Anula_KWI 25.10.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam Forumowiczki i Forumowiczów, Poszukuje stołu z krzesłami do jadalni w stylu ciepłym domowym, rustykalnym. Ma być prosty bez salonowych bajerów. Mam ścianę z cegły przy kominku, kominek w stylu rustykalnym, kuchnia otwarta stylizowana na klasyczno-rystykalną. Dlatego wolałabym uniknąc stołu na wysoki połysk, na którym delikatna rysa sprawia wrażenie ze jest zniszczony. Najbardziej podobaja mi sie stoly z Almi Decor, indyjskie (ten lekko bordowy kolor bardzo by mi nawet pasowal) i z fabryki Ludwik styl (seria Olden Days http://www.ludwikstyl.com.pl/witamy.htm) oraz Piotrkowskie Fabryki Mebli (seria emil - http://www.meblepfm.pl/emil.html).Niestety w kazdym z tych stołów jest jakis poblem:Ludwik Styl ma minimalną dlugosc 180 cm, piotrkowskie fabryki z kolei za szeroki bo 107 cm. Indyjskie i te z Almi decor albo występują w wersji nierozkladanej albo rozkladanie odbywa sie na zasadzie dolozenia dwóch blatów na koncach stolu, które są w ciągłym satnie obwisania, pomimo nie obciążania ich niczym. Poza tym blaciki te nie są chowane w stól co wymaga znalezienia miejsca w domu na ich przechowywanie. Chcialabym zeby byl szeroki między 80-95 cm, dlugi w wersji minimum 140-160, w wersji rozkladanej - min 200 m.Czy ktoś z Forumowiczow moze mi doradzić gdzie taki stol mogę znależć, może ktoś ma i mógłby się pochwalić. Będe wdzieczna za każdą poradę. Martwi mnie perspektywa kupienia byle czego na święta. Pozdrawiam serdecznie, Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 25.10.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Polecam wybrac sie do dobrego stolarza , i zamówic szczotkowany dab w olejowosku osmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwronka 26.10.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Właśnie od tygodnia stoi w moim salonie stół z sefii Oxford z Kaszubskiej fabryki Mebli - dąb barwiony na koniak - myślę że bardzo neutralny w swoim stylu. Za to w wersji minnimum ma rozmiar 90x90 ( to nie pomyłka) a w wersji max 90x290 ( to też nie pomyłka ). Acha - i nic mu nie "zwisa" po rozstawieniu, bo dodatkowe elementy wkłada się w środek, nogi zawsze są na rogach ( też sie rozsuwają ) - a na środku ma extra nogę, z regulowaną wysokością, dzięki temu środek w wersji max też nie "wisi". Bacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula_KWI 27.10.2007 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Ersste, a znasz może jakiegoś stolarza co by taki stól zrobił we Wrocławiu najlepiej, ale dolnośląskie tez jest do przyjęcia. Moze korzystales z usług kogoś takiego - widze zie jestes z Bolesławca. (?) Olejowosk bardzo mnie zacheca. Moze masz jakies zdjęcia czegoś tym pomalowanym, skoro polecasz ? Bedę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 27.10.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 cóz musze sie przyznac ,jestem stolarzem i mam zakład 20 km od bolesławca w kierunku na wrocław,ale obecnie zajmuje sie produkcja podług postarzanych ,i dlatego poleciłem dab szczotkowany w olejowosku ,mimo upływu lat elementy postarzone zyskuja na wygladzie w przeciwienstwie do tych na wysoki połysk.Mam znajomego dla którego robiłem elementy mebli a on skladał i wykanczał całosc,dowiem sie jakie sa szanse na wykonanie.Polecam postarzenie takiego mebla z krawedziemi niby wytartymi seczki wypuklone zabarwione lekko ciemniej jakby wybrudziły sie naturalnie od szorowania tego stołu przez ostatnie 50 lat, poprostu proste zeczy sa ponad czasowe,odpowiem za 5 dni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts