Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lato na poddaszu.

Recommended Posts

Gość M.

Witam

Mam mieszkanie dwupoziomowe gdzie drugi poziom to poddasze. Przy obecnych temperaturach (okno dachowe i ocieplenie takze 20 cm welna mineralna i dwa razy plyta gips karton) niestety przebywanie na poddaszu do przyjemnosci nie nalezy. Jest poprostu goraco. Wieczorem mimo ze na zewnatrz jest juz chlodno to na poddasze ciagle jest za cieplo, dlatego juz podjalem decyzje ze przez zime zbieram fundusze i na poczatku przyszlego lata kupuje nieduzy klimatyzator.

Sasiad nie ma okna dachowego to u niego dopiero jest sachara. :roll:

Pozdrawiam M.

Witajcie.

U mnie na poddaszu ( 20 cm wełny ) w te upały tez jest gorąco. Otwarcie okien nic nie daje - no chyba że jest przeciąg, to wtedy jest ok. W związku z tym planuje zakup klimatyzatora - ceny systematycznie spadaja - a frajda wielka :-)

pzdr.

Gość Mustafa

mam poddasze od niedawna

na początku było gorąco (dach kryty blachą) teraz w suficie i na skosach mam po 20cm wełny i płyty GK i jest zupełnie normalnie - co prawda nieco cieplej niż na parterze, ale nie gorąco bo na parterze mam miły chłodek

za to na nieocieplomym strychu który powstał nad poddaszem.... no takich temperatur to nie powstydziłaby się żadna turecka łaźnia :-)

Mamy klasyczne poddasze /dach dwuspadowy/ i 20cm wełny + blachodachówka. Temperatura na górze jest nieco wyższa. Nie dorobiłem się jeszcze termometru, ale będzie maks. 3-4stopnie więcej. Może mniej, ciężko powiedzieć. O ukropie nie może być mowy. Gorzej było na moim poprzednim mieszkaniu na 4 piętrze /ostatnim/ w blokowisku.

Pozdrawiam

Dach dwuspadowy. jedna połać południowa!. Kryty na razie papą. Izolacja 15 cm wełny. Dokładam właśnie 5 cm, ale długo pracować się nie da. Temperatura przekracza 30 stopni. Będzie lepiej? Musi!

Co do tego, że wełny musi być co najmniej 20cm, nie ma dyskusji.

Ale dużą rolę w robieniu sauny z poddasza grają okna połaciowe - na lato KONIECZNIE trzeba sobie coś na nie zorganizować.

Rolety zewnętrzne - sakramencko drogie, rolety wewnętrzne z materiału - tanie i mniej skuteczne, ale też poprawiają sytuację. Czytałam gdzieś, że bardzo skuteczne (i w cenie do przyjęcia) są rolety zewnętrzne zrobione z takiej czarnej siatki (przepuszcza częściowo światło, ale podobno nie przepuszcza ciepła) - czy ktoś to ma i może się wypowiedzieć?

Problem dla użytkowników poddasza może być w tej chwili PALĄCY... :wink:

Wczoraj testowałam temp. swojego poddasza. Mam tak płyty 18mm, ocieplenie 20cm, deski i papa - jeszcze bez docelowego pokryciai i bez okien dachowych, dom drewniany. Rozkład temp. następujący najchłodniej na dole a na poddaszu nieznacznie wyższa temp. w pokojach z oknami wsch-pn. nieco wyższa z oknami pd.-zach. ale spokojnie da się wytrzymać o godz. 16-tej

pozdrawiam

Przez weekend specjalnie sprawdzałem rozkład temperatur w domu. Na zewnątrz ukrop (dom jest nieosłoniety z żadnej strony), że wytrzymać niesposób, a w domu na parterze było 23-25 st.C, na poddaszu na razie ocieplonym warstwą 15 cm zaledwie o 1-2 st.C więcej.

Sądze, że 20cm wełny wystarczy, żeby ochronić poddasze przed przedgrzewaniem latem :) Wg.OZC taki strop ma wsp.U < 0.2 W/m2*K to już solidna bariera termiczna.

PS. Jako ciekawostke dodam, że mam 7 okien połaciowych rozmieszczonych na wszystkich skosach (we wszystkie strony świata) i przez spory kawał dnia słońce świeci przez wszystkie okna na raz :)

Mówicie tylko o grubości wełny bez wspominania o wentylacji połaci.

Tam gdzie są deski na połaci winna być drożna szczelina wentylacyjna z nawiewem pod okapem i wywiewem w kalecicy. Wówczas jest gwarancja ciągłego wyprowadzania gorącego powietrza na zewnątrz budynku. Takie rozwiązanie dopiero gwarantuje chłodek na poddaszu.

Ja nie mam deskowania tylko membranę Corotop z pustką pod i nad po około 5 cm. W podbitce mam wstawione panele wentylacyjne (dziurkowane), a w szczytach dachówki wentylacyjne. I (jak już pisałem) jestem mile rozczarowany temperaturami na poddaszu - przed położeniem wełny było nieznośnie, a teraz (już!) jest prawie tak jak trzeba :)

A ja mam taką radę - unikać okien połaciowych, a zwykłe okna zamontować z roletami zaciąganymi w upalne dni. Mam nieocieplone jeszcze poddasze, a dzięki zaciągniętym roletom temperatura na poddaszu jest całkiem znośna. Znacznie bardziej poddasze nagrzewa się przez jedno małe okienko niż całą połać dachową. Zważywszy że na poddazu najczęsciej lokuje się sypialnie, rolety mogą być praktycznie cały dzień opuszczone.