dominka 26.10.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 No właśnie , co wybraliście? Ja się do niedawna nastawiałam na parkiet, bo uwielbiam drewniane podłogi. Ale u kogoś w dzienniku przeczytałam,że jak zbuduje drugi dom to w salonie tylko terakota bo parkiet się szybko niszczy. No i mam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.10.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 )Parkiet można odnowić, terakoty nie. W mieszkaniu rodziców parkiet od początku ten sam - zdjęty zresztą z przedwojennego mieszkania Terakota w kuchni i łazience ze dwa razy już była wymieniana Osobiście nie przepadam za płytkami w salonie, czy innych pomieszczeniach niż kuchnia, łazienka, gospodarcze i też lubię drewniane podłogi - nie wychodzą z mody w przeciwieństwie do kafelków (dziś popatrz na takie sprzed 20 lat, a jak za 20 lat popatrzysz na dzisiejsze, pewnie tak samo będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 26.10.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Ja wybrałam płytki w pokoju dziennym, a parkiet w sypialniach i gabinecie. I całe szczęście. Prowadzimy otwarty dom, ciągle mamy gości, wszyscy biegają w butach - w takiej sytuacji kafle świetnie się sprawdzają. Łatwo się je sprząta i nie żal Ci podłogi, jak przyjaciółki biegają w szpilkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 26.10.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Wszyscy u mnie chodzą w butach po mieszkanu i nigdy się żadne dziury od szpilek nie porobiły. Warunek - dobry parkiet, taki stary najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 26.10.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Ja lubię chodzić boso i wtedy płytki odpadają - są za zimne. P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 26.10.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Ja zdecydowanie i bez zastanowienia położyłam kafle.Tak jak Lucia już powiedziała, sprawdzają się super kiedy goście nie są zmuszani do zdejmowania butów a jeszcze gdy pies jest w domu to już rewelka. Ale każdy robi według uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiah2 26.10.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 a mnie jakoś nie przekonują płytki w salonie...u mnie będzie parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 26.10.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 a ja mam podłoge z drewna postarzanego szczotkowany dab , z krawedziemi recznie struganymi,mega nierówna szpilki dodaja jej dodatkowego pozytywnego efektu ,który z czaserm nadaje nowy harakter tej niepowtarzalnej podłodze , na wierzchy olejowosk który mazna regenerowac nawet miejscowo, na sekach ijest podbarwiona na ciemniej to imitacja zuzycia takie niby przetartwe i wybrudzone miejsca, ale wszystko wyglada eststycznie ,swierzo ,wygladem przypomina deski mojej babci która nie lakierowała podłogi tylko twarda szczotka szorowala ja i woskowała,a dzisiejsze podłogi na wysoki połysk i super gładz i te idealne połaczenia sa dla nowobogackich ,niby drewno ale sztucznie wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominka 27.10.2007 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Ersste, baaardzo jestem ciekawa jak taka podłoga wygląda, masz jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.10.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 prawie od 3 lat mam parkiet w salonie a gres polerowany w otwartej kuchni i holu ( oczywiście pod nim ogrzewanie podłogowe ) i wiecie co ? teraz gdybym miala podejmować decyzję raz jeszcze .....chyba nie zdecydowałabym sie na parkiet parkiet mam I klasa ....śliczny, olejowany dopracowany w każdym centymetrze ( moj tesc stolarz go położył) ....i poza tym ,że jest ładny jego rola sie kończy .....Fakt -nie wymaga wiielu zabiegów pielęgnacyjnych ,ale zimą jest zimny , w przeciwieństwie do gresu ,ktory cipełkiem otula stopy -szczegolnie z tym okresie zmarzniete po powrocie do domu .... Poza tym wielka powierzchnia podłogi oddaje swoje ciepło jeszcze długo po wyłączeniu ogrzewania -to tez ma swoje uroki ekonomiczne Latem zimne płytki sa cudnie dla opuchniętych stóp - uwielbiam biegać po nich na bosaka . Dodam jeszcze ,że sama -osobiście zniszczyłam swój parkiet chodząc w ciniutkich szpilkach na Wigilii nie wiedząć ,że zgubiłam flek i końcówka szpilki jest ostro-metalowa teraz patrząć pod światło widać pełno wgniecen jedno i drugie ma swoje zalety i wady .....ja mam swoje zdanie po kilku latach użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 27.10.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Mam w mieszkaniu parkiet, który jest zniszczony właśnie przez szpilki, do domku jest zakupiony gres polerowany na cały parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 27.10.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 )Parkiet można odnowić, terakoty nie. W mieszkaniu rodziców parkiet od początku ten sam - zdjęty zresztą z przedwojennego mieszkania Terakota w kuchni i łazience ze dwa razy już była wymieniana Osobiście nie przepadam za płytkami w salonie, czy innych pomieszczeniach niż kuchnia, łazienka, gospodarcze i też lubię drewniane podłogi - nie wychodzą z mody w przeciwieństwie do kafelków (dziś popatrz na takie sprzed 20 lat, a jak za 20 lat popatrzysz na dzisiejsze, pewnie tak samo będzie Wydaje mnie się że to właśnie terakotę łatwiej wymienić niż parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 27.10.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 )Parkiet można odnowić, terakoty nie. W mieszkaniu rodziców parkiet od początku ten sam - zdjęty zresztą z przedwojennego mieszkania Terakota w kuchni i łazience ze dwa razy już była wymieniana Osobiście nie przepadam za płytkami w salonie, czy innych pomieszczeniach niż kuchnia, łazienka, gospodarcze i też lubię drewniane podłogi - nie wychodzą z mody w przeciwieństwie do kafelków (dziś popatrz na takie sprzed 20 lat, a jak za 20 lat popatrzysz na dzisiejsze, pewnie tak samo będzie Wydaje mnie się że to właśnie terakotę łatwiej wymienić niż parkiet No oczywiście, że łatwiej wymienić terakotę Ale parkiet łatwiej odnowić A mi się parkiet nigdy nie znudzi, więc i nie mam potrzeby wymieniania Z drugiej strony rozumiem, że np. na ogrzewanie podłogowe dużo lepsza jest terakota, czy inne płytki. Poza tym, to co się komu podoba Szczęśliwie nie wszystkim to samo, bo nudno by był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 27.10.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Ja lubię chodzić boso i wtedy płytki odpadają - są za zimne. P.R. ...niekoniecznie... W całym domu mamy ogrzewanie podłogowe, więc podłoga nijak zimna nie będzie...Na podłodze gres polerowany ( za kilka tygodni ) . Przy dwojgu rozbrykanych dzieciach, sporym psie i gościach pomysł wydawał mi się lepszy niż drewno... Wybór był zupełnie świadomy, ponieważ w obecnym domu mamy parkiet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts