blazej555 26.10.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 WitamMoja działeczka znajduje się na terenie gminy Brwinów we wsi owczarnia pomiędzy Podkową Leśną a Milanówkiem. Wiem że Cały teren Podkowy Leśnej obejmuje strefa ochrony konserwatorskiej.Moje pytania:Czy strefy te są zgodnie z granicami gmin?I jakie są problemy z działką w strefie konserwatorskiej? DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aalbercik 26.10.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Moja działka jest w strefie obserwacji archeologicznej. Przed uzyskaniem pozwolenia na budowe musiałem wystąpić do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków o wydanie opinii. W odpowiedzi napisano, że muszę powiadomić powyższy urząd o rozpoczeciu prac z 7 dniowym wyprzedzeniem. W razie odkrycia zabytków archeologicznych należy niezwłocznie ich powiadomic. Pisemnie powiadomiłem urząd, ze rozpoczynam prace. Dziś stoją fundamenty, nic nie znalazłem, i nikt sie nie pojawił. Nie wiem tylko czy ochrona konserwatorska, to to samo co obserwacja archeologiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 26.10.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Moja działka jest w ścisłej strefie konserwatorskiej ...nie mylić z archeologiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 26.10.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Tak jak pisałam mam działkę w strefie ścisłej ochrony konserwatorskiej.Jak już wybrałam projekt architekt pokazał go u wojewódzkiego konserwatora zabytków .Dostałam pisemną zgodę na budowę tego domu .W liście został wyznaczony nadzór archeologiczny .W naszym wypadku to tylko formalność ponieważ działka nie leży w strefie archeologicznej. Może się okazać ze konserwator określi w jaki sposób albo w jakim kolorze ma być wykonany twój dom .U nas tego naszczepcie nie było …ale słyszałam o takich przypadkach.Przy kopaniu pod fundament będzie pani archeolog (przed tradycyjnym pozwoleniem na budowę występowałam o pozwolenie na budowę u konserwatora)Pani archeolog podpisała umowę z muzeum (to warunek otrzymania pozwolenia od konserwatora)ze jak coś znajdziemy to im oddamy.Tak jak pisałam mamy strefę konserwatorska a nie archeologiczną co za tym idzie nie mamy wyznaczonych żadnych stanowisk archeologicznych.Na początek idz do swojego konserwatora zabytków i poproś o opinię konserwatorską .tam będziesz mieć wszystko napisane i określone dokładnie co do twojej działkiPozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 14.10.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Pozwole sobie odgrzac watek. Jak dlugo trwa uzyskanie opinii od konserwatora? Sa na to jakies ustawowe ramy czasowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 14.10.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 u nas trwało 3 tyg....przyszło listem poleconym. A przypomniało mi sie ...Sąsiad graniczący z moja działką też w wypisie z planu zagospodarowania ma ścisłą strefę konserwatora zabytków …więc wysłał pismo z prożba o opinię na temat swojej działki ,to samo zrobił jego architekt (nie wiedzieli ze obydwoje wysłali )I takim sposobem sąsiad dostał opinię ze działka 36/…. Jest w ścisłej strefie ,sa ograniczenia w wyglądzie budynku ,kolorze dachu itd. Itd. ..nadzór przy wykopach itd. itdA architekt dostał pismo ze działka 36/… nie podlega pod ochrone konserwatora … I co tu teraz robić …. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 14.10.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 I co tu teraz robić …. Wątpliwości zawsze rozstrzyga się na korzyść oskarżonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 13.06.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 (edytowane) A ja też mam teraz przejścia z ochroną konserwatorską archeologiczną. Ten sam rejon. W warunkach zabudowy mam napisane, że muszę przed uzyskaniem pozwolenia na budowę uzyskać zezwolenie na nadzór od Mazowieckiego Konserwatora Zabytków. Oczywiście formularze, załączniki itd. Ważna rzecz - trzeba mieć już archeologa umówionego jak się idzie składać te papiery - tam się go wpisuje jako prowadzącego nadzór. Kolejna ważna rzecz: NALEŻY ZŁOŻYĆ kopię mapki z zagospodarowaniem terenu, proponowanym przebiegiem przyłączy itd. Czyli to co jest składane do pozwolenia na budowę. Bo inaczej to przedłuża procedurę.... Eh, wychodzi na to, że najpierw trzeba zrobić adaptację, projekt zagospodarowania, a dopiero potem można w ogóle uzyskać pozwolenie na nadzór. Z tego co wiem, potem przy budowie archeolog dokona wpisu w dzienniku budowy oraz przesyła z powrotem do konserwatora dokumentację o tym co zbadał, jak zbadał i co ewentualnie wykopał... eh... Wszystko się wzięło stąd z tymi strefami, że 30 lat temu jeden profesor zaczął grzebać w miejscowościach koło Brwinowa i nawet coś znalazł. Tam gdzie coś znalazł, walnięte zostało dużym pisakiem dookoła obszar ochronny i teraz KAŻDY kto cokolwiek chce robić w Brwinowie, Otrębusach, Żółwinie, Owczarni, Podkowie, Kaniach i Nowej Wsi to z defaultu ma wpisany nakaz proceduralny uzyskania pozwolenia u konserwatora. Znam przypadek, że facetowi coś tam wykopali, przez parę lat miał stanowisko na swojej działce - nie bardzo wiedzieli co z tym zrobić bo dymarek już tyle nakopali, że w końcu pozwolili mu to cholerstwo zasypać i pozwolili się budować. Ale inny przypadek - gdzie parę lat temu wykopali garnki jakieś do dzisiaj stoi pusty.... ========Update 23.07.2011 Otóż należy zwrócić jeszcze uwagę składając papiery w starostwie, aby pozwolenie na przeprowadzenie badań archeologicznych było UPRAWOMOCNIONE. Czyli po uprawomocnieniu należy PRZYBIĆ PIECZĄTKĘ u konserwatora i dopiero taki dokument można dać do pozwolenia na budowę. Starostwo Pruszkowskie jest jednym z 2 w okolicy Warszawy, które na to zwraca uwagę... Edytowane 25 Lipca 2011 przez alus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts