Whoever 25.10.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 No tak - jest juz watek na temat parkiet czy deska. Dla mnie deska - parkiet kojarzy mi sie z palacem, barokiem itp - te piekne wzory ktore mozna ulozyc a ktore sa nie do zrobienia deska. Ale w nowoczenym domu/mieszkaniu te wzory nie bardzo do mnie przemawiaja.Takze u nas bedzie deska - teraz tylko pytanie - lita czy klejona/warstwowaProsze dzielcie sie swoim doswiadczeniemZ tego co sie orientuje to wychodzi na to ze:* deska warstwowa (engineered wood)ZALETY: - wyglada tak jak lita - nie ludkuje sie przy wilgoci - szczegolnie wazne przy szerokich deskach (10 cm i wiecej) - mozna klasc pod nia ogrzewanie podlogowe - mozna ja tak samo cyklinowac jak deske lita - i tak i tak tylko do gwozdzia czyli 3-4 mm, zamin lepek gwodzia jest widoczny w litym drewnie - mozna ja przykleic - cenowo ok 20-30% tansza - mozna ja "odwrocic" gdy sie jedna strona zniszczy - tak samo jak deske litaWADY: - klejony material emituje/skarza powietrzenic innego nie przychodzi mi do glowy - moze ktos mi podpowie co jeszcze moze byc z klejona deska nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 29.12.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 obecnie do klejenia takiej podłogi uzywa sie kleju nie emityjacego szkodliwych substancji po utwardzeniu spoiny,tak wiec deska klejona ma wiecej zalet niz lita,dlatego produkuje deske klejona poniewaz przez 10 lat produkcji deski litej poznałem wszystkie wady litej deski , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts