Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nietypowy problem z zamarzającym licznikiem wody

lobo0

Recommended Posts

Witam,

Co roku wymraża mi licznik wody (dom nieogrzewany, woda zakręcona, licznik owinięty szmatami). Już nie wiem co mam zrobić aby tej zimy nie było podobnie. Szukałem po forum i w googlach, ale albo nikt nie miał takiego problemu albo się nie ujawnia.

Może są jakieś sposoby na zwiększenie temp. parę stopni powyżej zera w okolicy samego licznika? No chyba, że macie innie pomysły...

He,he. Miałem to samo. Rozsadzony licznik iponowna wymiana. Jak masz wełnę do ocieplania to owiń grubą warstwą a na wierzch obłóż styropianem. Może pomoże. A jak ci zamarznie to nie ogrzewaj rur pochodnią. Moi "fachowcy" na wiosnę tak robili a później to ja musiałem tłumaczyć się w wodociągach dlaczego została stopiona linka plombująca licznik. Przed zimą zakreć wodę, przedmuchaj rury, a najlepiej gdzyby się dało to wykręć cały śrubunek z licznikiem i schowaj w ciepłe miejsce. Najpewniejszy sposób na ochronę licznika.

Zakręć przed wodomierzem, a za nim odkręć coby woda się z niego wylała, wtedy w nim woda nie zamarznie.

Ewentualnie nic nie zakręcaj, a za wodomierzem odkręć minimalnie jakiś kran niech woda kapie, ten minimalny przepływ wystarczy aby wodomierz nie zamarzał i nie okręcaj go szmatami ale zaizoluj wełną mineralną, jak najgrubszą.

Dzięki za odpowiedzi

Przed zimą zakreć wodę, przedmuchaj rury, a najlepiej gdzyby się dało to wykręć cały śrubunek z licznikiem i schowaj w ciepłe miejsce. Najpewniejszy sposób na ochronę licznika.

Niestety nie uda mi się wykręcić licznika bez zrywania plomby :( (chyba nawet o to chodzi ;))

Zakręć przed wodomierzem, a za nim odkręć coby woda się z niego wylała, wtedy w nim woda nie zamarznie.

No niestety się nie wyleje - ten sposób już przerabiałem

Ewentualnie nic nie zakręcaj, a za wodomierzem odkręć minimalnie jakiś kran niech woda kapie, ten minimalny przepływ wystarczy aby wodomierz nie zamarzał i nie okręcaj go szmatami ale zaizoluj wełną mineralną, jak najgrubszą.

To oczywiście jest jakieś rozwiązanie...

są elektryczne kable grzejne - owiń licznik kablem i zawiń go jakąś izolacją na pewno nie zamarznie - oczywiście kabel trzeba podłączyć do prądu

To Twoje rozwiązanie wydaje mi się najpewniejsze...Jednak nie mogę znaleźć odpowiedniego.

Wystarczyłby metr spirali grzejnej, która nie nagrzewa się więcej jak do 10*C (jak byłoby więcej to niespałbym po nocach). Jest jeszcze możliwość zainstalowanie termostatu, ale wolę już wymienić licznik za 130 niż pakować się w koszty, więc może masz jakiś kabelek (konkretnej firmy) na oku??

gorzej jak ktoś nie ma jeszcze "uruchomionego" prądu w domu i jest tylko prowizorka na słupie.... np. u mnie tak jest.... i z kabli nici :roll:

a co do licznika...w tym roku w marcu bodajże poszły sobie już dwa :evil: .... ten który mam jest trzeci i pewnie nie ostatni :roll:

owijanie wełną nic nie pomogło....ale wtedy miałam licznik na zewnątrz domu....teraz mam go w domu (nieogrzewanym ) i boję się, bo wiem że tym licznikom wystarczy temp. -1 i już je szlag trafia :roll:

ma ktoś jeszcze jakies pomysły?-chętnie wypróbuję :roll:

pozdrawiam, smoczyca

Na takie problemy to tylko kabel grzejny samoograniczający. Ucina się taki kabel na wymiar jaki jest potrzebny, podłącza z jednej strony zasilanie i działa. Ma taką zaletę, że jak będzie ciepło to będzie ograniczał swoja moc, a jak temperatura spadnie to będzie się nagrzewał bardziej.

W internecie można bez problemu znaleźć taki kabel. Ja stosowałem RAYCHEM. Ale inny tańszy też może być.

Ja to zrobiłem tak;

wziełem zasilacz sieciowy - od jakiejś starej drukarki. Postawiłem na wodomierzu i całość owinęłem kocem. Zasilacz nawet bez obciążenia się trochę grzeje i to wystarczy aby nie zamarzl licznik - wypróbowane. :wink:

FREDY - jesteś geniuszem :) mam taki zasilacz akurat :D

J

A nie można wody zakręcić na zasuwie i odkręcić wodę w domu ?

No je mam tak, że nie mogę spuścić całkiem wody z rury za wodomierzem...

licznik jest wkręcany do instalacji na takie połączenia dokręca się nakrętki

w środku jest uszczelka ???

zakręć zawór spróbuj poluzować te połączenia bez zrywania drutu z plombą -

może się uda.... woda wycieknie z instalacji :o

licznik miałem wymieniany nie dawno i "zadrutowany" jest fachowo :) nie da się niestety tak poluzować żeby woda spłynęła...

Witam

a ja mam takie pytanie:

robiłe niedawno instalację c.o i wody i miałem sprawdzane jak to zwykle szczelność ciśnieniem wody, było ok ,panowie zakończyli poszli sobie a mi została woda w rurach .Poodkręcałem wszystkie zaślepki i odłączyłm za licznikiem ,woda spłynęła ,ale zapewne nie wszystko.Czy to co pozostało w rurach (alupex) może zamrznąć jeśli pozostawiam wszystko poodślepiane?

pozdrawiam

Witam

a ja mam takie pytanie:

robiłe niedawno instalację c.o i wody i miałem sprawdzane jak to zwykle szczelność ciśnieniem wody, było ok ,panowie zakończyli poszli sobie a mi została woda w rurach .Poodkręcałem wszystkie zaślepki i odłączyłm za licznikiem ,woda spłynęła ,ale zapewne nie wszystko.Czy to co pozostało w rurach (alupex) może zamrznąć jeśli pozostawiam wszystko poodślepiane?

pozdrawiam

jesli instalacja jest w podłodze i to albo w styropianie albo w otulinie to jest to mało prawdopodobne. Pamiętaj że grunt "grzeje" bo ma kilka - kilkanaście stopni. Jeśli nawet by zamarzła woda to nic się nie stanie alupexom. Woda rozszerza się o 1/11 a alupexy są w stanie tę rozszerzalność skonsumować - tak przynajmniej czytałem kiedyś w ulotce firmy Hertz. :wink:

Witam

a ja mam takie pytanie:

pozdrawiam

jesli instalacja jest w podłodze i to albo w styropianie albo w otulinie to jest to mało prawdopodobne. Pamiętaj że grunt "grzeje" bo ma kilka - kilkanaście stopni. Jeśli nawet by zamarzła woda to nic się nie stanie alupexom. Woda rozszerza się o 1/11 a alupexy są w stanie tę rozszerzalność skonsumować - tak przynajmniej czytałem kiedyś w ulotce firmy Hertz. :wink:

Przerabiałem sytuację gdy zamarzła podłogówka, na szczęście nic się nie stało ale dla spokoju proponuję przedmuchać rury sprężonym powietrzem za pomocą kompresora (jeśli jest taka możliwość) pozwoli to na spokojny sen.

są elektryczne kable grzejne - owiń licznik kablem i zawiń go jakąś izolacją na pewno nie zamarznie - oczywiście kabel trzeba podłączyć do prądu

To Twoje rozwiązanie wydaje mi się najpewniejsze...Jednak nie mogę znaleźć odpowiedniego.

Wystarczyłby metr spirali grzejnej, która nie nagrzewa się więcej jak do 10*C (jak byłoby więcej to niespałbym po nocach). Jest jeszcze możliwość zainstalowanie termostatu, ale wolę już wymienić licznik za 130 niż pakować się w koszty, więc może masz jakiś kabelek (konkretnej firmy) na oku??

Może spóźniona rada, tak wpadłem przypadkiem.

W każdym zoologu kupisz za grosze kabelek z wtyczką (40, 60 W) do podgrzewania np. terrarium z żółwiami czy innym robactwem.