Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plotka o budujących - wśród miejscowych

bobiczek

Recommended Posts

Znacie takie?

O mnie to ho,ho historie od lat.

A to w Zakopcu na Krupówkach kupił i otwiera...

A najbardziej mnie jeden rozwalił - wpada rano i mówi że elektrykę chce kłaść. Mówię - nie mam już zrobione - a on.

Ale ja nie o tym domu, mnie chodzi o ten tam..

Jaki ten tam- nie mam innego.

"No dobra - jak nie chcesz to nie - i obrażony pewny że kłamie.

Macie czasem albo podobnie że nagle zostaliście krezusami i prezesami z kasą niewyobrażalną bo stać Was nagle na dom

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Macie czasem albo podobnie że nagle zostaliście krezusami i prezesami z kasą niewyobrażalną bo stać Was nagle na dom

Ja od 10 lat mieszkam w takim małym wyremontowanym domku i niedawno sąsiad mnie wyhaczył, kiedy sie do Ursusa przenoszę. Do jakiego Ursusa? No bo podobno się pani w Ursusie buduje... Skąd mu to do głowy przyszło, to ja pomysłu zupelnie nie mam...

Pozdrawiam

zielony_listek

A u nas na wsi to powstał taki podział; tych ze wsi i tych z " działek ". No i oczywiście wszyscy z działek są krezusami dla tych ze wsi. Ale tak mówiąc szczerze to niektórzy z nowych "właścicieli ziemskich" zachowują się nieraz skandalicznie wobec starych mieszkańców i sami prowokują plotki na swój temat. A i tak zawsze i wszędzie plotkarze byli i będą.

My w obecnym miejscu mieszkamy od czterech lat. Dostaliśmy po ślubie od rodziców działkę z bardzo starym domem (czytaj: ruderą), którą gruntownie odremontowaliśmy -okna, drzwi, ocieplenie + obok wybudowana drewniana altana 30metrów, płotki kwiatki itd- po prostu nie ta chałupa. Już to był wystarczający szok dla sąsiadów -bo rudera stała w takim stanie ponad 20lat. Początkowo nie zamierzaliśmy się budować -tylko rozbudować to co mamy, ale po badaniu stanu ścian i fundamentów (z 1933r) zdecydowalismy, że lepiej stawiać nowy dom -Na tej samej działce, tylko trochę głębiej. Co do tematu -może to nie były plotki, ale coś innego: otóż przez dwa lata prowadziłam sklep chemiczno-kosmetyczny (na tej samej działce na której mieszkamy i na której obecnie budujemy). Interes szedł jako tako, miałam stałych klientów, sprowadzałam towary pod konkretne życzenia sąsiadek i wszystko było ładnie i pięknie dopóki w maju nie zaczęliśmy zwozić pustaków i kopać fundamentów. Na początku ruch w interesie się nasilił -każdy chciał wybadać co jest grane (mieszkam w starej dzielnicy domów kostek z lat 70-80tych -nic nowego tu nie powstaje). Jak się okazało, że budujemy dom -klienci zniknęli z dnia na dzień! Obroty spadły o połowę i w lipcu byłam zmuszona zamknąć interes. Pewnie sąsiadki emerytki stwierdziły, że na nich się tak dorobiłam i żal za D ścisnął (o tym, że wzięliśmy kredyt hipoteczny jakoś nikogo nie uświadamiałam bo to moja sprawa). Acha -zauważyłam, że od kiedy my zaczęliśmy nasze najpierw remontowe- a potem budowlane inwestycje -wszystkie sąsiadki w promieniu 30metrów zmieniły sobie okna!!! :lol: przynajmniej je do tego zmobilizowaliśmy :wink:

Skąd tyle zawiści w ludziach ? :roll:

Ktoś mi kiedyś powiedział:

"Jak tylko zobaczą, że Tobie jest lepiej - to sąsiedzi zrobią wszystko, aby to zmienić". Grunt, to nie dać wkręcić się w tą sytuację. Robić swoje - ja to się już tylko uśmiecham :wink: , u mnie to nawet działa - cicho, bo zapeszę :wink:

A ja to nawet nie wiem co na nasz temat plotkują. Najzwyczajniej mnie to nie interesuje. Szanuję miejscowych i normalnie z nimi rozmawiam a jak mają ochotę na plotki to ich sprawa. Tylko raz mój tato zażartował, że przyjeżdża na budowę przyszykować sobie pokoik na starość. To się potem jeden z naszych sąsiadów (ale też nowo wybudowany) pytał taty czy się już wprowadził. A z rozmowy z panią z gminy wiem, że mają nas za elitę, bo domki ładne i jak okna od drogi to takie same firanki a nie jakiś misz-masz (ciekawe kryterium).

O rane to ja sie boje myslec co o nas gadaja. :wink: My wcale firan nie mamy! :D :wink:

A na powaznie, pojecia nie mam co gadaja.

W bloku mieszkalam 15 lat i nic o zadnym z sasiadow nie wiedzialam. Tylko tyle, ze rozpoznawalam, ze to z naszego bloku i mowilam dzien dobry. I dobrze mi z tym bylo, wiec na wsi chyba bede sie tego trzymac. :D :wink:

Niech gadajom co chcom, :wink: ja nie musze o tym wiedziec. :D

my budujemy na osiedlu na którym są same nowe domy w budowie...więc nie ma podziału w zasadzie na "starych" i "nowych" :wink:

co smieszniejsze.... nikt się nie umawiał (bo się jeszcze nie znaliśmy) a wszyscy budujący pochodzą z jednej pobliskiej miejscowości :lol:

pozdrawiam, smoczyca

oj to tak mi się skojarzyło z historyjką sprzed lat kilku, jak wynajmowaliśmy małą klitkę na parterze w małym miasteczku - satelicie stolycy. Klitka klitką, ale musiałam zrobić po swojemu - pomalowaliśmy ozdobiliśmy, zeby było przytulnie, min. na parapecie ustawiliśmy kolorowe flakony - wiecie takie to nowoczesne i romantyczne (gra świateł gdy słonko pada) miało być. Na ławce przed blokiem, gdzie mieliśmy to nasze małe gniazdko ZAWSZE siedziała Pani lat - trudno stwierdzic 40-70, identyfikacja trudna ze wzgledu na przepitą twarz. No ale ona do mnie dzień dobry to i ja do niej. I tak po kilku tygodniach pani się odważyła i jak wracałam z pracy to mi mówi tak - z troska w głosie :

złociutka, no wypić to przecież każdy lubi, ale żeby tak flaszki na oknie wystawiać? Pochowaj, bo ludzie zaczynają gadać :lol:

oj to tak mi się skojarzyło z historyjką sprzed lat kilku, jak wynajmowaliśmy małą klitkę na parterze w małym miasteczku - satelicie stolycy. Klitka klitką, ale musiałam zrobić po swojemu - pomalowaliśmy ozdobiliśmy, zeby było przytulnie, min. na parapecie ustawiliśmy kolorowe flakony - wiecie takie to nowoczesne i romantyczne (gra świateł gdy słonko pada) miało być. Na ławce przed blokiem, gdzie mieliśmy to nasze małe gniazdko ZAWSZE siedziała Pani lat - trudno stwierdzic 40-70, identyfikacja trudna ze wzgledu na przepitą twarz. No ale ona do mnie dzień dobry to i ja do niej. I tak po kilku tygodniach pani się odważyła i jak wracałam z pracy to mi mówi tak - z troska w głosie :

złociutka, no wypić to przecież każdy lubi, ale żeby tak flaszki na oknie wystawiać? Pochowaj, bo ludzie zaczynają gadać :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A z rozmowy z panią z gminy wiem, że mają nas za elitę, bo domki ładne i jak okna od drogi to takie same firanki a nie jakiś misz-masz (ciekawe kryterium).

U mnie kiedyś kurier był w czasie urlopu, po dwu wizytach napisał w adnotacjach na tym karteluszku do paczki: "dom wygląda na opuszczony". A te kwiatki w oknie to same sie podlewają??? I firanki miałam takie same :-)

Trawa, fakt, wybujała w międzyczasie...

Za trzecim razem mnie zastał i mu głupio było jak przeczytałam.

pozdrawiam

zielony_listek

jak kupilem dzialke to sasiadzi sie cieszyli wkoncu miedzy nimi bedzie stal dom a nie stara stiodola z 1920 roku a i nieraz na flaszecce byli ogolnie sa spoko najgozej to ci co mieszkaja na przeciwko w bloku tam to cala zgraja jak juz jestem na dzialce siedzi na lawkach i jak mnie nie bylo a dozur miala siostra to rodzica po powrocom wszystko powiedzieli ile bylo pracownikow od ktorej zaczynali ile mieli przerw i kiedy i co im przynosila spoko lepsi niz policja

myśmy kupili ruderkę na wsi, przy drodze, między innymi domami. cała wieś przychodziła oglądac, zamienić słowo, podpytać. wszytkim sie kłaniamy i ze wszystkimi rozmawiamy.

a jak pierwszy raz maz poszel do sklepu, przedstawił się i pani powiedziala: tak, tak, wszyscy już wiedzą :) i teraz jak idziemy do sklepu od razu wystawia pudełko z Łomżą :)