Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ wnętrza i błędy

maj1983

Recommended Posts

dzieki kachna za opinię aga i magda też

rozwiązanie kachny i agi są podobne (tzn. lokalizacja kominka i komina jest taka sama) - pozostaje jedynie decyzja co do tej luki/przejscia 90 cm - czy zabudowac czy nie i lokalizacji lodówki (ale to chyba wyjdzie "w praniu")

pozostałe pomieszczenia rozumiem są ok? :)

pokoje mają po około 12 m2

i jesli miałabym robic kotłownię na paliwo stałe - to gdzie najlepiej ją dobudować?

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślałam że kotłownia to gdzieś w okolicy -pralnio-kibelka-łazienki jest :-? ? Po co ci na paliwo stałe? Montuj kocioł gazowy -a jeśli chcesz na drewno -to kominek z płaszczem wodnym -no i problem kotłowni rozwiązany :) . U mnie będzie właśnie takie rozwiązanie. Kocioł kondensacyjny, kominek wodny, cały parter podłogówka (kocioł kondensacyjny najefektywniej pracuje przy instalacji niskotemperaturowej -czyli podłogówce), a w sypialniach kaloryferki.

nie mamy gazu

mamy przewidziane - kom. z pł. i prąd..

i tu zaczynają się problemy

martwię sie rachunkami za prąd, bo przeciez pracujemy do późna

poza tym docelowo będa to 2 lokale mieszkalne i jesli nie zrobimy kotłowni z osobnym wejściem to:

1. albo ci z góry musieliby wchodzic i palić w kominku

2. albo grzac ciągle prądem

dylematów ciąg dalszy..

myślałam o czymś takim:

http://images28.fotosik.pl/106/cdaed9cc66d21840m.jpg

ale czy jest sens robic kominek z płaszczem skoro może zrobie kotłownię??

jeju.. czy te moje wątpliwości się skończą? :)

Trudno powiedzieć jak ta dobudowana kotlownia będzie wyglądać na elewacji. Bardzo mała jest, zmieścicie tam zbiornik na ciepłą wodę? Jeśli tak to bedzie bardzo oddalony od kuchni i łazienek. Jesli zdecydujecie się na kotlownię w tym miejscu to przeniosłabym jednak kominek do narożnika przyległego do kotłowni, będzie jeden komin, wyczystkę od kominka można zrobić w kotłowni.

Napisz jeśli możesz w jakim programie robisz takie fajne wizualizacje.

Maj widzę, że jesteście nieźle zakręceni :wink:

Głównym problemem jest pewnie fakt, iż będzie to dom dwurodzinny i malo jest miejsca. Czy projekt to adaptacja typowego projektu, czy od razu miał przeznaczenie dla dwóch rodzin?

Z tego, co doczytałam -to projekt gotowy -Sosnówka z Muratora. Od razu dwurodzinny. Ale widząc jakich kombinacji dokonuje maj1983 -to może jednak lepiej byłoby wybrac projekt indywidualny? Napewno drożej, ale projekt gotowy+adaptacja też kosztują, a przy indywidualnym nie będzie takich problemów jakie ma teraz maj -bo od razu sobie "wyrysuje" co będzie chciała :wink: .

Nie jest nośny

nie bardzo rozumiem propozycji.. jak to zrobić?

nie mam wyobraźni przestrzennej..

ja też nie :wink:

myślałam o tym, żeby wejście do kuchni zrobić tam gdzie lodówka - na rogu

czyli zrobić część ścianki oddzielającej od jadalni - powiedzmy do końca stołu, a ściankę od przedpokoju zakończyć powiedzmy przed lodówką

byłoby lepiej wchodzić do kuchni

tylko pytanie czy kuchnia nie będzie za wąska

Nie jest nośny

czyli zrobić część ścianki oddzielającej od jadalni - powiedzmy do końca stołu, a ściankę od przedpokoju zakończyć powiedzmy przed lodówką

dakota- ty chyba nie czytałaś od początku -TAM było wejście do kuchni -ale maj1983 je zlikwidowała -nie mam pojęcia dlaczego, skoro większośc osób ją do niego przekonywała :wink: ?

Nie jest nośny

dakota- ty chyba nie czytałaś od początku -TAM było wejście do kuchni -ale maj1983 je zlikwidowała -nie mam pojęcia dlaczego, skoro większośc osób ją do niego przekonywała :wink: ?

ależ czytałam :lol:

wejście było obok miejsca gdzie stoi lodówka obecnie

a ja proponuję, aby było w miejscu lodówki i tylko jedno

Kasiu, zamknęłam wejście, bo skróciłam ciągi z 270 na 240 i gdybym jeszcze zrobiła wejście, to nie miałabym gdzie kroić siekać mieszac itp. :) ale za to bliżej wejście do kuchni o te 30 cm! :)

atutem tez jest większa jadalnia

i w końcu kuchnia ma normalne wymiary i normalny kształt i miejsce na siekanie.. (od strony zlewu mam 90 cm i od strony lodówki 90 + narożnik 90x90) to chyba duzo :)

no i 1 komin od kotłowni i kominka (czyli dwa kominy), a tak byłyby w sumie 3 kominy

oczywiście bez wątpliwości problemów nigdy nie będzie

i u mnie stanowią je w tym układzie:

1. wejście z wiatrołapu na ścianę

2. kominek zbyt blisko sofy

3. tv zbyt blisko kominka

4. kotłownia zaciemniająca salon

Kachna a co sądzisz - muszę zlikwidowac jedno okno balkonowe (ze względu na zbytnią bliskość kominka z tv) i tam gdzie jadalnia - lepiej zrobić 3 okna balkonowe z czego 2 otwierane czy 2 okna balkonowe i okno?

w wersji 1 zyskuję odstępu tv od kominka 90 cm (skrzydło balkonowe), ale za to wygląda to chyba niezbyt dobrze i funkcjonalnie, a w drugim przypadku zyskuję jedynie 30 cm.. ale za to okno jest takie jak z drugiej strony, tańsze, moge wstawic grzejnik pod okno..

co sądzicie?

Mi osobiście bardziej podobają się drzwi tarasowe niż okno. Zresztą u mnie w projekcie mam drzwi tarasowe o szerokości 380cm :) Planuję podzielic je na 3 części po 126cm -dwie stałe (fixy) a środek przesuwny (nie zajmują miejsca w pomieszczeniu po otwarciu). Co do grzejników, to ja właśnie za względu na to okno -i to że salon ma 37m (węc musiałoby byc aż 35żeberek :o ) -zdecydowałam się na podłogówkę w salonie (i na całym parterze).

maj1983 ale po co ruszac te okna? nie pomyślałaś żeby TV postawic (powiesic) na tym miejscu, gdzie był kominek? i tak masz problem z zagospodarowaniem tej wnęki (czytałam twój inny post :) ). Jeżeli powiesisz TV tam gdzie są pierwsze drzwi balkonowe -to z kanap i tak będzie b.niewygodnie go ogladac, a poza tym w salonie zostanie w zasadzie tylko to jedno małe okno, które masz na ścianie za sofą. Poza tym planując zmiany w oknach trzeba pomyślec jak to będzie wyglądało na elewacji -czasem bardzo psuje to symetrię budynku. mam znajomych, którzy zlikwidowali okno -własnie ze względu na TV -powstała tam "ślepa ściana -wygląda to po prostu tragicznie, tym bardziej, że nad nią jest balkon :-?