Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ wnętrza i błędy

maj1983

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Po długich rozmowach z moją p. architekt nastąpiła zmiana wejścia do domu (wejście jest teraz od frontu) Straciłam podział na strefy - dla domowników i gościnną, ale zyskałam funkcjonalnośc na działce co nie było bez znaczenia przy dwurodzinnym domie :)

Połączyłam toaletę z łazienką - co dało przestrzenność i mniejsze koszta wykończenia (jedno wc i umywalka)

Poszerzyłam korytarz - do 120 cm (i tak nie wiem czy nie będzie za wąsko..)

Salon i kuchnia w wersji pierwotnej z przesuwnymi drzwiami

Moje wątpliwości dotyczą:

1. drzwi do pokoi - czy tak może być czy może przesuwne? (ale te z kolei drogie, a mi zalezy na najtańszej opcji wykończenia wnętrza)

2. bardzo mała sypialnia 268x335 może jakoś inaczej ją ustawić??

No i pozostałe rzeczy, których nie zauważam - co jest nie tak?

rysunek post niżej :)

witam, tez mam maly domek wiec wiem,ze kazdy centymetr jets na wage zlota :)

Co mi sie podoba:

- zagospodarowanie salonu, kuchni i jadalni -twoje rozwiazanie jest optymalne, najlepiej nic nie zmieniaj!

( jedyne co ja bym zmienila to wstawila do jadalni lawke, moze byc narozna- jestem fanka lawek :wink: -jest to swietne rozwiazanie szeczegolnie w malych pomieszczeniach, robi sie bardzo przytulnie.Taka Wohnkueche, w ktorej sie zakochalam i ktora bedzie tez u mnie)

- polaczenie lazienki z toaleta i to ze WC jest " za rogiem" i po przypadkowym otwarciu drzwi nie widzi sie osoby ktora na nim siedzi,

miedzy kominem a wanna mozna zrobic jakas zabudowana szafe, gdzie sie schowa mnostwo rzeczy np. reczniki, proszki, kosz z bielizna, suszarke itp-BARDZO PRAKTYCZNE

jedyny malutki minusik jest to, ze drzwi do sypialni otwieraja sie na zewnatrz

Jakie wymiary maja te sypialnie?

Drzwi przesuwne do sypialni to zły pomysł - po pierwsze drogie, po drugie są mniej szczelne i dźwiękoszczelne.

9 m2 to bardzo mała sypialnia na dwie osoby. Nie da rady zamienić - w tej większej zrobić małżeńską? Wtedy dużo problemów się rozwiązuje... W tej większej łóżko można do wnęki (gdzie szafa), a i na szafy miejsce się znajdzie.

zamienione sypialnie

http://images25.fotosik.pl/142/2cce2f2616394579.jpg

dużo funkcjonalniej (i tv mozna wstawić i toaletkę ;)

ale..

dziecku (bez względu jak długo z nami będzie mieszkac :)) zostawiam 9 m2.. i sąsiedztwo salonu z jednej strony a sypialni z drugiej..

troszkę ciasno.. może szafa za duża? (dałam 270x60)

Dziecko będzie jedno w swojej sypialni (przynajmniej jeszcze długo :wink: ), dla jednej osoby to jest nieduże pomieszczenie, ale dla dwóch po prostu będzie duszno (połowa kubatury na łba).

A bliskość salonu ma swoje zalety, także póki dziecko małe - siedząc w salonie masz do niego bliżej, słyszysz co się dzieje i możesz mieć oko na pokój.

A jak dziecko śpi, to i tak się raczej gości pilnuje (albo sami się pilnują), żeby cicho było :wink:

Sąsiedztwo sypialni i tak by było :wink: