Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lato na poddaszu.

Recommended Posts

Uwagi praktyka (dom D09A - 10 okien połaciowych Fakro Plus na dachu z Braasa ocieplonym 20 cm wełny) :

W ostatnie dni upał powoduje, że temperatura na poddaszu jest wyraźnie

wyższa (czyt. nie do wytrzymania :) niż na parterze. I nic nie zmieni

powiększenie ocieplenia, bo głównym winowajcą są okna połaciowe. Po

zastosowaniu prostego środka zapobiegawczego w postaci położenia na

oknach płyt styropianowych zrobiła się całkiem przyjemna temperatura.

Wniosek - do okien połaciowych trzeba od razu kombinować coś co zredukuje ilość światła i ciepła wchodzącego przez nie w lecie.

Gość Aleksan

Witajcie!!!

Czy zastanawiając sie nad przyczynami nadmiernego przegrzewania poddasza, należy brać pod uwagę kolor blachodachówki??? Ja zamierzam położyć na dachu o pow. 250 m2 (dach czterospadowy, z czterema jaskółkami) blachodachówkę w kolorze czarnym mat.... i zastanawiam się, czy będzie ok przy założeniu, że dach jest odeskowany, opapowany i będzie 20 cm wełny mineralnej. Co o tym sądzicie???

Witajcie!!!

Czy zastanawiając sie nad przyczynami nadmiernego przegrzewania poddasza, należy brać pod uwagę kolor blachodachówki??? Ja zamierzam położyć na dachu o pow. 250 m2 (dach czterospadowy, z czterema jaskółkami) blachodachówkę w kolorze czarnym mat.... i zastanawiam się, czy będzie ok przy założeniu, że dach jest odeskowany, opapowany i będzie 20 cm wełny mineralnej. Co o tym sądzicie???

kolor porycia decyduje o nagrzewaniu sie samej blachodachowki. takze faktrua matowa powoduje ze mniej promieniowania podzczerwonego zostanie odbite. nie powinno to jednak miec duzego wplywu na nagrzewanie sie zaizolowanego poddasza z wentylacja poszycia. Alu folia moze calkowicie zniwelowac wplyw promieniowania na nagrzewanie jak rowniez prowadzic do polepszenia warunkow na poddaszu zima.

intuicyjnie: zalezy co sie chce osiagnac. jesli odbic chcesz cieplo sloneczne pewnie trzebaby umiescic folie na papie, jesli chcialbys dodatkowo zabezpieczyc poddasze przed ucieczka ciepla zima to nalezaloby alufolie dac miedzy podsufitka a ociepleniem (ew. folia paroszczelna). nie jestem wyrocznia w izolacjach.

intuicyjnie: zalezy co sie chce osiagnac. jesli odbic chcesz cieplo sloneczne pewnie trzebaby umiescic folie na papie, jesli chcialbys dodatkowo zabezpieczyc poddasze przed ucieczka ciepla zima to nalezaloby alufolie dac miedzy podsufitka a ociepleniem (ew. folia paroszczelna). nie jestem wyrocznia w izolacjach.

dzięki

Z doświadczenia. Na poddaszu mam 4 okna dachowe Fakro. Pierwsze lato bez rolet -katastrofa. Drugie lato kupiłem i zamontowałem wewnętrzne rolety całkowicie zaciemniające - trochę lepiej ale dotykając ręką materiału nadal można było się prawie poparzyć. Trzecie lato - kupiłem i zamontowałem zewnętrzne rolety - dopiero taki zestaw pozwala przebywać na poddaszu. Zewnętrzne materiałowe. Strych - okno zostało zasłonięte styropianem i nie ma łaźni tureckiej. Wniosek - w następnym domu nie będę miał okien połaciowych.

Wniosek - w następnym domu nie będę miał okien połaciowych.

albo założę klimatyzację. Z ostatnich wypowiedzi naukowców, o przesuwaniu się strafy tropikalnej na północ, mam wrażenie, że troszkę zrobiono nas w konia ;-) "Kazano" nam ocieplać domy, żeby uchronić nas przed wysokimi rachunkami za ogrzewanie. "Kazano" nam zakładać najtańsze systemy ogrzewania (np. kominki). Tymczasem za 10 lat pewnie już się nie będziemy tak martwić zimnem w zimie, jak ciepłem w lecie. Jeżeli do tego doszłoby - na razie się na to nie zanosi :-? - wzbogacenie się społeczeństwa, to będzie "moda" na oziębianie domu. Dobre ocieplenie też chroni nas przed ciepłem, ale wygrani będą Ci, którzy będą mieli system gwarantujący grzanie i chłodzenie w jednym (nawiewy, dwukierunkowe pompy ciepła, itp.), oraz Ci którzy zbudują dom z materiałów "zimnych" - płytki na podłodze, ceramika+tynki (w przeciwieństwie do "szkieletów"+G-K. Pożyjemy, zobaczymy... Drugi dom buduję z założeniem, że klimatyzacja ma być jak najlepiej pomyślana i jak najbardziej energooszczędna.

Mam pytanie trochę z innej beczki. Niedługo zacznę ocieplać (w tym wątku izolować) poddasze 20cm wełny pod pełnym deskowaniem i ... czy jest sens dawania folii paroprzepuszczalnej pomiędzy deskowanie a wełnę (1800g/m kw./dobę)? Oczywiście będzie szczelina wentylacyjna. I jeśli ta folia miała by być to czy powinna być położona pasami poziomymi wraz z "otuleniem" krokwi?

mam pytanie,

ale wpierw wytłumaczę o co chodzi :

1. na krokwiach kładzie się folie paroprzepuszczalną i przytwierdza łatami,

2. do wysokości folii "podciągnięta" jest ściana kolankowa pomiędzy krokwiami ( ściana kolankowa - murłata, za murłatą styropian + BK6 ),

3. między krokwie dajemy np. wełnę mineralną,

Pytanie :

Czy pomiędzy wełną i folią w tej "pdciągniętej" ściance kolankowej umieścić w celu poprawienia wentyacji rurke PVC np. fi 25 ?

Pomysł nie jest mój, gdzieś o tym przeczytałem,

rurki daje się w każdej przestrzeni pomiędzy krokwiami, i łączą one przestrzeń dachu z "zewnętrznym światem".

Co prawda w zimę może to nie mieć znaczenia, ale latem ciepłe powietrze może szybciej wędrować ku kalenicy ?!

Proszę napiszcie co Wy na to ?

CZ.

mam pytanie,

ale wpierw wytłumaczę o co chodzi :

1. na krokwiach kładzie się folie paroprzepuszczalną i przytwierdza łatami,

2. do wysokości folii "podciągnięta" jest ściana kolankowa pomiędzy krokwiami ( ściana kolankowa - murłata, za murłatą styropian + BK6 ),

3. między krokwie dajemy np. wełnę mineralną,

Pytanie :

Czy pomiędzy wełną i folią w tej "pdciągniętej" ściance kolankowej umieścić w celu poprawienia wentyacji rurke PVC np. fi 25 ?

Pomysł nie jest mój, gdzieś o tym przeczytałem,

rurki daje się w każdej przestrzeni pomiędzy krokwiami, i łączą one przestrzeń dachu z "zewnętrznym światem".

Co prawda w zimę może to nie mieć znaczenia, ale latem ciepłe powietrze może szybciej wędrować ku kalenicy ?!

Proszę napiszcie co Wy na to ?

CZ.

Błędem jest doprowadzenie ściany kolankowej (szczytowej również) aż do folii - w tym miejscu powstanie mostek termiczny.

Wełna mineralna między krokwiami powinna łączyć się z ociepleniem ściany zewnętrznej.

Dawanie rurek nie ma większego znaczenia, jeżeli folia ma odpowiednie parametry paroprzepuszczalności.