Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon- parkiet czy terakota

dominka

Recommended Posts

)Parkiet można odnowić, terakoty nie. W mieszkaniu rodziców parkiet od początku ten sam - zdjęty zresztą z przedwojennego mieszkania :wink: Terakota w kuchni i łazience ze dwa razy już była wymieniana :D

Osobiście nie przepadam za płytkami w salonie, czy innych pomieszczeniach niż kuchnia, łazienka, gospodarcze i też lubię drewniane podłogi - nie wychodzą z mody w przeciwieństwie do kafelków (dziś popatrz na takie sprzed 20 lat, a jak za 20 lat popatrzysz na dzisiejsze, pewnie tak samo będzie :roll:

Ja wybrałam płytki w pokoju dziennym, a parkiet w sypialniach i gabinecie. I całe szczęście. Prowadzimy otwarty dom, ciągle mamy gości, wszyscy biegają w butach - w takiej sytuacji kafle świetnie się sprawdzają. Łatwo się je sprząta i nie żal Ci podłogi, jak przyjaciółki biegają w szpilkach :lol:

Ja zdecydowanie i bez zastanowienia położyłam kafle.Tak jak Lucia już powiedziała, sprawdzają się super kiedy goście nie są zmuszani do zdejmowania butów a jeszcze gdy pies jest w domu to już rewelka. Ale każdy robi według uznania :lol:

a ja mam podłoge z drewna postarzanego szczotkowany dab , z krawedziemi recznie struganymi,mega nierówna szpilki dodaja jej dodatkowego pozytywnego efektu ,który z czaserm nadaje nowy harakter tej niepowtarzalnej podłodze , na wierzchy olejowosk który mazna regenerowac nawet miejscowo, na sekach ijest podbarwiona na ciemniej to imitacja zuzycia takie niby przetartwe i wybrudzone miejsca, ale wszystko wyglada eststycznie ,swierzo ,wygladem przypomina deski mojej babci która nie lakierowała podłogi tylko twarda szczotka szorowala ja i woskowała,a dzisiejsze podłogi na wysoki połysk i super gładz i te idealne połaczenia sa dla nowobogackich ,niby drewno ale sztucznie wyglada.

prawie od 3 lat mam parkiet w salonie a gres polerowany w otwartej kuchni i holu ( oczywiście pod nim ogrzewanie podłogowe ) i wiecie co ? teraz gdybym miala podejmować decyzję raz jeszcze .....chyba nie zdecydowałabym sie na parkiet :-? parkiet mam I klasa ....śliczny, olejowany dopracowany w każdym centymetrze ( moj tesc stolarz go położył) ....i poza tym ,że jest ładny jego rola sie kończy .....Fakt -nie wymaga wiielu zabiegów pielęgnacyjnych ,ale zimą jest zimny , w przeciwieństwie do gresu ,ktory cipełkiem otula stopy -szczegolnie z tym okresie zmarzniete po powrocie do domu ....

Poza tym wielka powierzchnia podłogi oddaje swoje ciepło jeszcze długo po wyłączeniu ogrzewania -to tez ma swoje uroki ekonomiczne :wink:

Latem zimne płytki sa cudnie dla opuchniętych stóp - uwielbiam biegać po nich na bosaka .

Dodam jeszcze ,że sama -osobiście zniszczyłam swój parkiet chodząc w ciniutkich szpilkach na Wigilii nie wiedząć ,że zgubiłam flek i końcówka szpilki jest ostro-metalowa :cry: teraz patrząć pod światło widać pełno wgniecen :( jedno i drugie ma swoje zalety i wady .....ja mam swoje zdanie po kilku latach użytkowania 8)

)Parkiet można odnowić, terakoty nie. W mieszkaniu rodziców parkiet od początku ten sam - zdjęty zresztą z przedwojennego mieszkania :wink: Terakota w kuchni i łazience ze dwa razy już była wymieniana :D

Osobiście nie przepadam za płytkami w salonie, czy innych pomieszczeniach niż kuchnia, łazienka, gospodarcze i też lubię drewniane podłogi - nie wychodzą z mody w przeciwieństwie do kafelków (dziś popatrz na takie sprzed 20 lat, a jak za 20 lat popatrzysz na dzisiejsze, pewnie tak samo będzie :roll:

Wydaje mnie się że to właśnie terakotę łatwiej wymienić niż parkiet :D

Wydaje mnie się że to właśnie terakotę łatwiej wymienić niż parkiet :D

No oczywiście, że łatwiej wymienić terakotę :D Ale parkiet łatwiej odnowić :wink: A mi się parkiet nigdy nie znudzi, więc i nie mam potrzeby wymieniania :wink:

Z drugiej strony rozumiem, że np. na ogrzewanie podłogowe dużo lepsza jest terakota, czy inne płytki.

Poza tym, to co się komu podoba :) Szczęśliwie nie wszystkim to samo, bo nudno by był :D

Ja lubię chodzić boso i wtedy płytki odpadają - są za zimne.

P.R.

...niekoniecznie...

W całym domu mamy ogrzewanie podłogowe, więc podłoga nijak zimna nie będzie...Na podłodze gres polerowany ( za kilka tygodni ) . Przy dwojgu rozbrykanych dzieciach, sporym psie i gościach pomysł wydawał mi się lepszy niż drewno...

Wybór był zupełnie świadomy, ponieważ w obecnym domu mamy parkiet...