jpawl 11.08.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Uwagi praktyka (dom D09A - 10 okien połaciowych Fakro Plus na dachu z Braasa ocieplonym 20 cm wełny) : W ostatnie dni upał powoduje, że temperatura na poddaszu jest wyraźnie wyższa (czyt. nie do wytrzymania niż na parterze. I nic nie zmieni powiększenie ocieplenia, bo głównym winowajcą są okna połaciowe. Po zastosowaniu prostego środka zapobiegawczego w postaci położenia na oknach płyt styropianowych zrobiła się całkiem przyjemna temperatura. Wniosek - do okien połaciowych trzeba od razu kombinować coś co zredukuje ilość światła i ciepła wchodzącego przez nie w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Aleksan 12.08.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Witajcie!!!Czy zastanawiając sie nad przyczynami nadmiernego przegrzewania poddasza, należy brać pod uwagę kolor blachodachówki??? Ja zamierzam położyć na dachu o pow. 250 m2 (dach czterospadowy, z czterema jaskółkami) blachodachówkę w kolorze czarnym mat.... i zastanawiam się, czy będzie ok przy założeniu, że dach jest odeskowany, opapowany i będzie 20 cm wełny mineralnej. Co o tym sądzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 12.08.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Witajcie!!! Czy zastanawiając sie nad przyczynami nadmiernego przegrzewania poddasza, należy brać pod uwagę kolor blachodachówki??? Ja zamierzam położyć na dachu o pow. 250 m2 (dach czterospadowy, z czterema jaskółkami) blachodachówkę w kolorze czarnym mat.... i zastanawiam się, czy będzie ok przy założeniu, że dach jest odeskowany, opapowany i będzie 20 cm wełny mineralnej. Co o tym sądzicie??? kolor porycia decyduje o nagrzewaniu sie samej blachodachowki. takze faktrua matowa powoduje ze mniej promieniowania podzczerwonego zostanie odbite. nie powinno to jednak miec duzego wplywu na nagrzewanie sie zaizolowanego poddasza z wentylacja poszycia. Alu folia moze calkowicie zniwelowac wplyw promieniowania na nagrzewanie jak rowniez prowadzic do polepszenia warunkow na poddaszu zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Dziękuje za radę tomie!Czy możesz mi jeszcze napisać, w którym dokładnie miejscu umieszcza się alufolię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 12.08.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 intuicyjnie: zalezy co sie chce osiagnac. jesli odbic chcesz cieplo sloneczne pewnie trzebaby umiescic folie na papie, jesli chcialbys dodatkowo zabezpieczyc poddasze przed ucieczka ciepla zima to nalezaloby alufolie dac miedzy podsufitka a ociepleniem (ew. folia paroszczelna). nie jestem wyrocznia w izolacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 intuicyjnie: zalezy co sie chce osiagnac. jesli odbic chcesz cieplo sloneczne pewnie trzebaby umiescic folie na papie, jesli chcialbys dodatkowo zabezpieczyc poddasze przed ucieczka ciepla zima to nalezaloby alufolie dac miedzy podsufitka a ociepleniem (ew. folia paroszczelna). nie jestem wyrocznia w izolacjach. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2003 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Zaciąganie rolet jest może i sposobem na wdzierające się ciepło, ale nie zapominajcie o kwiatkach. One czasem potrzebują światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 19.08.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Z doświadczenia. Na poddaszu mam 4 okna dachowe Fakro. Pierwsze lato bez rolet -katastrofa. Drugie lato kupiłem i zamontowałem wewnętrzne rolety całkowicie zaciemniające - trochę lepiej ale dotykając ręką materiału nadal można było się prawie poparzyć. Trzecie lato - kupiłem i zamontowałem zewnętrzne rolety - dopiero taki zestaw pozwala przebywać na poddaszu. Zewnętrzne materiałowe. Strych - okno zostało zasłonięte styropianem i nie ma łaźni tureckiej. Wniosek - w następnym domu nie będę miał okien połaciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Wniosek - w następnym domu nie będę miał okien połaciowych. albo założę klimatyzację. Z ostatnich wypowiedzi naukowców, o przesuwaniu się strafy tropikalnej na północ, mam wrażenie, że troszkę zrobiono nas w konia "Kazano" nam ocieplać domy, żeby uchronić nas przed wysokimi rachunkami za ogrzewanie. "Kazano" nam zakładać najtańsze systemy ogrzewania (np. kominki). Tymczasem za 10 lat pewnie już się nie będziemy tak martwić zimnem w zimie, jak ciepłem w lecie. Jeżeli do tego doszłoby - na razie się na to nie zanosi - wzbogacenie się społeczeństwa, to będzie "moda" na oziębianie domu. Dobre ocieplenie też chroni nas przed ciepłem, ale wygrani będą Ci, którzy będą mieli system gwarantujący grzanie i chłodzenie w jednym (nawiewy, dwukierunkowe pompy ciepła, itp.), oraz Ci którzy zbudują dom z materiałów "zimnych" - płytki na podłodze, ceramika+tynki (w przeciwieństwie do "szkieletów"+G-K. Pożyjemy, zobaczymy... Drugi dom buduję z założeniem, że klimatyzacja ma być jak najlepiej pomyślana i jak najbardziej energooszczędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 20.08.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Mam pytanie trochę z innej beczki. Niedługo zacznę ocieplać (w tym wątku izolować) poddasze 20cm wełny pod pełnym deskowaniem i ... czy jest sens dawania folii paroprzepuszczalnej pomiędzy deskowanie a wełnę (1800g/m kw./dobę)? Oczywiście będzie szczelina wentylacyjna. I jeśli ta folia miała by być to czy powinna być położona pasami poziomymi wraz z "otuleniem" krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 21.08.2003 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 powinna tam byc szczelina powietrzna (min 2cm) ale to w innym topiku znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 mam pytanie, ale wpierw wytłumaczę o co chodzi : 1. na krokwiach kładzie się folie paroprzepuszczalną i przytwierdza łatami,2. do wysokości folii "podciągnięta" jest ściana kolankowa pomiędzy krokwiami ( ściana kolankowa - murłata, za murłatą styropian + BK6 ),3. między krokwie dajemy np. wełnę mineralną, Pytanie :Czy pomiędzy wełną i folią w tej "pdciągniętej" ściance kolankowej umieścić w celu poprawienia wentyacji rurke PVC np. fi 25 ? Pomysł nie jest mój, gdzieś o tym przeczytałem,rurki daje się w każdej przestrzeni pomiędzy krokwiami, i łączą one przestrzeń dachu z "zewnętrznym światem".Co prawda w zimę może to nie mieć znaczenia, ale latem ciepłe powietrze może szybciej wędrować ku kalenicy ?! Proszę napiszcie co Wy na to ? CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 24.08.2003 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Do Marka13 ale nie tylkoCzy myślicie że te rolety zewnętrzne na okna fakro pompgą też na połaci nachylonej niewiele wprawdzie bo 21 stopni ale na północ? /dach płaskawy jednospadowy?Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.08.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 mam pytanie, ale wpierw wytłumaczę o co chodzi : 1. na krokwiach kładzie się folie paroprzepuszczalną i przytwierdza łatami, 2. do wysokości folii "podciągnięta" jest ściana kolankowa pomiędzy krokwiami ( ściana kolankowa - murłata, za murłatą styropian + BK6 ), 3. między krokwie dajemy np. wełnę mineralną, Pytanie : Czy pomiędzy wełną i folią w tej "pdciągniętej" ściance kolankowej umieścić w celu poprawienia wentyacji rurke PVC np. fi 25 ? Pomysł nie jest mój, gdzieś o tym przeczytałem, rurki daje się w każdej przestrzeni pomiędzy krokwiami, i łączą one przestrzeń dachu z "zewnętrznym światem". Co prawda w zimę może to nie mieć znaczenia, ale latem ciepłe powietrze może szybciej wędrować ku kalenicy ?! Proszę napiszcie co Wy na to ? CZ. Błędem jest doprowadzenie ściany kolankowej (szczytowej również) aż do folii - w tym miejscu powstanie mostek termiczny. Wełna mineralna między krokwiami powinna łączyć się z ociepleniem ściany zewnętrznej. Dawanie rurek nie ma większego znaczenia, jeżeli folia ma odpowiednie parametry paroprzepuszczalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts