Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ wnętrza i błędy

maj1983

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to sobie wyobraź takie dwa wielkie lustra na przeciwko siebie otoczone lampeczkami, albo po dwie spore ładne lampy po bokach, i to wszystko odbija się w nieskończoność :lol:

Przekonałaś mnie :)

Ma się te argumenty 8) :wink:

A czemu nie dać tej długości całemu domowi? To przecież już żaden koszt - dach jak rozumiej jest dwuspadowy, więc nawet prostszy by się zrobił, a wszędzie więcej miejsca.

Wtedy kotłownia tam gdzie teraz schody, schody się odsuwają. Na górze kuchnia obok łazienki, antresolkę można zrobić dalej. Dojdzie na górze jeden pokój, na dole też - albo dwa się powiększą. Będzie mniej instalacji do ciągnięcia z kotłowni, bo teraz to wszystko jest daleko od siebie - na parterze i na piętrze.

Koszty mogą być porównywalne, a na pewno lepsze wykorzystanie energii w przyszłości.

To tak na bardzo szybko, więc czegoś mogłam nie dopatrzeć :roll:

Tak myślałam, że o czymś nie wiem :roll:

W każdym razie na górze kuchnia i tak koło łazienki - nawet jak nie Wy wykańczacie, to są to mniejsze koszty już na etapie budowy - jedne piony.

Nad resztą trzeba pomyśleć, może jednak da się tą kotłownię bliżej odbiorników?

• 2 weeks później...

Wg mnie, w poprzedniej wersji okna w salonie były lepiej - tak jak teraz to gwarantowane problemy z tv, chyba że okna zasłonięte na czarno :roll:

W sypialni od strony salonu drzwi bardziej na środku ściany - lepsze miejsce na szafę za drzwiami, na krótszej ścianie, nie robi się kiszka. Te drzwi otwierają się do pokoju, więc nie będą przeszkadzać na węższym kawałku korytarza, a mogą go nawet troszeczkę "rozbić" optycznie.

Stół w jadalni raczej równolegle do okien tarasowych, będzie więcej miejsca. Ale to w każdej chwili można przestawić :wink:

Brakuje Ci jakiejś szafy, wieszaka przy wejściu :roll: Poważna sprawa :roll: Gdzie kurtki, płaszcze, buty itp?? Przedtem była szafa na klatce...

To tak na pierwszy rzut oka.

Za to fajnie się ten mały pokój powiększył :)

pokombinuję jeszcze :)

drzwi w sypialni 1 to wynik korytarzowego układu, ale dla funkcjonalności pokoju układ ten moge zburzyć :)

nekają mnie okna w salonie - bo mysle tez o wyglądzie elewacji

i tu zonk - jak usprawnię wnętrze straci "zewnętrze".. i odwrotnie

jak tu znaleźć złoty środek?

a to najnowsza wersja

Proszę o opinie.

http://images30.fotosik.pl/152/7bb615bd68e53ab6.jpg

czy zrobić kuchnię otwartą?

http://images31.fotosik.pl/131/c91fb9146148f976.jpg

http://images27.fotosik.pl/152/1cef10f07eb6dd6b.jpg

czy zamkniętą?

http://images31.fotosik.pl/131/bf1b37a30915f211.jpg

http://images33.fotosik.pl/131/fc0d05365b8a218c.jpg

http://images32.fotosik.pl/130/fa4da927404c67a3.jpg

- czy łazienka nie jest za duża?

- czy przy kuchni zamkniętej nie będzie ciasno w jadalni? i czy brak okna będzie problemem?

- czy 110 szer. korytarza to nie za wąsko?

- czy tv może tak byc obok kominka?

i co jest jeszcze nie tak czego nie widzę? :)

Witam, ale pracowita z Ciebie dziewczyna :D

Moje spostrzeżenia:

1. Tylko Ty możesz zdecydować, czy kuchnia otwarta, czy zamknięta, bo to się wiąże ze zbyt wieloma czynnikami, przyzwyczajeniem itp.

Ja bym ją zamknęła tylko od strony salonu - tzn. nie ścianką narożną, tylko prostą, tam gdzie był kominek - kominka nie ma, więc ściana zasłonia kuchnię od salonu, a nie zajmuje dużo miejsca.

Światło z jadalni. W wersji zamkniętej jak na rys. masz ślepą kuchnię w zasadzie bez dostępu światła.

Szafki od góry do dołu, ale proste - dużo wygodniejsze niż narożne. Dobra komunikacja z jadalnią.

Jednocześnie taki układ nie zmniejsza ani jadalni, ani kuchni. Ta pionowa szafka na ściance od salonu będzie tylko stanowiła granicę między pomieszczeniami - a może przeszklona witryna na zastawę - byłoby wygodnie w tym miejscu.

2. Łazienka :roll: Faktycznie, patrząc na proporcje kuchni i łazienki, to są trochę przestawione. Ja mam w mieszkanku łazienkę 2,5m i kuchnię 10m. I o ile łazienka przydałaby się "ciut" większa, to nie oddałabym na ten cel ani centymetra kuchni. Ale znowu - to Ty musisz zdecydować, co wolisz. Bo jeśli więcej czasu spędzacie w łazience niż w kuchni, to zostaw, jak jest :wink:

3. Może można zmniejszyć łazienkę i to w obu kierunkach. Tzn. poszerzyć korytarz (może również kosztem kuchni) - chociaż o 10-20 cm i przedłużyć kuchnię. Albo jedno z dwojga - tylko poszerzyć korytarz, kuchnię zostawić jak jest, będzie tylko jedno przewężenie :wink:

Ja bym chyba zrobiła oba - niedużo, ale bym uszczknęła :wink:

4. Telewizor koło kominka widywałam na forum i nie zauważyłam specjalnych skarg na takie rozwiązanie :wink:

Pozdrawiam

Jak widze mialas juz sporo pomyslow na te wnetrza-tez tak mialam : architekt nawet wnosil zmiany w czasie budowy. Wiele rzeczy na papierze wyglada calkiem inaczej a rzeczywistosc jest calkiem inna.

Zastanow sie co DLA CIEBIE jest wazne, Ty bedziesz tam mieszkac i Tobie musi sie podobac.

Dla mnie np. elewacja byla bardzo wazna , a korytarz chcialam zredukowac do miniumum, bo tam sie tylko "przechodzi" lepiej te centymetry podarowac np wiekszej kuchni czy lazience.

Co do Twojego projektu

Drzwi na srodku sciany w sypialni wydaja mi sie lepszym rozwiazaniem, bo wtedy pokoj jest ustawniejszy.

Mialas tez juz bardzo ladny projekt kuchni: ten z polwyspem od strony jadalni i sciana od salonu.

Zanim sie poraz kolejny napracujesz napisz sobie na czym Ci zalezy i sie tego trzymaj.

No to ja juz tradycyjnie :)

ostatnia z wersji wygląda tak

otwarta na salon ale siedzący w salonie nie widzą kuchni

natomiast ci w kuchni widzą i TV i jadalnię

mozna korzystać z kuchni i nie przeszkadzać siedzącym w salonie

wentylacja jak widać + okno

widok na taras z okien tarasowych

tylko jeden minus - osoby, które idą do salonu/jadalni/kominka widzą kuchnie i cały ewentualny bałagan

myslę o jakmś parawaniku/drzwi przesuwnych od strony korytarza - a co Wy sądzicie?

nadal wątpliwości co do szerokości korytarza (125)

i wielkości salonu

http://images29.fotosik.pl/157/5364e26cb7bc8994.jpg