Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje elektryczne

Recommended Posts

Mozesz napisac co zazwyczaj wchodzi w sklad takiej instalacji?, jakies elektrozawory otwierane czasowka?

Wystarczy najprostszy sterownik programowalny np. Moeller, Siemens.

Jako elementy wykonawcze dajesz przekaźniki i elektrozawory.

Pod wejścia sterownika możesz podpiąć czujniki: nasłonecznienia, temperatury, wiatru, opadów...

Samodzielnie piszesz (programujesz) sobie własny scenariusz zraszania (określone godziny, określony czas podlewania).

W bardziej rozbudowanej wersji programu możesz stworzyć sobie jakiś bajerancki scenariusz podlewania z podświetlaniem ogrodu, który powali Twoich gości na kolana ;)

Pod względem elektrycznym nie jest to bardzo skomplikowane. Jednak wykonanie takiej instalacji to spory wysiłek (finansowy też) bo musisz zakopać sporą ilość kabli, elektrozaworów i węży w ziemi.

Sterownil PLC albo Integra do wersji ubozszej ;)

W pytaniu chodzilo mi raczej o to, czy do zraszania wystarczy sterowac elektrozaworem, czy jeszcze czyms innym (pomijajac oswietlenie) i czy o czyms jeszcze musze pamietac.

Odświeżę temat.

Kupiłem sobie oprawki 230V pod halogenki na schodki jw...

To jeszcze zapas tych halogenków sobie zrób, bo od września mają być wycofywane ze sprzedaży w UE...

I dlatego nie można ich montować na ścianie?

:D

pewnie chodzi o odprowadzanie ciepła. po prostu w położeniu "sufitowym" ciepło jest odprowadzane, a w bocznym - nie bardzo.

Przeanalizuj ten problem, moze da się coś wykombinować?

Inaczej halogeny bedą się szybko palić, nie nadążysz wymieniać.

A tak w ogóle, to trochę by pomogło obniżenie napięcia zasilania. światło bedzie trochę ciemniejsze, ale i grzać się będą mniej.

Tak czułem przez skórę. Mam dość dużo miejsca za KG może wystarczy.

Jak zamienię na ledy (jak mi się popalą :D ) to pomoże?

....

Pare razy takowe montowalem raz nawet inwestor zazyczyl sobie opcje ktora dawala mozliwosc oswietlania po 3 sztuki podczas wchodzenia po schodach a gdy zaswiecaly sie nastepne te poprzednie gasly itd. hehe.

....

pozdrawiam.

krzys

Jak to zrobiłeś można wiedzieć ? Jakiego sterownika użyłeś?