Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekształcenie domu letniskowego

margaret.d

Recommended Posts

Witam wszystkim. Mamy z mężem do was zapytanie co mamy zrobić w naszej sytuacji która wygląda tak:

Kupiliśmy niedawno działkę leśną z aktualnymi planami zabudowy mieszkaniaowej całorocznej (czyli mogę postawić dom, zameldować się i mieszkać na stałe). Działka mieści się w Rabieniu AB i gm Aleksandrów (Zgierz).

Na nasze szczęście - nieszczęście na działce stoi domek letniskowy (murowany) KRAKUS I.

Było na niego oczywiście pozwolenie na budowę ( wydane w roku 1979). Domek wg właściciela wybudowano w roku 81-82. W domku jest prąd, siła. woda etc. Prąd nie jest prądem budowlanym bo właśnie zmieniałam umowę w ZE i wiem ze taryfa i umowa była i nadal jest jako taryfa do gospodarstw domowych (czyli nie jakaś budowlana).

Poprzedni właściciel nie mial nic poza księgą wieczystą na tę działkę. Teraz odtworzyłam z gminy wszystkie dokumenty odnośnie projektu tego domku i innym dokumentom wymaganym wówczas kiedy domek był stawiany.

Niestety to już wiem, dom nie miał nigdy odbioru technicznego (nie mam tez dziennika budowy i nie wiem czy w ogole takowy był). Właściciele sobie tam od momentu wybudowania po prostu letniskowo mieszkali.

Obecnie z racji tego ze plan pozwala mi na adaptację lub budowe nowej zabudowy miezkaniowej całorocznej chcemy z mężem to powiększyć, zrobić centralne, ocieplić czyli najprościej mówiąc zrobić z tego co jest dom całoroczny.

Niestety nie wiem jaka powinna być teraz procedura!!

Czy musimy najpierw robić odbiór tego co jest ( jesli tak kto do kogo się mamy zgłosić)

Czy możemy znaleźć jakiegoś architektka, który na podstawie tego co jest zrobi adaptację i jak już będzie stał własciwy nasz całoroczny dom to zrobie odbiór?

Jakie są lub jakie znacie inne rozsądne rozwiązania.

Letniskowo nie chcemy tam mieszkać a ten domek niestety jest troche za mały zeby go nie powiększać.

Czy orientujecie się może z jakimi kosztami możemy się liczyć? tzn koszty ewentualnej legalizacji tego co jest jak również adaptacje projektu obecnego na całoroczny (wraz z rozbudową)?

Czy znacie kogoś z tej gminy, jakiegoś architekta z uprawnieniami lub jakimiś układami w urzędzie aby zrobić to jakos bezproblemowo?

Za wszelkie sugestie będziemy Wam wdzięczni.

Pozdrawiam

Gosia

Jeśli chcecie dom ten rozbudować, przebudować lub zmodernizować to należy najpierw wystąpić do gminy o warunki zabudowy. Jako nowi właściciele nie musicie dokonywać odbiorów tego obiektu tym bardziej,że chcecie go przebudować . Po uzyskaniu warunków zabudowy poszukajcie architekta ,który zechce zrobić wam nowy projekt z uwzględnieniem tego co już jest na działce, Architekt powinien zinwentaryzować istniejący budynek. Z nową dokumentacją i wymaganymi załącznikami wystąpcie o pozwolenie na budowę .

W projekcie na Wasz nowy dom autor dokumentacji musi zawrzeć ekspertyzę konstrukcyjną dotyczącą stanu istniejącego budynku i jest to element, który w projektach na nowe domy nie występuje,a więc należy się za to dodatkowe wynagrodzenie ( jest to wymóg narzucony prawem bud.) .

W projekcie na Wasz nowy dom autor dokumentacji musi zawrzeć ekspertyzę konstrukcyjną dotyczącą stanu istniejącego budynku i jest to element, który w projektach na nowe domy nie występuje,a więc należy się za to dodatkowe wynagrodzenie ( jest to wymóg narzucony prawem bud.) .

Hej, przyznam, że podbudowała mnie Twoja wypowiedź :)

Ale czy nie ma znaczenia, że obecny budynek ma jakieś zmiany w stosunku do oryginalnego projektu? Z tego co piszesz chyba nie powinno ale chciałabym się upewnić.

Plan miejscowy zagospodarowania przestrzennego Gminy Aleksandrów dla tej naszej działki jest i mamy go, gdyż był wymagany do kredytu. Jak dla mnie jednak jest on bardzo skromny w informacje gdyż zawiera bardzo ogólne informacje jak adaptację, rozbudowę lub budowę nowej zabudowy jednorodzinnej w tym: bud. mieszkalne do 2 kond w tym poddasze użytkowe, nachylenie dachu max 45% o równym kącie nachylenia, jednolita kolorystyka dachu. Dodatkowo jako że jest to działka oznaczona symbolem Bi LsVI musimy mieć powierzchnie biologicznie czynna nie mniej niż 80% (a działkę mamy 1220m2).

Jeśli więc to jest to o czym piszesz to rozumiem, że teraz musimy z mężem znaleźć tylko owego architekta??

Czy orientujesz się ,może jaka w przybliżeniu moze być to kwota o której piszesz jako" ekspertyzę konstrukcyjną dotyczącą stanu istniejącego budynku" ??

Oraz ostatnia z nurtujących mnie kwestia to taka ile mniej więcej może kosztować adaptacja takiego budynku letniskowego na coś większego o powiedzmy pow uzytk. 100-120m2. Mówię tylko o kosztach samej takiego projektu czyli to co muszę zostawić samemu architektowi.

Opis tego co jest teraz: Domek Krakus 1 powierzchnia użytkowa 58m2 pomocnicza (piwnice) 42m2, kubatura budynku 339m3, pow zab. 58m2, budynek parterowy z poddaszem użyt, podpiwniczony, ściany murowane z ceramiki 30cm, dach kryty blachą na rąbek.

Poniżej załączam zdjęcie domku:

http://www.dachowy.pl/files/images/domek_1.jpg

Pozdr.

Gosia

Margared drobna korekta tego co napisałam wcześniej : ekspertyzę konstrukcyjną zrobi oczywiście konstruktor, a nie jak napisałam architekt :wink: Co się zaś tyczy ceny projektu to do ceny normalnego projektu na dom dodać należy koszt inwentaryzacji stanu istniejącego ( czyli tego co już stoi na działce) oraz koszt tej właśnie ekspertyzy o której pisałam wcześniej. Architekci współpracują z konstruktorami więc nie powinno być problemu, a dokumentacja powinna stanowić całość . Myślę ,że te dwie rzeczy mogą wpłynąć na wzrost ceny projektu o jakieś max. 20-30 % .

Witaj sąsiadko ;) . Ja też z tych rejonów. Do Rąbienia na rowerki się często wybieramy. Gratuluję lokalizacji bo tereny tam piękne. Co do architekta to od nas (przebudowa domu ) wziął 30 zł z metra + vat.

Do margarytka: dziękuję Ci za wyjaśnienia, mam nadzieję że będą pomocne :)

Bea7777, sąsiadkami to będziemy mam nadzieję w przyszłym roku ;) jak się uda nam wprowadzić bo na razie cały czas Łodzi.

P.S będę zakładała nowy post ale może znacie jakiegoś architekta z okolic Aleksandrowa lub Łodzi, którego możecie polecić do takiego przekształcenia domku letniskowego na całoroczny??

Pozdrawiam

Gosia