Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość wełny na poddaszu i krokwi?

Recommended Posts

ja też przymierzam sie do ocieplenia poddasza nieużytkowego. Krokwie mam 18cm. planuje dać w skosy (krokwie) 15+10, a po podłodze, czyli pod jętki też tyle samo. Czy to dobre rozwiazanie?????

Ostatnio rozmawiałam z wykonawcą i on powiedział, że wystarczy mi dać tylko 15 cm zarówno w krokwie jak i pod jętki.

No właśnie, jakiej grubości macie wełnę na poddaszu oraz krokwie?

Krokwie są 18cm, ale ja zostawiam szczelinę między folią (fwp) a wełną. Dam 15cm wełny między krokwie + na krokwie co najmniej 5cm, może 6 lub 8cm?

Pamiętajcie, że grubość to jedno, druga sprawa to wartość współczynnika przewodzenia ciepła (lambda) i współczynnika oporu cieplnego (Rd). Wełna wełnie nierówna.

• 3 weeks później...

Przy membranie wysokoparoprzepuszczalnej, czyli takiej jaką teraz się w zasadzie przeważnie stosuje, jest taka własnie zasada. Parametry dotyczą raczej folii niż wełny, ale przy braku sztywnego pokrycia stosuje się i tak wyłącznie membranę paroprzepuszczalną.

Nikt nie zaleca układać inaczej, jedynie daje się ok. 2 cm mniej niż krokwie, aby wełna nie wypychała folii.

Tak więc nie ma potrzeby być bardziej papieskim od papieża.

no wiec wlasnie ja pisze o tych 2-3 cm

czyli zamiast 20cm tak jak krokwie dac 17-18cm welny miedzy krokwie

a reszte w poprzek

oto mi wlasnie chodzi - o ten styk - skoro krokwie 20cm i welna 20cm to teraz

jest na styk

ale znajac charakterystyke tego typu materialow ( poprawcie mnie jesli nie mam racji )

wydaje mi sie ze z czasem - kilka czy kilkanascie lat taka welna moze sie nieco

rozprezyc i jeszcze wypchac na zewnatrz folie

a samo stykanie jest juz nie korzystne

to tak jak z namiotami - wszystko dziala pieknie ( woda splywa na zewnatrz i skraplajaca sie para od wewnatrz )

dopoki sie nie dotknie czyms do plaszczyzny materialu

od razu zaczyna przeciekac

choc mam swiadomosc ze w przypadku dachu to jest to zjawisko dosyc odosobnione

bo woda z deszczu bezposrednio nie wali w folie :)

Sam styk nie szkodzi i nie trzeba robić żadnego dystansu i szczeliny między wełną a folią - ona nie działa tak jak stary namiot - to jest membrana, która przepuszcza tylko w jedną stronę. Ale wypychać i dociskać do pokrycia wełna nie powinna. Ja będę mieć wełnę 18 przy krokwiach 20 - taki mi doradzono, a na to druga warstwa 10 cm.

Z doświadczenia wiem że niestety szczelina zalecana jest nawet w przypadku lepszych membran- problemem jest tu głównie to że mikropory w membranie są zatykane z zewnątrz przez kurz, przez co po pewnym czasie użytkowania drastycznie spada efektywność odprowadzania pary z wewnątrz- dlatego ta szczelina wewnętrzna jest wskazana. Pozatym najczęściej parametr paroprzepuszczalności jest bardzo zawyżany przez producentów.

To znaczy, że lepiej zrobić jakiś dystans (sznurek, listewki) czy wystarczy jak wełna będzie 2 cm węższa niż krokwie?

Bo jeszcze nie mam ocieplenia i mogę zrobić wszystko.

Ale gdzie nie pytaliśmy nikt nie stosuje jakichś specjalnych dylatacji, tylko wełnę węższą od szerokości krokwi.

Jakie konkretnie doświadczenia miałeś? Czy oglądałeś taki dach z jakimiś problemami?

To znaczy, że lepiej zrobić jakiś dystans (sznurek, listewki) czy wystarczy jak wełna będzie 2 cm węższa niż krokwie?

Bo jeszcze nie mam ocieplenia i mogę zrobić wszystko.

Ale gdzie nie pytaliśmy nikt nie stosuje jakichś specjalnych dylatacji, tylko wełnę węższą od szerokości krokwi.

Jakie konkretnie doświadczenia miałeś? Czy oglądałeś taki dach z jakimiś problemami?

Mam folię Tyvek wysokoparoprzepuszczalną i bedę mieć 3cm szczeliny (18cm krokwi - 15 cm wełny). Zalecenie wykonawcy. I akurat tutaj się z nim zgodzę. :)