Karol N. 27.10.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Mam studnie glebinowa ok 19m. Woda podeszla bardzo wysoko wiec uzywalem pompy ssacej z wezem okolo 7m. Dzisiaj przy wyjmowaniu tego weza z studni swierdzilem na nim czarny osad. Rece przy tych czynosciach wygladaly jabym je zamoczyl w czarnej pascie do butow albo w sadzy. Co to moze byc, dodam ze pijemy tez ta wode. Kiedys badalem ja i o ile pamietam bylo troche za duzo zelaza. Reszta byla OK.Za uwagi bylbym wdziecznyPozdrawiamKarol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 27.10.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Zbadaj w tej wodzie stężenie H2S -siarkowodoru, jeżeli jest ,to czarny osad może byc siarczkiem żelaza. Druga ewentualność to tlenki manganu, zbadaj też stężenie tego pierwiastka. Pozdrawiam Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 27.10.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 woda zawiera związki żelaza i manganu , któe w kontakcie z powietrzem tworzą nierozpuszczalne osady,którymi się usmarowałeś. Masz studnię-odżelaziacz czyli 2 in 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 28.10.2007 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 siarkowodor to smierdzi a tak pozatym jest to szkodliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.10.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Tylko, jak wdychasz jako gaz. Jest tak trujący , jak cyjanowodór.Siarkowodór (obok agresywnego CO2) nadaje niestety wodzie kwaśny odczyn, niszczą się od tego (korodują) elementy hydrauliki domowej. W wodzie bardziej szkodliwa dla zdrowia jest zbyt duża zawartość manganu , niż żelaza. Przeważnie związki tych metali występują w wodze razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 28.10.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Tylko, jak wdychasz jako gaz. Jest tak trujący , jak cyjanowodór. Siarkowodór (obok agresywnego CO2) nadaje niestety wodzie kwaśny odczyn, niszczą się od tego (korodują) elementy hydrauliki domowej. W wodzie bardziej szkodliwa dla zdrowia jest zbyt duża zawartość manganu , niż żelaza. Przeważnie związki tych metali występują w wodze razem. Jak bylo badane to manganu bylo 0.05mg/dm3 czyli w normie a zelaza 0,5 mg/dm3 za duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.10.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Jak bylo badane to manganu bylo 0.05mg/dm3 czyli w normie a zelaza 0,5 mg/dm3 za duzo woda zawiera związki żelaza i manganu , któe w kontakcie z powietrzem tworzą nierozpuszczalne osady,którymi się usmarowałeś. Za duzo zelaza i mangan w normie tez moze powodować osady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 28.10.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 zgdonie z teorią manganu jest zawsze 10% stężenia żelaza. Siarkowodór każdy wykryje nosem bo śmierdzi jak stare jaja. Tlenki żelaza przybieraja barwę od rudej do czarnej zależnie od stopnia i szybkości utleniania. Przy dużym nadmiarze powietrza tworzą właśnie rude , galaretowane osady filtrowane na odżelaziaczu. W studni jest dużo mniejsze nasycenie wody tlenem, tylko przez kontakt powierzchniowy , to i tlenki w postaci drobnego czarnego mułu. podobny mozna zobaczyć po spuszczeniu wody z instalacji c.o. wykonanej ze stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorky 18.08.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 mam podobną sytuacjewoda po kilku godzinnym nieużywaniu (ustaniu w rurociągu) początkowo ma czarny odcień i nieprzyjemny zapach po chwili kolor wraca do normy zapach jest mniej nieprzyjemny ale jednak. Co mogę zrobić aby wszystko wróciło do normy? Czy wypompowanie wody ze studni, wymiana żwiru i odkażanie wapnem pomoże. Czy te czarne osady są już w rurociągu i jak temu zaradzić? Proszę o każdy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 13.05.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Mam bardzo podobnie. Jak niedawno zmieniałem pompe na mocniejszą dopiero namacalnie widziałem ten szlam. Podejrzewam że jest on i w hydroforze oraz po części w całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek49 15.05.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Uważam że to mangan, utlenia się wolno ale gdy długo stoi np.w hydroforze lub np. w spłuczce toaletowej wytrąca się z wody tworzy się taka ciemna i jak jest go dużo mazista substancja. Normy na mangan są bardzo rygorystyczne 0,05 mg.(50ms) Sprawę załatwi dobry odmanganiacz lub zmiękczacz który wymieni jony manganu i i inne jak żelazo i twarde związki na miękkie jony sodowe. Na siarkowodór bym nie stawiał jednak jego obecności trudno nie zauważyć bo śmierdzi jak zgniłe jaja a w ciepłej wodzie daje kopa jak ...Czuć w całym domu tak jakby ktoś zrobił kupę i nie spuścił wody. Jeżeli hydrofor jest powietrzny czyli woda ma styczność z powietrzem można go odgazować, gorzej gdy zbiornik jest przeponowy. Trzeba pamiętać że siarkowodór jest też toksyczny.Najlepszy sposób na zarastanie instalacji to mangan, żelazo i twarda woda czyli kamień, ta mieszanka zepsuje nerwy każdemu kto do jej usunięcia zatrudni hydraulika a w ciepłej wodzie czyli termy,czy zasobniki i piece np. gazowe chętnie wyczyszczą każdy portfel nie mówiąc już o zdrowiu. Jednym słowem mangan twój wróg tym większy im więcej go w twojej wodzie.A i jeszcze jedno, mam nadzieję że do podłączenia tej wody nie użyto tzw. czarnej rury. Edytowane 15 Maja 2011 przez Darek49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts