Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna drewniane a korniki

Recommended Posts

Okna drewniane meranti sosnowe założyłam w 2004,a w tym roku zauważyłam dziurki po kornikach.Czy gwarancja obejmuje takie okna?Czy nalezy mi sie wymana,czy eliminacja korników.Czy ktos wie coś na ten temat,zwłasza że okna kosztowały mnie majatek

Korniki nie żerują w oknach - meblach itp . Jeżeli są dziurki to w oknach są nasze poczciwe kołatki . Jednak tak szybkie zasiedlenie okien przez kołatki mogło by nastąpić gdybyś miała w domu zarobaczone inne okna lub meble .Poza tym kołatki opanowują szybciej drewno nie lakierowane . Jeżeli okna były lakierowane fabrycznie to znaczy , że owady już w nich były . Teraz nasuwa się pytanie co to za owad - turysta . Najskuteczniejsza walka z kołatkami to całe okno wyjąć i wstawić na parę dni do komory z gazem trującym . Tak się poddaje renowacji np stare meble . Można także truć owady środkami owadobójczymi (insektycydami) za pomocą strzykawki i wosku (wosk do zatykania otworów) . Ale to jest praca benedyktyńska i często nieskuteczna .

• 2 years później...

w materiałach o konserwacji drewna znalazłem że chemia może pomóc ale nie musi ...

sposób jaki podawał jakiś konserwator mebli to TEMPERATURA .. 30 do 60 min w temperaturze 60-70 stopni w komorze zabija wszystko potem zakroplenie mieszanki wosku pszczelego i kalafonii do otworów tak to dla mebli podają ... nie wiadomo jak szyba zespolona się zachowa, pozostaje na gorąco załatwiać ...reklamację a jak nie ...to na gorąco....szkodniki...