klej do tabet rozmięcza farbę i potrafi ona schodzic płatami, zwłaszcza farby lateksowe. ściana powinna byc zagruntowana dobrym gruntem budowlanym i najlepiej tapety kleić na kleje dyspersyjne ( gotowe kleje to tapet ciężkich ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts