Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena projektu taniego w budowie

Recommended Posts

Takie jest założenie - ma byc tani w budowie

Co sądzicie o tym projekcie?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=232&IdKolekcji=

ZaKRES ZMIAN w celu obniżenia kosztów i poprawy funkcjonalności:

1. nie będzie ganka (wewnatrz zrobię wiatrołap)

2. usunę garderobę (10) przesunę schody i tym samym powiększę salon

3. zamknę wejście do kuchni od strony korytarza i "wpechnę" kominek wgłąb kuchni, aby nie wadził w komunikacji

4. kuchnię "otworzę" na jadalnię

5. dodam okno w jadalni

Nie wiem czy dodac okna połaciowe na górze?

Co sądzicie?

Ze mnie żaden znawca...

Ale wg mnie wepchnięcie ganka nie jest dobrym pomysłem. I tak trzeba będzie jakoś zadaszyć wejście, więc od góry coś będzie musiało być. Ekonomicznie nieznacznie zyska się na dole, ale w zamian, po wyjściu z wiatrołapu wepchniętego wewnątrz będzie się niemal wchodziło na ścianę w kuchni - jakoś tak klaustrofobicznie i nieładnie. No i wówczas garderoba uchodzi z życiem. :wink:

Bryła budynku i dach są bardzo proste, że nie ma już z czego zrezygnować.

Pozbywanie się wiatrołapu - wysoce niepraktyczne - zimą każde otwarcie drzwi będzie oznaczało spory napływ "świeżego" powietrza prosto do salonu.

Nie rezygnuj też z garderoby na rzecz większego salonu. Przy tak małej powierzchni będzie problem z upchaniem rzeczy.

Według mnie najsłabszym punktem tego projektu jest stosunkowo duża powierzchnia hallu na parterze.

Tak swoją drogą, skoro jest na dole kominek dlaczego na piętrze nie ma przestrzeni zarezerwowanej na komin?

ms. będzie wiatrołap (zrobiony wewnatrz domu, tam gdzie schody), a to własnie zmniejszy salon.. stąd pomysł na przesuniecie schodów

wersja projektu w Muratorze nie jest doskonała, ma braki, w oryginalnym projekcie jest wrysowany kominek (tak jak na parterze na scianie kuchnio-jadalni)