Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak obliczy? wytrzyma?o?? stropu?

Recommended Posts

chcę ustawić ciężką kuchnię na poddaszu, boję się czy strop wytrzyma, bo dom stary. Wyszukałem z czego jest strop (w starych planach) i tak:

polepa z cegły 0,10 *1800, polepa z gruzu 0,03 *1200, pułap (0,035 +0,035 *0,5) *600, belki 0,22 *0,24 *600/0,91, podsufitka 0,025 *1500 i tynk na trzcinie 0,025 *1500. Jak obliczyć obiążenie belki i wytrzymałość tego stropu?

Z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawiam

Staszek

To co podajesz to tylko obciążenie charakterystyczne stropu.

Można się domyślać, że belki masz co 0,91m o przekroju 0,22x0,24cm.

Wytrzymałość belek stropowych zależy do klasy drewna, sposobu podparcia i rozpiętości stropu.

Jeżeli jedna belka nie przeniesie bezpiecznie dodatkowego obciążenia, to możesz je rozłożyć na dwie lub trzy sąsiednie.

Ponadto należałoby ocenić w jakim stanie jest ten strop.

Poproś jakiegoś znajomego z uprawnieniami budowlanymi, to Ci to bez problemu policzy.

Bardzo dziękuję za odpowiedż, choć nie rozwiązuje to mojego problemu. Dom jest stary przynajmniej 200 letni, to co wiem to ze starych planów z Archiwum, tak że trudno stwierdzić z jakiego drzewa są belki. Podparte są na murach nośnych na długości od 3,66 - 4,98 m ( inaczej z frontu, a inaczej od podwórka) i odstępach od 0,64- 0,78 m. Widzę, że takie obliczenie nie będzie to łatwe.

Jak można rozłożyć obciążenie na belki sąsiednie?

Pozdrowienia,

Staszek

Co to za ciężka kuchnia, że aż tak się obawiasz o wytrzymałość stropu ?

Na sąsiednie belki obciążenie przenosi się przez tzw. wymian.

Trudno Ci jednak doradzać na odległość.

Musi to obejrzeć konstruktor na miejscu (o ile obciążenie od tej kuchni jest rzeczywiście takie duże).

Co to za ciężka kuchnia, że aż tak się obawiasz o wytrzymałość stropu ?

Na sąsiednie belki obciążenie przenosi się przez tzw. wymian.

Trudno Ci jednak doradzać na odległość.

Musi to obejrzeć konstruktor na miejscu (o ile obciążenie od tej kuchni jest rzeczywiście takie duże).

Żeliwna, rodzaj kominka, chyba jednak muszę poprosić konstruktora bo jak widzę takie obliczenie nie jest proste.

Mimo to bardzo dziękuję za pomoc.

pozdrowienia

Staszek