Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SYBILLA pracownia ARCHETON

Recommended Posts

Witam

Zamierzamy z mężem wybudować dom wg projektu Sybilla z Archetonu

Chciałam zapytać czy jest ktoś kto budował ten domek, buduje lub tak jak my zamierza wybudować ??? :D

A tu można zobaczyć projekt http://www.archeton.pl/ proszę wybrać Sybilla

Pozdrawiam wszystkich budujących i zamierzających budować

• 2 months później...

Cześć,

ja mam Sybillę - trochę zmodyfikowaną - na dole wydzieliłam mały gabinet i między jadalnią i kuchnią zrobiłam ścianę z normalnymi drzwiami. WC na dole nieco powiększyłam kosztem przedpokoju i mam tu rowniez prysznic.

Jestem zadowolona.

Trzeba zwrócić uwagę na wykop - ja mam posadowiony bardzo nisko- wygląda jakby nie było w ogóle piwnicy. Niedaleko mnie jest inna Sybilla- z wysoką podmurówką i wygląda zdecydowanie gorzej.

Powodzenia!

Ulka

Cześć Ulka!

Nareszcie jest ktoś kto ma ten domek i odezwał się na forum.

Czy masz może jakiś internetowy album gdzie mogłabym zobaczyć twój domek??

My chcemy zrobić wyższe piwnice aby były okienka... widzieliśmy taką Sybillę "wyższą" i wygląda nieźle ale nie mamy jej z czym porównać... my mamy zamiar dać garaż do piwnicy a w miejsce garażu zrobic pokój... ale mój mąż zastanawia się także aby zrobić pokój tak jak jest w Sybilla-2, tzn. w salonie są dwa okna i on chce połączyć jadalnię z salonem, tak że z jadalni będzie wyjście na taras i jedno okno salonu, potem ścianka i pokój z oknem (te drugie z salonu) ale ja się obawiam że ten pokoik będzie bardzo wąski i przez to nieustawny a salon się bardzo zmniejszy i nie bedzie już wyodrębnionej jadalni.

Pozdrawiam

Cześć,

nie mam niestety aparatu cyfrowego - normalne zdjęcia mam do każdego etapu budowy.

U mnie właśnie z salonu wydzieliłam maleńki pokoik graniczący z garażem - rzeczywiście jest jak w bloku - ok. 10-11 m2, miał to być mój gabinet do pracy. Salon razem z jadalnią ma 30 m2 - w sumie wystarczy, ale oczywiście przestrzeń 40 m2 byłaby lepsza.

Taras zrobiłam z wyjściem z jadalni- od strony ogrodu mam więc od prawej strony drzwi tarasowe a dalej dwa okna. Ta druga Sybilla niedaleko mnie ma tylko dwa okna, bez drzwi tarasowych i wygląda kiepsko.

Czy aż tak bardzo potrzebny Ci jest dodatkowy pokój zamiast garażu? Znam już dwa przypadki garażu w piwnicy. Efekt jest taki, że jedni znajomi po niedługim czasie dobudowali garaż obok domu (dodatkowe plany - dodatkowe koszty), drudzy zbudowali wiatę a do garażu w piwnicy wjeżdżają tylko czasami i to nie zimą - bo ślisko.

Okienka w piwnicy też mam - w szachtach - jest wystarczająco widno.

Pozdrawiam

Ulka

Ten pokój zamiast garażu ma być dla moich rodziców... nie mam rodzeństwa i muszę zapewnić im opiekę na starość na razie mieszkają w małym mieszkanku w bloku na 3 piętrze i póki mogą to mieszkają sami - a ten pokój miałby przecież 17m2 a więc sporo miejsca, a raczej pokój dla nich powinien być na dole... a jak tylko wyodrębnimy ten z salonu to chyba będzie za mały pokój dla 2 osob??

Tak pokój dla moich rodziców miałby być zamiast garażu a garaż pod spodem w piwnicy... Tyle że mój mąż dodatkowo swierdził że jadalnia z salonem tak jak jest w projekcie to za duża otwarta przestrzeń i on chciałby jeszcze zrobić właśnie ten mały pokój jak ty masz - ja już za tym pokikiem nie jestem bo uważam że nie będzie on nam potrzebny a mi marzy się właśnie salonz ładnym kominkiem i jadalnia gdzie będę mogła postawić stół na ok 16 osób... a obawiam się że jak zmniejszę salon i połączę z jadalnią to miejsca już nie będzie na taki stół... a powiedz zostawilaś ten wykusz w jadalni?? Bo ta Sybilla którą my widzieliśmy z tą podniesioną piwnicą nie ma tego wykuszu??

Szkoda że nie masz zdjęć które byś mogła tu zamieścić... a nie masz możliwości ich zeskanować??

Cześć,

między kuchnią a jadalnią zrobiłam po prostu normalną ścianę z drzwiami.

Nie chciałam połączonych pomieszczeń bo:

- w kuchni na szafkach osiada tłuszcz - nie chciałam go w pokoju na meblach

- zawsze jak są goście, w kuchni "brakuje dziada i baby" - nie chcę ich (gości)narażać na widok porozstawianych garnków, garnuszków, misek, miseczek itd.

Ewentualnym wyjściem są tu jakieś duże przesuwane drzwi, które można odsunąć lub zasunąć w miarę potrzeby - ale to koszty.

Pozdrawiam - Ula

Ja jeszcze tu zdjęć nie wklejałam...

Robiłam to na innym forum i robiłam to tak, że najpierw np na onecie założyłam sobie fotoalbum gdzie zamieściłam zdjęcia i jak w tym fotoalbumie klikam na zdjęcie które chcę zamieścić na forum i kopiuję adres obraka... a potem w poście na forumrobię tak: .... w miejsce kropek wklejam adres zdjęcia

Spróbuj może się uda

Witam Panie Romanie - czy Pan też buduje Sibillę?

• 4 weeks później...

Hallo!!

Ulka co u Ciebie?

Właśnie zauważyłam że archeton dał na stronce nową wycenę budowy domu na IV kwartał 2007 - 440 505,09zł cena z jakąś wykończeniówką w śroku.

Nie przyglądałam się zbytnio ale cena powaliła mnie z nóg

A Ciebie ile wyniosła budowa i w którym to było roku??

I z czego budowałaś? My zastanawiamy sie nad zwykłymi pustakami.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam

Mieszkamy w Sybilli 2 od 10 mcy (jeszcze nie wszystko zrobione do końca).Projekt jak każdy inny ma oczyiście + i -.Zbudowany został z porothermu , ocieplony wełną, dachówka.

W kuchni wg projektu jest małe okienko( zlikwidowaliśmy ). Zrezygnowaliśmy z tego małego pokoju na dole( w miejcsu gdzie jest okno są drzwi balkonowe,a więc jedno okno zlikwidowaliśmy) i jest salon z wykuszem 41 m2.Jestem bardzo zadowolona z tej decyzji, bo jest bardziej ustawnie, przestronnie, widno i naprawdę robi wrażenie. Kuchnia otwarta tzn. oddzielona barkiem od salonu, w wykuszu jadalnia ( drugi raz zrobiłabym tak samo). Łazienka na dole wystarczająca, sedes, normalna umywalka i kabina.Szeroka funkcjonalna klatka schodowa. Beznadziejnie mały "przedsionek-wiatrołap", można z niego zrezygnować w sumie.U nas jakby jeszcze zmnieszony, za to korytarz większy. Piwnica( u nas częściowo podpiwniczony budynek) jest ok. Jedno okienko w piwnicy.Góra podniesiona o dwa pustaki , tez dobra decyzja.

Budowa trwała 5 lat, budowliśmy systemem gospodarczym.Minus w tej chwili.... to pojedyńczy garaż, mamy dwa samochody. Niestety nie wszystko można przewidzieć.Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...