Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga budowlana...pro?ba o wyja?nienie

emems

Recommended Posts

• 4 months później...

hmmm, czyli wszyscy,którzy załapali się na ulgę do 2001, mogą odliczać również rachuneczki z 2004? [o ile nie przekroczyli limitu,rzecz jasna...]

to by była pięęękna wiadomość, bo w mym łbie dotychczas się kolebało, że odliczamy ino rachunki z 3 kolejnych lat [czyli ja: 2001-2003].

potwierdźcie,pliss!

:)

yemiolko,

te trzyletnie okresy, to od ulgi remontowej ci sie pewnie przyplataly :)

jesli chodzi o tzw., duza budowlana, to: odliczamy wydatki poniesione do konca 2004 roku, ale odliczamy je do skutku tzn. do wyczerpania limitu ulgi - i tak dlugo az znajda pokrycie w dochodzie (tu nie obowiazuje koniec 2004 r.) :)

pzdr

Marsjanka

Aby już zupełnie uspokoić "ulgowiczów" takich jak np. Yemiołka zamieszczam mały cytat :)

Stosownie do postanowień art. 4 ust.2 ustawy z dnia 21 listopada 2001 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne podatnicy, którzy nabyli w latach 1997 – 2001 prawo do odliczeń w ramach dużej ulgi budowlanej, mają prawo do odliczania dalszych wydatków poniesionych na kontynuację inwestycji – poniesionych od dnia 1 stycznia 2002 r. do dnia 31 grudnia 2004 r. Podatnicy, którzy nabyli prawo do odliczeń są to podatnicy, którzy pierwsze wydatki związane z daną inwestycją ponieśli przed 1 stycznia 2002 r. i z tego tytułu korzystali z odliczeń w składanych przez siebie zeznaniach podatkowych. Podatnikom, którzy ponieśli pierwsze wydatki zwiazane z inwestycją przed 1 stycznia 2002 r. jednak nie korzystali z odliczeń w składanych przez siebie zeznaniach podatkowych nie przysługuje prawo do odliczeń w latach następnych w ramach kontynuacji inwestycji.

i jeszcze w temacie limitu za 2003 rok

Każdy podatnik, który przed 1 stycznia 2002 r. rozpoczął budowę budynku mieszkalnego, wniósł wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni mieszkaniowej, zakupił nowo wybudowany budynek mieszkalny lub lokal mieszkalny w takim budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu działalności gospodarczej, nadbudował lub rozbudował budynek na cele mieszkalne, ma prawo odliczyć w 2003 r. - od obliczonego wg skali podatku - 19% wydatków, ale nie więcej niż 35.910 zł (19% z kwoty 189 000 zł).

Jeden limit powyższej ulgi przysługuje na oboje małżonków. Wydatki muszą być udokumentowane fakturami lub rachunkami wystawionymi przez podmioty będące płatnikami podatku VAT i nie korzystające ze zwolnienia od tego podatku. W przypadku gdy kwota ulgi przekroczy wartość obliczonego podatku, różnicę rozlicza się w następnych latach aż do całkowitego rozliczenia. W momencie zmiany przeznaczenia budynku, lokalu, na który została wykorzystana ulga, z mieszkalnego na użytkowy, powstaje konieczność zwrotu ulgi wraz z należnymi odsetkami za zwłokę.

• 2 months później...
Reszty nie rusza, bo prawa nabyte sa nie do ruszenia :-?

kiedy zaczynałem budowę NIGDZIE nie było wspomniane, że mam się skończyć budować do końca 2004. A w 2001 roku sobie to napisali i d..a :( Czyż to nie jest naruszanie prawy nabytych??? No nie Yemiołka?

"Dobrzykowice"...

Dzięki za przytoczenie - zapisów ustawy. Z tego wynika, że jak ktoś

nie korzystał z dużej ulgi budowlanej - może dokonać

korekty zeznań podatkowych za lata 2001, 2002 i kontynuować

odliczanie ulgi za 2003 rok no i za ten - do 31.12.2004.

Zamierzam tak zrobić.

Oczywiście mam faktury za wydatki poniesione z tego tytułu

w tych latach /2001, 2002, 2003/. No i mam za 2004.

Czy ktoś może potwierdzić ???

Witam wszystkich. Ja kupiłem działkę w 2002 a budowę rozpocząłem w 2003. Nie należy mi się żadna ulga i czy to jest OK? :evil: Czy ktoś z Szanownych grupowiczów ma pomysł na choćby drobne odliczenie czegokolwiek?

Czy jest OK? - każda opinia w tej sprawie będzie subiektywna.

Masz prawo skorzystać z tzw. ulgi odsetkowej.

Możesz także, po spełnieniu warunków związanych z zakończeniem inwestycji "załapać" się na ulgę remontową (do 31.12.05). Ale jest to doprawdy drobna kwota w stosunku do ponoszonych wydatków.

mam pytanko, takie drobne, jak to jest z ulgą odsetkową? kto może z niej korzystać? staram się o mieszkanie w tbs-ie i będę brać na to kredyt w banku... pytanie, czy będę mogła skorzystać z ulgi odsetkowej... pytałam w kilku źródłach i okazało się, że ile źródeł - tyle odpowiedzi...nikt nie wie nic pewnego, a ja nie chcę mieć potem problemów z urzędem skarbowym. czy ktoś może mi pomóc? z góry serdeczne dzięki.. magjug

• 2 weeks później...