Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mamy problem: pan fliziarz przybedzie do nas w grudniu , część kłaść będziemy sami, więc:

czy można kłasć terakotę na działającą podłogówkę? Ogrzewanie chcemy uruchomić: domek z poddaszem, a na parterze w większości podłogówka, kominek jeszcze nie będzie podłączony... więc .....

czy raczej kłasć na "zimną" podłogę?

:D proszę o rady doświadczonych w temacie :D

p.s. nie chcę, aby pan Kazio się przeziębił, a tym bardziej - własny mąż :wink:

[

quote="Rezi]ciepła podłoga doprowadzi do szybszego schnięcia kleju

Rezi, wybacz ... brunetce :wink: (no, prawie rudej :lol: )

to znaczy..., że jesli szybciej wysycha, to gorzej dla wytrzymałości tego kleju?

z drugiej strony, to podłogówka ma gdzieś ok. 20 stopni? - tak mi się przynajmniej wydaje..

[
quote="Rezi]ciepła podłoga doprowadzi do szybszego schnięcia kleju

Rezi, wybacz ... brunetce :wink: (no, prawie rudej :lol: )

to znaczy..., że jesli szybciej wysycha, to gorzej dla wytrzymałości tego kleju?

z drugiej strony, to podłogówka ma gdzieś ok. 20 stopni? - tak mi się przynajmniej wydaje..

klej do płytek sa na bazie cementu a on do twardznienia potrzbuje wody ( np ct 16 Ceresit ma ok 30% cementu)

Ogrzewanie podłogowe należy wyłaczyc na 2 dni przed planowanym położeniem płytek, tak żeby w pomieszczeniu była naturalna temperatura. Zapobiegnie to zbyt szybkiemy wysychaniu kleju. Oczywiście należy zastosowac klej elastyczny ! 2-3 dni po położeniu nalezy ogrzewanie właczyć, tak aby miedzy spoinami wyszła wilgoc jaka została w podłozu. Kolejny dzień - wyłaczamy ogrzewanie i spoinujemy płytki- oczywiście tez elastyczną fuga ! Po 2 dniach właczamy ogrzewanie i gwarantuje że wszystko bedzie ok ! Płytki bedą sie trzymały jak nalezy a fuga nie popęka.