Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na miał?


romi_25

Recommended Posts

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Czy któryś z Szanownych forumowiczów może polecić lub wskazać piec c.o. który spełni poniższe kryteria:

- paliwo podstawowe: miał

- żeliwny nie stalowy

- piec z DOLNYM spalaniem

- z przynajmniej małym zasobnikiem i podajnikiem

- moc do ogrzania ok 150m2

No chyba że takich piecy nie ma :roll:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!!!

 

Aktualnie sam posiadam piec na miał stalowy własnej roboty sprawność ok 92%, ale zamierzam zmienić go na kocioł z zasobnikiem na eko-groszek. szczerze nie polecam ci kotłów żeliwnych bo np kiedy ci coś pęknie to już nic nie zrobisz

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- paliwo podstawowe: miał

- żeliwny nie stalowy

- piec z DOLNYM spalaniem

- z przynajmniej małym zasobnikiem i podajnikiem

- moc do ogrzania ok 150m2

No chyba że takich piecy nie ma :roll:

Pozdrawiam

 

Chyba jednak nie ma, tzn. w handlu. Nie upieralbym sie na Twoim miejscu

przy żeliwnym.

Miał, dolne spalanie i podajnik ? W domu mam taką samoróbę, niestety

bez podajnika i nie jestem pewien, czy jest potrzebny. Uważam też, że

wentylator nadmuchowy nie jest konieczny, ale to już inna bajka. Jedno

jest pewne: nie ma nic gorszego jak górne spalanie mialu. Węgla zresztą też.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- paliwo podstawowe: miał

- żeliwny nie stalowy

- piec z DOLNYM spalaniem

- z przynajmniej małym zasobnikiem i podajnikiem

- moc do ogrzania ok 150m2

No chyba że takich piecy nie ma :roll:

Pozdrawiam

 

Chyba jednak nie ma, tzn. w handlu. Nie upieralbym sie na Twoim miejscu

przy żeliwnym.

Miał, dolne spalanie i podajnik ? W domu mam taką samoróbę, niestety

bez podajnika i nie jestem pewien, czy jest potrzebny. Uważam też, że

wentylator nadmuchowy nie jest konieczny, ale to już inna bajka. Jedno

jest pewne: nie ma nic gorszego jak górne spalanie mialu. Węgla zresztą też.

 

Dlaczego nie górnego? Jak wygląda górne czy dolne spalanie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dlaczego nie górnego? Jak wygląda górne czy dolne spalanie?

 

Górne spalanie to takie bardzo tradycyjne: ruszt, żar na tym ruszcie, sypiemy

na to węgiel, no i... wszyscy to znamy- kupa dymu w piecu i w kominie, niewiele

z tego ciepla, smoła na ściankach kotła, sadza w kominie, często nie pali się

plomieniem, tylko tli się. Zachodzi sucha destylacja paliwa. Same straty.

 

Dolne to trochę inaczej: powietrze wpada także pod ruszt, ale wylot jest zaraz

za rusztem, w dolnej części pieca, więc spala sie tylko cienka warstwa paliwa.

Reszta paliwa, ta wyżej, powoli, w miarę wypalania się, opada w dół. Nie dymi

przy tym za bardzo, nie ma smoly- przynajmniej u mnie. Pali się równomiernie

i dłużej. Łatwiej jest ustawić podawanie powietrza dla prawidlowego spalania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Górne spalanie to takie bardzo tradycyjne: ruszt, żar na tym ruszcie, sypiemy

na to węgiel, no i... wszyscy to znamy- kupa dymu w piecu i w kominie, niewiele

z tego ciepla, smoła na ściankach kotła, sadza w kominie, często nie pali się

plomieniem, tylko tli się. Zachodzi sucha destylacja paliwa. Same straty.

 

To chyba nie tak do końca. Oczywiście spalanie dolne jest lepsze, ale przedstawiony opis spalania górnego w piecu miałowym wygląda trochę inaczej.

Spala się górna warstwa opału (piec rozpala się od góry).

Pieców na miał raczej nie ma ze spalaniem dolnym (nie spotkałem). Piece miałowe żeliwne produkuje Zębiec (sam taki użytkuję).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

To chyba nie tak do końca. Oczywiście spalanie dolne jest lepsze, ale przedstawiony opis spalania górnego w piecu miałowym wygląda trochę inaczej.

Spala się górna warstwa opału (piec rozpala się od góry).

Pieców na miał raczej nie ma ze spalaniem dolnym (nie spotkałem). Piece miałowe żeliwne produkuje Zębiec (sam taki użytkuję).

 

zbigmor, wszystko było by w porządku, gdyby nie jeden szczegół :

po odgazowaniu lotnych skladników węgla pozostaje rozżarzony koks i on

powinien dostać powietrze od spodu, poprzez ruszt. To, że

powietrze podaje się od góry, nie można nazywać górnym spalaniem.

 

Typowe piece miałowe, te najczęściej spotykane, mają niedopracowaną

konstrukcję i mnóstwo wad. Przede wszystkim spalają za dużo paliwa.

Inne wady to: nadmierne dymienie, osadzanie sie smoly i sadzy, wybuchy

gazów spalinowych w kotle i kominie, trudnosci z osiągnięciem wyższej

temperatury pracy. Większosc z tych wad wynika ze złego zaprojektowania

podawania powietrza- często w za dużych ilościach, i nie tam, gdzie go

naprawdę potrzeba. Prowadzi to do nadmiernego wychlodzenia spalin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zbigmor, wszystko było by w porządku, gdyby nie jeden szczegół :

po odgazowaniu lotnych skladników węgla pozostaje rozżarzony koks i on

powinien dostać powietrze od spodu, poprzez ruszt. To, że

powietrze podaje się od góry, nie można nazywać górnym spalaniem.

 

Powietrze nie dostaje się od góry, ale od góry, z boków i od dołu poprzez ruszt.

 

Typowe piece miałowe, te najczęściej spotykane, mają niedopracowaną

konstrukcję i mnóstwo wad. Przede wszystkim spalają za dużo paliwa.

 

Zgodzę się, że spalają za dużo paliwa (jak każdy piec), ale spalają najtańsze paliwo co ma chyba dość istotny wpływ na koszt ogrzewania.

 

Inne wady to: nadmierne dymienie, osadzanie sie smoly i sadzy, wybuchy

gazów spalinowych w kotle i kominie, trudnosci z osiągnięciem wyższej

temperatury pracy. Większosc z tych wad wynika ze złego zaprojektowania

podawania powietrza- często w za dużych ilościach, i nie tam, gdzie go

naprawdę potrzeba. Prowadzi to do nadmiernego wychlodzenia spalin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Powietrze nie dostaje się od góry, ale od góry, z boków i od dołu poprzez ruszt.

 

I tu jest pies pogrzebany, bo przez ruszt nie bardzo chce iść, po prostu szybko

się tam zawala popiolem i prawie całe powietrze idzie górą, często bez kontaktu z

plomieniami i jedyne , co powoduje, to chlodzenie spalin. Ruszt ma wąskie

szczeliny, żeby miał nie wypadał. Ale nie wypadają także resztki po wypaleniu

mialu i blokuja naplyw powietrza. Bardzo niedoskonale rozwiązanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Podciągne temat bo ostro mi chodzi taki piec po głowie.

Dokładnie piec węglowo-miałowy bo nie lubię nie mieć alternatywy.

Automatycznego podajnika też nie chcę mieć, jedynie nadmuch wielopunktowy.

Jeśli ktoś podzielił by się swoimi doświadczeniami (+ i -) to było by syper.

Ze zdobytą wiedzą dopiero bedę gadał z firmami bo jak wiadomo każda będzie swój zachwalała a nic złego nie powiedzą.

Chętnie bym się dowiedział o kosztach za "t" na obecny sezon i ile trzeba liczyc ton miału na sezon zimowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podciągne temat bo ostro mi chodzi taki piec po głowie.

Dokładnie piec węglowo-miałowy bo nie lubię nie mieć alternatywy.

Automatycznego podajnika też nie chcę mieć, jedynie nadmuch wielopunktowy.

Jeśli ktoś podzielił by się swoimi doświadczeniami (+ i -) to było by syper.

Ze zdobytą wiedzą dopiero bedę gadał z firmami bo jak wiadomo każda będzie swój zachwalała a nic złego nie powiedzą.

Chętnie bym się dowiedział o kosztach za "t" na obecny sezon i ile trzeba liczyc ton miału na sezon zimowy.

Pisałem już kilka razy, ale co tam.

Mam piec miałowy zębca 16kW, którym ogrzewam mały domek. Palę w nim głównie dobrej jakości miałem, ale i próbowqałem groszku, węgla i drewna. Palę raz na dobę. Przy temperaturze -20deg C. kocioł wytrzymuje pełną dobę wraz z ciepłą wodą. Jestem więcej niż zadowolony. Użytkuję trzecią zimę.

Na ewentualne pytania chętnie odpowiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja po ostatnich doświadczeniach powiem tak: wolę górne spalanie. Po ostatnich akcjach walnięcia rury łączącej piec z kominem, przy ostrym zadymieniu z komina i dymie uchodzącym nie wiem jakim spoosbem z pieca....to wszystko przy spalaniu dolnym. Wczoraj napaliłam trochę drzewem, żar jaki pozostał zgarnęłam do metalowego wiaderka, wsypałam miał do pieca, na to wsypałam żar z wiaderka i miał rozpalił się prawie bez dymu. Jedyna wada: nawiewał dłużej. Dziś sprawdziłam piec przed wyjściem do pracy. Spalenie miału w takiej samej ilości jak przy dolnym spalaniu. Mąż wracał o 4 z pracy i grzejniki były jeszcze ciepłe. Przy dolnym spalaniu tej samej ilości tego samego miału o tej porze były już zimne.

Piec Logica z firmy Cichewicz z górno- dolnym spalaniem. Technik od Cichewicza powiedział nam, że dolne spalanie jest bardziej niebezpieczne, bo żar zostaje przykryty miałem i dzięki gazom, które powstaja może dojśc do małej zadymki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam piec mialowy tzw pleszewski zasypuje miałem i rozpalam od góry (4 garści igieł z drzewa tui + gazeta) 27KW dom 170m stara inst

spalanie miału - nigdy nie zasypalem do pełna sypie ok 30kg starcza na 12-14 godzin i robie dosypkę tylko na boczną ściankę parę sipek tak aby starczyło do rana.

wady moga zdarzać się wystrzały spowodowane samozapłonem gazów najczęściej po rozpaleniu gdy temp po przekroczeniu zadanej(wyłącza się dmuchawa spadnie w dół poniżej zadanej temp. - obecnie testuje nowy sterownik tzw PID inteligętny w którym dmuchawa praktyvznie cały czas chodzi bardzo powoli sama dobierając obraty w zależnie od potrzeb - ządnych wystrzałów

tona miału 345zł na miesiąc ok zależnie od temp 1 tona ( ubiegłym roku 5 ton)

codziennie trzeba rozpalać lub dorzucać na ściankę to max 2 dni non stop(żona)

poza tym nie ma problemu.

p.ś piece Zębiec mają małą pojemność wody w stosunku do Pleszewskich dlatego do starej instalacji z grubymi rurami mogą być mało wydajne

 

co do pieca z dolnym spalanie (rozpala się - zasypuje miałem)

to czytałem kilka postów uzytkowników pieca EKO II -N firmy seko

tam mozżna dorzucać od góry i umiejętnie wybierać poiół be wygaszania pieca

budowa podobna jak pisał kolega dym wydostaję się zaraz na tylnej ściance przy rusztach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...