Tomek_J 04.08.2003 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Kiedy zawierałem z wykonawcą umowę budowy mojego domu (parterowy z poddaszem), ten zaproponował mi zmianę technologii z klasycznej, trojwarstwowej ściany z pustaków Max na jednowarstwową z materiałów o niskiej przepuszczalności cieplnej - bloczków Poromur od Jopka. I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie wizyta w pewnej hurtowni, której szef na pytanie o cenę poromuru stwierdził, że on się w poromur "nie bawi". Na pytanie, dlaczego, odpowiedział: ze względu na niską jakość on nie będzie tego klientom wciskał. Nie znalazłem dotąd żadnych informacji krytycznych nt. tego produktu, ale sygnał jest dość niepokojący. Zwłaszcza, że i znajomy budowlaniec powiedział, że "no, w przeszłości Jopek miał parę wpadek". Pytanie zatem do Forumowiczów: czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi bloczkami ? Będę wdzięczny za wszelkie informacje, bo "na dniach" trzeba będzie podjąć ostateczną decyzję co do materiału, z którego mają być wykonane ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriso 04.08.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Ja mialem budowac z tego, ale po obejrzeniu paru stanow surowych przestraszylem sie Te pustaki sa po prostu nieludzko krzywe, pióro nie wchodzi we wpust, przez postawiona sciane wiatr dmucha. Argumenty typu "panie, tu i tak ocieplenie przyjdzie" nie przemawialy do mnie. To co bym zaoszczedzil na kupnie jopka zamiast porothermu, wydalbym pozniej na ocieplenie i tynki wewnetrzne, ktore musza byc bardzo grube zeby pokryc te wzgorza i doliny. Dodatkowym argumentem przeciwko jopkowi jest to ze te pustaki sa poprzepalane (wystarczy odlamac kawalek, sa czarne w srodku) a co za tym idzie ich wytrzymalosc jest obnizona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 04.08.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Nie poprzepalane, tylko dobrze nie wypieczone. Niewypalony pustak zdecydowanie szybciej się rozkłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 17.08.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Osobiście długo się zastanawiałem nad ścianami. Po przewertowaniu wielu materiałów zdecydowałem się na ścianę jednowarstwową (w ostateczności można ją w przyszłości docieplić ). Odnośnie materiału zdecydowałem się na Porotherm lub Poromur. Za Porothermem przemawia duży zestaw kształtek. Jednak cena jest wyższa od Poromuru. Oglądałem kilka budów na których wykorzystywano oba materiały i muszę przyznać, że Poromur nie wypada tak źle na tle Porothermu. Stawiam na Poromur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 26.08.2003 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Żeby zamknąć temat z mojej strony: zdecydowałem się na Porotherm. Wizyta w hurtowni Poromuru pokazała, że część bloczków jest "niedopieczonych" (białych), część - "spieczonych" (czarnych). Bez sensu. Niestety, nie ma róży bez kolców: w zakupionym przeze mnie Porothermie miejscami wyłażą na wierzch ziarna margla - ponoć mogą być w tych miejscach problemy z tylkowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 26.08.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Żeby zamknąć temat z mojej strony: zdecydowałem się na Porotherm. (...) Tomek, A jak cenowo? Porotherm vs Poromur Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 26.08.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 A tak a'propos Twojego pierwszego postu... Byłem w hurtowni, która jest wykazana na stronie Braas'a jako przedstawiciel tejże firmy i... okazało się, że: 1) mają wystawionych wiele różnych dachówek, ale nie Braas'a (dlaczego, nie potrafili powiedzieć - po prostu Braasa się u nich nie wystawia) 2) przy nastepnej wizycie, gdy mimo wszystko chciałem zobaczyć dachówkę Braasa, żeby porównać - przynajmniej wizualnie z innymi dachówkami - to okazało się, że "w Braas'a to oni sie nie bawią i tyle" Dziiiiwny jest ten świat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 26.08.2003 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Cenowo - za zmianę poromuru na porotherm (2200 bloczków) będę musiał dopłacić ok. 1000 zł. Ano dziwny świat, aczkolwiek wiadomo: hurtownie wystawiają to, z czego mają najlepsze zyski. To, że hurtownia jest autoryzowanym przedstawicielem firmy X nie oznacza, że ma jej towar non-stop na składzie - zawsze może sprowadzić albo uznać, że pośrednictwo na tym towarze jej się przestało opłacać. Na palcach jednej ręki stolarza można by policzyć firmy, które handlują towarem dwóch konkurencyjnych firm - to tak, jakby w danym sklepie sprzedawano obok siebie coca-colę i pepsi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 08.02.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 witam, podbijam temat mam dobrą cenę na poromur 25 P+W w klasie 15 z Paczkowa czy może się ktoś podzielić opinią na jego temat, wiem że kiedyś był problem z równością ale kiedyś wszyscy robili na ilość, czy coś się zmieniło?proszę opinię na temat tego pustaka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts