magangs 26.10.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 No właśnie, jakiej grubości macie wełnę na poddaszu oraz krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 26.10.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 No właśnie, jakiej grubości macie wełnę na poddaszu oraz krokwie? zależy od krokwii - ze 2 cm "chudsza wełna od krokwii - ta oczywiście między krokwiami, w poprzek dasz ile chcesz a krokwie ... pewnie zależy, jak jest w projekcie, a tu: rodzaj pokrycia dachowego etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 27.10.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 krokwie 20cm, welna 20 + 5 cm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 28.10.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Krokwie 18cm -wełna 18cm +5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 28.10.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 pomądrzyłam sie wyżej n/t grubości. ... tak czytałam, ze powinna być przerwa miedzy np. membraną a wełną... aaaa u mnie jest... krokwie 18, wełna między 18 i poprzeczna 5 a na dachu dachówka cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 28.10.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 pomądrzyłam sie wyżej n/t grubości. ... tak czytałam, ze powinna być przerwa miedzy np. membraną a wełną... aaaa u mnie jest... krokwie 18, wełna między 18 i poprzeczna 5 a na dachu dachówka cementowa. U mnie jest tak samo -a raczej będzie bo jeszcze jestem przed ociepleniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 30.10.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 ja też przymierzam sie do ocieplenia poddasza nieużytkowego. Krokwie mam 18cm. planuje dać w skosy (krokwie) 15+10, a po podłodze, czyli pod jętki też tyle samo. Czy to dobre rozwiazanie?????Ostatnio rozmawiałam z wykonawcą i on powiedział, że wystarczy mi dać tylko 15 cm zarówno w krokwie jak i pod jętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 30.10.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 No właśnie, jakiej grubości macie wełnę na poddaszu oraz krokwie? Krokwie są 18cm, ale ja zostawiam szczelinę między folią (fwp) a wełną. Dam 15cm wełny między krokwie + na krokwie co najmniej 5cm, może 6 lub 8cm? Pamiętajcie, że grubość to jedno, druga sprawa to wartość współczynnika przewodzenia ciepła (lambda) i współczynnika oporu cieplnego (Rd). Wełna wełnie nierówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 16.11.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 my mamy krokwie 18cm wiec damy 15-16cm i w poprzek 5cmwelna rockwool bo mamy niezla cene w hurtowni - ok 27zl/metr kw. cena tyczy sie dwoch warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 18.11.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 krokwie - 20 cm i tyle wełny superrock, a na krokwie 10 cm wełny toprock. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.11.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 VIP Jacek czy macie deskowanie i pape ze dajecie tyle welny co krokwie?nie zostawiacie zadnej wolnej przestrzeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.11.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 jakbym miał pełne deskowanie i papę to bym wtedy dał szczelinę wentylacyjną.Mam folię wysokoparoprzepuszczalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 19.11.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 i mimo wszystko nie zostawiasz zadnej szczeliny pod folia? wszedzie gdzie czytalem to sie tak zaleca zeby jednak byla jakas wentylacja chociaz tez czytalem ze zalezy to od parametrow welny - przy niektorych dopuszcza sie styk z folia ale widac za glupi na to jeszcze jestem:) pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.11.2007 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Przy membranie wysokoparoprzepuszczalnej, czyli takiej jaką teraz się w zasadzie przeważnie stosuje, jest taka własnie zasada. Parametry dotyczą raczej folii niż wełny, ale przy braku sztywnego pokrycia stosuje się i tak wyłącznie membranę paroprzepuszczalną.Nikt nie zaleca układać inaczej, jedynie daje się ok. 2 cm mniej niż krokwie, aby wełna nie wypychała folii. Tak więc nie ma potrzeby być bardziej papieskim od papieża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 19.11.2007 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 no wiec wlasnie ja pisze o tych 2-3 cm czyli zamiast 20cm tak jak krokwie dac 17-18cm welny miedzy krokwie a reszte w poprzek oto mi wlasnie chodzi - o ten styk - skoro krokwie 20cm i welna 20cm to teraz jest na styk ale znajac charakterystyke tego typu materialow ( poprawcie mnie jesli nie mam racji ) wydaje mi sie ze z czasem - kilka czy kilkanascie lat taka welna moze sie nieco rozprezyc i jeszcze wypchac na zewnatrz folie a samo stykanie jest juz nie korzystne to tak jak z namiotami - wszystko dziala pieknie ( woda splywa na zewnatrz i skraplajaca sie para od wewnatrz ) dopoki sie nie dotknie czyms do plaszczyzny materialu od razu zaczyna przeciekac choc mam swiadomosc ze w przypadku dachu to jest to zjawisko dosyc odosobnione bo woda z deszczu bezposrednio nie wali w folie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 20.11.2007 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Sam styk nie szkodzi i nie trzeba robić żadnego dystansu i szczeliny między wełną a folią - ona nie działa tak jak stary namiot - to jest membrana, która przepuszcza tylko w jedną stronę. Ale wypychać i dociskać do pokrycia wełna nie powinna. Ja będę mieć wełnę 18 przy krokwiach 20 - taki mi doradzono, a na to druga warstwa 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
divus 22.11.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Z doświadczenia wiem że niestety szczelina zalecana jest nawet w przypadku lepszych membran- problemem jest tu głównie to że mikropory w membranie są zatykane z zewnątrz przez kurz, przez co po pewnym czasie użytkowania drastycznie spada efektywność odprowadzania pary z wewnątrz- dlatego ta szczelina wewnętrzna jest wskazana. Pozatym najczęściej parametr paroprzepuszczalności jest bardzo zawyżany przez producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 23.11.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 To znaczy, że lepiej zrobić jakiś dystans (sznurek, listewki) czy wystarczy jak wełna będzie 2 cm węższa niż krokwie?Bo jeszcze nie mam ocieplenia i mogę zrobić wszystko.Ale gdzie nie pytaliśmy nikt nie stosuje jakichś specjalnych dylatacji, tylko wełnę węższą od szerokości krokwi.Jakie konkretnie doświadczenia miałeś? Czy oglądałeś taki dach z jakimiś problemami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldekor 23.11.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Mam krokwie 25 i wełny chyba 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 26.11.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 To znaczy, że lepiej zrobić jakiś dystans (sznurek, listewki) czy wystarczy jak wełna będzie 2 cm węższa niż krokwie? Bo jeszcze nie mam ocieplenia i mogę zrobić wszystko. Ale gdzie nie pytaliśmy nikt nie stosuje jakichś specjalnych dylatacji, tylko wełnę węższą od szerokości krokwi. Jakie konkretnie doświadczenia miałeś? Czy oglądałeś taki dach z jakimiś problemami? Mam folię Tyvek wysokoparoprzepuszczalną i bedę mieć 3cm szczeliny (18cm krokwi - 15 cm wełny). Zalecenie wykonawcy. I akurat tutaj się z nim zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts