Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stół - nie na wysoki połysk - gdzie ?

Anula_KWI

Recommended Posts

Witam Forumowiczki i Forumowiczów,

Poszukuje stołu z krzesłami do jadalni w stylu ciepłym domowym, rustykalnym. Ma być prosty bez salonowych bajerów. Mam ścianę z cegły przy kominku, kominek w stylu rustykalnym, kuchnia otwarta stylizowana na klasyczno-rystykalną. Dlatego wolałabym uniknąc stołu na wysoki połysk, na którym delikatna rysa sprawia wrażenie ze jest zniszczony.

Najbardziej podobaja mi sie stoly z Almi Decor, indyjskie (ten lekko bordowy kolor bardzo by mi nawet pasowal) i z fabryki Ludwik styl (seria Olden Days http://www.ludwikstyl.com.pl/witamy.htm) oraz Piotrkowskie Fabryki Mebli (seria emil - http://www.meblepfm.pl/emil.html).

Niestety w kazdym z tych stołów jest jakis poblem:

Ludwik Styl ma minimalną dlugosc 180 cm, piotrkowskie fabryki z kolei za szeroki bo 107 cm.

Indyjskie i te z Almi decor albo występują w wersji nierozkladanej albo rozkladanie odbywa sie na zasadzie dolozenia dwóch blatów na koncach stolu, które są w ciągłym satnie obwisania, pomimo nie obciążania ich niczym. Poza tym blaciki te nie są chowane w stól co wymaga znalezienia miejsca w domu na ich przechowywanie.

Chcialabym zeby byl szeroki między 80-95 cm, dlugi w wersji minimum 140-160, w wersji rozkladanej - min 200 m.

Czy ktoś z Forumowiczow moze mi doradzić gdzie taki stol mogę znależć, może ktoś ma i mógłby się pochwalić. Będe wdzieczna za każdą poradę.

Martwi mnie perspektywa kupienia byle czego na święta.

Pozdrawiam serdecznie, Anula

Właśnie od tygodnia stoi w moim salonie stół z sefii Oxford z Kaszubskiej fabryki Mebli - dąb barwiony na koniak - myślę że bardzo neutralny w swoim stylu. Za to w wersji minnimum ma rozmiar 90x90 ( to nie pomyłka) a w wersji max 90x290 ( to też nie pomyłka :D ). Acha - i nic mu nie "zwisa" po rozstawieniu, bo dodatkowe elementy wkłada się w środek, nogi zawsze są na rogach ( też sie rozsuwają ) - a na środku ma extra nogę, z regulowaną wysokością, dzięki temu środek w wersji max też nie "wisi".

Bacha

Ersste, a znasz może jakiegoś stolarza co by taki stól zrobił we Wrocławiu najlepiej, ale dolnośląskie tez jest do przyjęcia. Moze korzystales z usług kogoś takiego - widze zie jestes z Bolesławca. (?) Olejowosk bardzo mnie zacheca. Moze masz jakies zdjęcia czegoś tym pomalowanym, skoro polecasz ?

Bedę wdzięczna.

cóz musze sie przyznac ,jestem stolarzem i mam zakład 20 km od bolesławca w kierunku na wrocław,ale obecnie zajmuje sie produkcja podług postarzanych ,i dlatego poleciłem dab szczotkowany w olejowosku ,mimo upływu lat elementy postarzone zyskuja na wygladzie w przeciwienstwie do tych na wysoki połysk.Mam znajomego dla którego robiłem elementy mebli a on skladał i wykanczał całosc,dowiem sie jakie sa szanse na wykonanie.

Polecam postarzenie takiego mebla z krawedziemi niby wytartymi seczki wypuklone zabarwione lekko ciemniej jakby wybrudziły sie naturalnie od szorowania tego stołu przez ostatnie 50 lat, poprostu proste zeczy sa ponad czasowe,

odpowiem za 5 dni .