Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedługo -Gwiazdka.

joaz

Recommended Posts

Wiem, że jeszcze trochę czasu pozostało do świąt, ale w tym codziennym pędzie nie zawsze jest człowiek w stanie pomyśleć wcześniej o tych dniach. I potem panika co kupić i zrobić dla najbliższych,żeby miało to ręce i nogi. A może poradzcie jakie to prezenty i jakie dekoracje Wam chodzą po głowach na Gwiazdkę. Będzie to taka mała ściągawka i inspiracja dla innych.

Pozdrawiam.

Faktycznie troszke za szybko zeby zaczac myslec o swietach. Najlepsze swieta sa u Rodziców badz u Tesciów jedziesz na gotowe nic nie musisz robic w kuchni. A w domu to standard choinka full swiecacego badziewia ktore potem odbija sie w tv i mnie denerwuje :evil: a moze w tym roku zrobimy u nas bez choinki :lol: ale oswietlenie domu na zewnatrz obowiazkowe jest 8) Prezenty to szczerze mowiac denerwuja mnie w swieta. Jak bylem dzieckiem to spoko ale teraz to wole przezycia duchowe typu pasterka no i oczywiscie w swieta mozemy wspolnie sie spotkac i spokojnie porozmawiac

Zwykle bierze się taką sama ilość mąki i soli, a potem powoli dodaje wodę (mniej), do uzyskania właściwej konsystencji. Ale masa solna ma prócz wielu zalet także jedną wadę - jest higroskopijna, wchłania bardzo łatwo wilgoć i traci kształt.

Podrzucam przepis na masę, która jest trwała, a też prosta w wykonaniu:

filiżanka mąki,

filiżanka kleju winylowego,

łyżka stołowa rozpuszczonej wazeliny,

łyżka stołowa soku z cytryny.

Wszystko wrzucamy do teflonowego garnuszka i powoli podgrzewamy aż składniki połączą się w jednolitą masę. Po ostygnięciu wyrabiamy masę, aby nie miała grudek i odchodziła od ręki. Można ją barwić pigmentami w trakcie pracy lub malować przedmioty po wysuszeniu.

Nie trzeba jej wypiekać w piekarniku po zrobieniu ozdób, wystarczy dobrze wysuszyć. Nie zużytą masę można przechowywać w plastikowym woreczku.

Powodzenia! :D

Nic sie nie dzieje z moimi

Ja mieszam wode+mąkę zwykłą+mąkę ziemniaczaną +sól+troszku oleju .

Warto tez dodac kleju do tapet (podobno ja nie daje)

Mieszam mieszam ..potem lepie ..Potem pedzelkiem sparuje je olejem by były gładkie i nie pękały.potem na 2 h do piekarnika na 80stopni

a potem maluje farbkami

Warto potem pomalować je farbą bezbarwna .Nabierają wtedy nasyconych kolorów i sa bardzo bardzo trwałe ..ja mażnełam je bezbarwnym lakierem do paznokci.

Ach pochwale sie ze figurki w rzeczywistości wyglądaja wiele wiele lepie :)

na wilkanoc robiłam takie baranki stojące :)i kurczaki

W tym roku jeszcze dorobię gwiazdek i posprejuje na złoto ...fajna zabawa z dziećmi :)

Polecam :)

• 4 weeks później...

Prezenty dla dzieci nie sa problemem, one tak szczerze wyrazają oczekiwania. Gorzej z prezentami dla rodziców. Ja mam z nimi zawsze problem.

Jakoś w tym roku wyjatkowo nie chce mi się dekorować domu. Wkurzam się, bo w tym roku rodzina nie bedzie w komplecie. Ale swięta sa przede wszystkim dla dzieci i dla mojego szkaraba muszę sie postarać. Będzie, jak co roku dużo drobnych bialych światełek, reszta dekoracji ubiegłoroczna, czyli koronki, perełki anioły. Wszystko wykonane własnorecznie :). Będą też pierwsze bombki pomalowane przez mojego małego :).

http://images32.fotosik.pl/56/b02f2cee9da700b4med.jpg

http://images32.fotosik.pl/56/3f6802ea42c4d92c.jpg

http://images25.fotosik.pl/118/7c86ab3da9a0006b.jpg

• 9 months później...