muriel 09.11.2007 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Obowiązek podatkowy istnieje w momencie sprzedaży nieruchomości i od końca roku, w którym sprzedałeś nieruchomość liczy się 5 pełnych lat, nie 7. Ja faktur na wszystko nie miałam, bo np. akt norialny + dokument wpłaty, KP, ale... skarbowy mnie już sprawdził, a podobno od tego roku trzeba mieć wyłacznie faktury (poszukaj przez wyszukiwarkę, ktoś o tym pisał). a... wszelakie dokumenty potwierdzające stan nieruchomości zawsze warto zbierać no właśnie nie mogę znaleźć...... może ktoś z Was wie gdzie szukać czy to muszą być tylko faktury vat czy mogą być np KP......? bo to jakby znacznie zmienia sprawę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 09.11.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Ja zbieram faktury. Sprzedałam udział w nieruchomości, oświadczenie złożyłam. Pieniędzy ze sprzedaży było niewiele, jakieś 20% planowanych kosztów - spokojnie zbieram faktury za usługi z umowami, na które mam 7% VAT. Z fakturami na 22% wystąpię o zwrot VAT. Po dwóch latach (sama, bez wezwania) złożę komplet dokumentów w US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 02.04.2008 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 jeszcze jedno pytanie do tematu: muszę zebrać faktury na kwotę taką, za jaka sprzedałam mieszkanie. ALE - czy faktury mogą mieć datę SPRZED aktu notarialnego sprzedaży? np. od umowy przedwstępnej? lub jeszcze wcześniejszą? czy liczą się tylko te po dacie aktu notarialnego sprzedaży mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 02.04.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Jeśli na podstawie umowy przedwstępnej dostałaś zadatek lub zaliczkę - US nie powinien robić problemów. Inne wydatki sprzed uzyskania jakichkolwiek pieniędzy ze sprzedaży (na poczet ceny) bedą kwestionowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 02.04.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 dziękuję dostałam zaliczkę 10 tys - czyli faktury z okresu od zaliczki do aktu mogę tylko na kwotę 10 tys, tak? wiem, że to pytanie trochę jak od blondynki, ale bardzo proszę o potwierdzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 02.04.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Nie powinno być problemów.Jako, że zawsze warto się czymś posiłkować proponuję zajrzeć np. tu: http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=145609&i_smpp_s_strona=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 02.04.2008 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts