Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sobie z tym radzicie?

marekcmarecki

Recommended Posts

No cóż nie od dzisiaj wiadomo, że kościół jakikolwiek to jedne z najlepiej działających organizacji gospodarczych i politycznych.

Kościół katolicki jest najbogatszy.

Czy to dobrze, że kościół w Polsce ma tzw swoje interesy ? Myslę, że tak bo koszta działalności są wysokie w stosunku do tacy czy różnych opłat pobieranych przy okazji - chrzest, komunia, pogrzeb itp.. Nie wiem dokładnie bo kościół jakikolwiek nie jest transparentny ale domyślam się patrząc na ilość kościołów czy innych obiektów sakralnych w jurysdykcji, że koszta mają olbrzymie !!!

Czy to dobrze, że nie płaci podatku - nie dobrze. Jest to niesprawiedliwe. Jakikolwiek obrót pieniędzy to działalność gospodarcza od której trzeba płacić podatek.

Prowadzenie się księży, ich szczególnie amoralność ( jakikolwiek sexualizm), epatowanie bogactwem czy niesprawiedliwe traktowanie wiernych jest w 100% naganne.

Myślę też, że wielu ludziom do WIARY nie potrzebne jest sanktuarium czy obrzęd ale przeświadczenie, że 10 przykazań jest warte przestrzegania !!! Spada ilość wiernych odwiedzających regularnie kościoły i pewnie będzie tak jak w krajach starej unii - ja się tym zjawiskiem wogóle nie przejmuję.

Pozdrawiam