Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana dostawcy energii elektrycznej

Recommended Posts

Witam

Moim zdaniem ze wzglęu na cenę się nie opłaca. Zmiana dotyczy tylko stawek dotyczących obrotu.

Ceny netto (cena całodobowa)

Vatenfall - Na okrągło IX - 0,137 zł/kWh i 4,50 /m-c

http://www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/196628gospo/844968produ/847083stabi/847165naxok/index.jsp

ZE Białystok - G11 - 0,1518 zł/kWh i 1,49 zł/m-c

http://www.zeb.com.pl/pl/inc_download.php?df=taryfa_2007

A więc policzmy przy zużyciu 2400 kWh/rok (ok 200 kWh/m-c)

energia (0,1370 - 0,1570) * 2400 = 0,0148*2400 = - 35,52 -> taniej

abonament (4,50 - 1,49) * 12 = 3,01 *12 = 36,12 -> drożej

Różnica w ciągu roku z uwzględnieniem VAT

(-35,52 + 36,12)*1,22 = 0,6*1,22 = 0,732

Tak więc wychodzi mi, że w ciągu roku przy zuzyciu 200 kWh/m-c zapłacisz 0,73 zł więcej dla Vatenfalla.

Inna kwestia to dodatkowe usługi takie jak np.: umożliwienie płatności przez Polecenie zapłaty lub stałym zleceniem przez ROR, fakturowanie na podstawie zużytej energii z odczytu bez rach prognozowanych, odczyty co miesiąc, a nie raz na pół roku itp głównie to czy się rożni obsługa przez nową Spółkę Obrotu.

Pozdrawiam

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, właśnie tak podejrzewałem i pomimo,że strasznie wkurza mnie to prognozowanie (analogiczny okres poprzedniego roku - chyba) , przedpłaty na poczet zużycia i odczyty raz na pół roku zostanę na razie przy starym dostawcy. A tak na marginesie to trochę dziwne, że nie wprowadzą klarownych zasad rozliczania się za zużytą energię - zgodnie z zasadą - ile zużyłem tyle płacę, przecież nie musi chodzić inkasent, stan licznika można podać przez internet czy telefon...

W każdym razie serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam :wink:

Witam

Kwestia zasad rozliczeń ustala każdy dostawca sam sobie. Przy czym musi przestrzegac jednego obowiązku - odczyt licznika musi być dokonany co najmniej raz w roku - wymagania ustawowe.

U mnie faktury wystawia się na podstawie odczytu licznika (raz na dwa miesiące) i są to faktury za faktycznie zużycą energię elektryczną taka jaką wskazuje licznika (nie ma faktur prognozowanych - płacisz za tyle ile zuzyłeś).

Pozdrawiam.

• 3 years później...
  • 1 month później...

W PGE też jest możliwośc rozliczania miesięcznego na podstawie miesięcznego zużycia.

Należy zadzwonic i podac stan licznika, po czym otrzymamy fakturę za miesiąc.

Niestety abonament przy takim rozliczniu wynosi 5.50 netto (6.76 brutto)

a nie 1.04 netto (1.28 brutto) jak przy prognozowaniu na 6 miesięcy.

• 3 years później...

Aktualnie ten kalkulator z URE działa najwyraźniej błędnie. Sprawdzałem ręcznie jak by to było zmienić PGE na DUON.

Pokazał mi oszczędność roczną 508.71 zł przy zużyciu 135kWh/m-c. To totalna bzdura oczywiście.

Porównałem aktualne ceny DUON i PGE i wyszło, że pomimo półrocznej energii za darmo (zysk 249,075zł), a poza tym takiej samej cenie energii jak w pge - stawka opłaty handlowej wyniesie za 4 lata w sumie 379,2zł. Czyli strata będzie 130,125zł

Gwarancja ceny jest obwarowana niestety takimi warunkami, że trudno będzie ją uzyskać. Jedyny potencjalny zysk będzie tylko przy dużych wzrostach cen energii, a pamiętajmy że DUON może umowę zerwać jak ceny wzrosną !

Jedyny potencjalny zysk widzę dla ludzi, którzy mają większe zużycie prądu i to tylko w promocyjnym półrocznym darmowym okresie...