AgnesK 14.08.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 A to Polska właśnie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 29.12.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 hmmm, czyli wszyscy,którzy załapali się na ulgę do 2001, mogą odliczać również rachuneczki z 2004? [o ile nie przekroczyli limitu,rzecz jasna...] to by była pięęękna wiadomość, bo w mym łbie dotychczas się kolebało, że odliczamy ino rachunki z 3 kolejnych lat [czyli ja: 2001-2003]. potwierdźcie,pliss! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsjanka 29.12.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 yemiolko, te trzyletnie okresy, to od ulgi remontowej ci sie pewnie przyplataly jesli chodzi o tzw., duza budowlana, to: odliczamy wydatki poniesione do konca 2004 roku, ale odliczamy je do skutku tzn. do wyczerpania limitu ulgi - i tak dlugo az znajda pokrycie w dochodzie (tu nie obowiazuje koniec 2004 r.) pzdr Marsjanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia 29.12.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 02.01.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.01.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Marsjanko owszem odliczamy rachunki z 2004roku aż do wyczerpania limitu lub pokrycia swoich dochodów .Tak jest teraz ale czy będzie np.w 2005 roku tego na 100% nie można powiedzieć przy naszych zmiennych przepisach.Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsjanka 06.01.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Wiech, racja - z naszymi przepisami rzeczywiscie nic nie wiadomo. Ale moim zdaniem, ograniczyli juz wszystko co mogli w tej uldze. Reszty nie rusza, bo prawa nabyte sa nie do ruszenia pzdr Marsjanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.01.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 W 2005 zlikwiduja ulge remontowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 13.01.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Aby już zupełnie uspokoić "ulgowiczów" takich jak np. Yemiołka zamieszczam mały cytat Stosownie do postanowień art. 4 ust.2 ustawy z dnia 21 listopada 2001 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne podatnicy, którzy nabyli w latach 1997 – 2001 prawo do odliczeń w ramach dużej ulgi budowlanej, mają prawo do odliczania dalszych wydatków poniesionych na kontynuację inwestycji – poniesionych od dnia 1 stycznia 2002 r. do dnia 31 grudnia 2004 r. Podatnicy, którzy nabyli prawo do odliczeń są to podatnicy, którzy pierwsze wydatki związane z daną inwestycją ponieśli przed 1 stycznia 2002 r. i z tego tytułu korzystali z odliczeń w składanych przez siebie zeznaniach podatkowych. Podatnikom, którzy ponieśli pierwsze wydatki zwiazane z inwestycją przed 1 stycznia 2002 r. jednak nie korzystali z odliczeń w składanych przez siebie zeznaniach podatkowych nie przysługuje prawo do odliczeń w latach następnych w ramach kontynuacji inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 13.01.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 i jeszcze w temacie limitu za 2003 rok Każdy podatnik, który przed 1 stycznia 2002 r. rozpoczął budowę budynku mieszkalnego, wniósł wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni mieszkaniowej, zakupił nowo wybudowany budynek mieszkalny lub lokal mieszkalny w takim budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu działalności gospodarczej, nadbudował lub rozbudował budynek na cele mieszkalne, ma prawo odliczyć w 2003 r. - od obliczonego wg skali podatku - 19% wydatków, ale nie więcej niż 35.910 zł (19% z kwoty 189 000 zł). Jeden limit powyższej ulgi przysługuje na oboje małżonków. Wydatki muszą być udokumentowane fakturami lub rachunkami wystawionymi przez podmioty będące płatnikami podatku VAT i nie korzystające ze zwolnienia od tego podatku. W przypadku gdy kwota ulgi przekroczy wartość obliczonego podatku, różnicę rozlicza się w następnych latach aż do całkowitego rozliczenia. W momencie zmiany przeznaczenia budynku, lokalu, na który została wykorzystana ulga, z mieszkalnego na użytkowy, powstaje konieczność zwrotu ulgi wraz z należnymi odsetkami za zwłokę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.03.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Reszty nie rusza, bo prawa nabyte sa nie do ruszenia kiedy zaczynałem budowę NIGDZIE nie było wspomniane, że mam się skończyć budować do końca 2004. A w 2001 roku sobie to napisali i d..a Czyż to nie jest naruszanie prawy nabytych??? No nie Yemiołka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_budowacz 22.03.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 "Dobrzykowice"... Dzięki za przytoczenie - zapisów ustawy. Z tego wynika, że jak ktośnie korzystał z dużej ulgi budowlanej - może dokonaćkorekty zeznań podatkowych za lata 2001, 2002 i kontynuowaćodliczanie ulgi za 2003 rok no i za ten - do 31.12.2004. Zamierzam tak zrobić.Oczywiście mam faktury za wydatki poniesione z tego tytułuw tych latach /2001, 2002, 2003/. No i mam za 2004. Czy ktoś może potwierdzić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gjasinski 23.03.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Witam wszystkich. Ja kupiłem działkę w 2002 a budowę rozpocząłem w 2003. Nie należy mi się żadna ulga i czy to jest OK? Czy ktoś z Szanownych grupowiczów ma pomysł na choćby drobne odliczenie czegokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.03.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Witam wszystkich. Ja kupiłem działkę w 2002 a budowę rozpocząłem w 2003. Nie należy mi się żadna ulga i czy to jest OK? Czy ktoś z Szanownych grupowiczów ma pomysł na choćby drobne odliczenie czegokolwiek? Czy jest OK? - każda opinia w tej sprawie będzie subiektywna. Masz prawo skorzystać z tzw. ulgi odsetkowej. Możesz także, po spełnieniu warunków związanych z zakończeniem inwestycji "załapać" się na ulgę remontową (do 31.12.05). Ale jest to doprawdy drobna kwota w stosunku do ponoszonych wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magjug 25.03.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 mam pytanko, takie drobne, jak to jest z ulgą odsetkową? kto może z niej korzystać? staram się o mieszkanie w tbs-ie i będę brać na to kredyt w banku... pytanie, czy będę mogła skorzystać z ulgi odsetkowej... pytałam w kilku źródłach i okazało się, że ile źródeł - tyle odpowiedzi...nikt nie wie nic pewnego, a ja nie chcę mieć potem problemów z urzędem skarbowym. czy ktoś może mi pomóc? z góry serdeczne dzięki.. magjug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 02.04.2004 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Ulga budowlana chyba niestety do 2004 , wysłąłem zapytanie do urzędu skarbowego i czekam za odpowiedzia, co do 22% Vat kupujcie materiał razem z montażem będziecie mieli 7% Vat do 2007 roku. Ale mimo to jestem wkuty na ulge do 2004r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts